Tyrkiet agter at leve op til sine forpligtelser i forhold til retsstaten og menneskerettighederne. Men pressefriheden står ikke over de demokratiske værdier, fastslår den tyrkiske ambassadør i København, Mehmet Dönmez, i et brev til Dansk Journalistforbund.
Brevet er et svar på et brev, som DJ-formand Lars Werge sendte til ambassadøren i sidste uge. Her protesterede DJ over, at Tyrkiet har truet en lang række journalister med fængsel. Siden brevet blev sendt, er mere end 40 af pressefolkene på Tyrkiets liste blevet tilbageholdt.
"Pressefriheden står ikke over demokratiske værdier og retsstaten, men bør forstærke disse universelle værdier. De pressefolk, som er tilbageholdt eller arresteret, er ikke anholdt, fordi de er journalister, men fordi de er under mistanke for at tilhøre en terrororganisation, som forsøgte at presse mit land ud i blodudgydelser og ustabilitet," skriver Mehmet Dönmez i brevet, som Journalisten har læst.
Opfordrer til at adskille journalister fra aktivister
Han skriver i brevet, at tyrkiske medier og journalister spillede "en nøglerolle" i at støtte det kupforsøg i midten af juli, der blev rettet mod den tyrkiske regering og præsident Recep Tayyip Erdogan. Ambassadøren skriver også, at det står klart, at kuppet var organiseret af FETÖ – en politisk bevægelse omkring prædikanten Fethullah Gülen, der bor i Pennsylvania, USA.
Ambassadøren mener, medierne bør adskille rigtige journalister fra politiske aktivister.
"Jeg forventer, at Dansk Journalistforbund og de danske medier adskiller reelle journalister og dem, der bruger mediernes virkemidler til at støtte en terrorbevægelse og dermed fungerer som et redskab for FETÖ imod den sekulære, demokratiske stat," skriver Mehmet Dönmez.
Han opfordrer i brevet direkte de danske medier til at bakke op om Erdogans regering og dens støtter i det tyrkiske folk.
"Jeg håber, at de danske medier vil bakke op om det tyrkiske folk, som har vist historisk solidaritet i deres modstand mod kupmagerne og taget deres demokratiske rettigheder tilbage; at (de danske medier, red.) begriber det sammenhold, der er blandt borgerne i mit land, uanset politisk overbevisning," lyder det.
"Den tyrkiske republik er fuldt ud opmærksom på sine forpligtelser"
Den tyrkiske regering har efter kupforsøget truet med at retsforfølge over 80 journalister og mediefolk for at støtte terrorisme. Mere end 40 blev hentet af politiet i sidste uge.
Da Journalisten i sidste uge talte med DJ-formand Lars Werge, kritiserede han Erdogans regering for at krænke pressefriheden.
»Det internationale samfund må gå virkelig hårdt til Erdogan. Vi skal opfordre til, at vores regering og politikere i det hele taget husker Erdogan på, at man i et demokratisk samfund ikke kan forfølge journalister og overtage kontrollen med medier. Tværtimod må man acceptere, at man har en kritisk presse,« sagde Lars Werge.
»Vores tyrkiske kolleger er under så meget beskydning lige nu fra Erdogans regering, at det ikke tåler nogen sammenligning,« fortsatte han og varslede sit brev til den tyrkiske ambassadør.
Men Mehmet Dönmez afviser kritikken blankt.
"Den tyrkiske republik er fuldt ud opmærksom på sine forpligtelser i forhold til demokrati, menneskerettigheder, retsstatens principper og internationale konventioner i denne proces, grundlæggende rettigheder og friheder vil blive respekteret, og retsprincippernes ukrænkelighed vil blive nøje overholdt," skriver han i brevet til DJ.
Journalisten kontaktede i sidste uge den tyrkiske ambassade i København for at få et interview med Mehmet Dönmez eller en anden repræsentant for den tyrkiske regering. Vi venter stadig på svar.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Svaret er; de journalister der har støttet kupforsøget er ikke "rigtige" journalister.
Og hvem er så de "rigtige" journalister ifølge ambassadøren? Er det dem, der ikke er systemkritiske? Vil nogen være søde at spørge ham om det?