Tyrkiske generaler presser magasin til lukning

To gange tog et kritisk ugemagasin den tyrkiske hærledelse med bukserne nede. Så rykkede politiet ind, og nu er bladet lukket

To gange tog et kritisk ugemagasin den tyrkiske hærledelse med bukserne nede. Så rykkede politiet ind, og nu er bladet lukket

YTRINGSFRIHED. To gange skrev ugemagasinet Nokta for kritisk om Tyrkiets generalstab, så nu er bladet blevet lukket. Først bragte det en historie om generalstabens nidkære vurdering af en række tyrkiske journalisters holdning til militæret. Et dokument viste, hvordan generalerne vurderer, om journalisterne har en positiv eller negativ attitude, og at de sidste bliver udelukket fra pressemøder og briefinger.
Et par uger senere skrev Nokta, at fire generaler to gange i 2004 planlagde et militærkup mod regeringen, men at det blev afværget af den daværende generalstabschef. Dokumentationen for påstanden var et uddrag fra en dagbog, der angivelig er skrevet af admiral Özden Örnek, som i 2004 var chef for den tyrkiske flåde. Admiral Örnek afviser at have skrevet dagbogen, og også den nuværende generalstabschef Yasar Buyukanit har dementeret. Men i stedet for at anlægge en injuriesag mod Nokta, valgte admiralen besynderligt nok at anklage magasinet for at forsøge at påvirke unge mænd til ikke at gennemføre deres værnepligt.
Den slags opfordringer er ulovlige i Tyrkiet.
Efter først at have været tavs om sagen valgte den daværende generalstabschef Hilmi Özkök at udtale sig om kupplanerne. De fandt sted, mens han stod i spidsen for de væbnede styrker, og selv om den pensionerede general formulerer sig lidt kryptisk, kan få være i tvivl om, at han bekræfter Noktas historie.
»(Admiral Örnek) siger, at han ikke har skrevet det. Den udtalelse bør man anerkende. Men når den anden side står fast på sin påstand, må man også respektere den,« sagde han til det anatolske nyhedsbureau den 11. april.
En bekræftelse af den type syntes at kalde på nærmere undersøgelse fra de tyrkiske myndigheder, men højst overraskende valgte politiet i Istanbul i stedet at ransage Noktas kontorer. 50 politifolk deltog i aktionen, hvor hver eneste computer blev beslaglagt og hver eneste papirdokument fotokopieret. Aktionen varede tre døgn, og da den var slut, meddelte Noktas ejer, at bladet ville lukke med øjeblikkelig virkning.
Razziaen blev ikke angivet som årsag, men da Noktas chefredaktør den 21. april offentliggjorde beslutningen, var han ikke i tvivl.
»(Ejeren Ayhan) Durgun sagde ikke noget om, at det var økonomiske eller politiske besværligheder, der førte til beslutningen. Men det har været umuligt ikke at bemærke, at han har været stresset i løbet af den sidste måned,« sagde Alper Görmüs.

Martin Selsøe Sørensen er Informations korrespondent i Tyrkiet

 

0 Kommentarer