Tysk præsident kryber til korset efter trussel mod avis

Først lagde den tyske bundespræsident Christian Wulff hårdt pres på chefredaktøren for Bild for ikke at bringe en kritisk historie om hans privatøkonomi. Nu er han selv under pres for at trække sig.

Først lagde den tyske bundespræsident Christian Wulff hårdt pres på chefredaktøren for Bild for ikke at bringe en kritisk historie om hans privatøkonomi. Nu er han selv under pres for at trække sig.

Det startede med en rasende telefonbesked til Bilds chefredaktør, Kai Diekmann, hvor Wulff truede med sagsanlæg. Så ringede han til Springer-koncernes chef, Mathias Döpfner, for at standse historien, og da det heller ikke hjalp, henvendte han sig sågar til koncernes hovedaktionær Friede Springer.

Den tyske befolkning er i oprør over sin egen bundespræsident, og det har kun hjulpet lidt, at han onsdag på den landsdækkende tv-kanal ARD undskyldte sin opførsel og kaldte det »en stor fejl«. For selv,om han selv hævdede i tv-interviewet, at han stadig nyder stor støtte i befolkningen, der forventer, at han bliver på sin post, så lyder kravet om hans afgang fra både højre og venstre.

Bild-historien, som Wulff forsøgte at lægge låg på, handler om, at han for nogle år siden tog et lavtforrentet lån på 500.000 euro til huskøb af en forretningsmand og privat ven. På det tidspunkt var Wulff regeringschef i delstaten Niedersachsen, og lånet var i strid med reglerne, fordi det ville bringe ham i et afhængighedsforhold.

Da der blev stillet spørgsmål om lånet i detstatsparlamentet, svarede Wulff imidlertid, at pengene kom fra vennens hustru.

I Bilds historie, der blev bragt i midten af december, afkræfter vennen den version, og det afsløres slåedes, at Wulff har løjet for Niedersachsens parlament.

Men nu er det altså kommet frem, hvordan bundespræsidenten forsøgte at knægte pressefriheden – noget han dog selv nægter i tv-interviewet.

Forbundskansler Angela Merkel har officielt bakket op om Wulff, men fra andre sider er kritikken hård.

»Størstedelen af befolkningen kan ikke længere tage ham seriøst. Der kræver ikke nogen nye anklager at slå fast, at Wulfff må træde tilbage,« udtaler hans egen partifælle Vera Lengsfeld således til avisen Handelsblatt.

0 Kommentarer