Tyrkiet vil fængsle 18 journalister for ”terror-støtte”

Pressefolk fra ni tyrkiske oppositionsaviser risikerer fængselsstraf for at bringe et gidselfoto. Men tyrkiske medier har frit bragt optagelser af drab på ISIS-gidsler. »Regeringen må stoppe med at misbruge retssystemet,« siger det europæiske journalistforbunds præsident, Mogens Blicher Bjerregård

Ni tyrkiske aviser bragte i marts et billede af en af Istanbuls offentlige anklagere. Det risikerer nu at koste op til 7,5 års fængsel for 18 redaktører og journalister.

Det specielle ved billederne var, at anklageren var taget som gidsel og sad med en pistol for tindingen i et skarpt gidseldrama, som endte med at koste anklageren livet. 

Billederne var taget af gidseltagerne fra det terror-listede marxistiske og revolutionære tyrkiske parti DHKP-C.  

Nu har chefanklageren i Istanbul sigtet de 18 pressefolk for ”at medvirke til propaganda for en terror-organisation”. 

Misbrug af retssystemet
Det europæiske journalistforbund EFJ’s præsident, den tidligere DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård, tager skarpt afstand fra anklagerne.    

“Journalister skal have lov til at tage deres egne redaktionelle beslutninger uden at skulle frygte for censur eller fængsling. Regeringen må stoppe med at misbruge retssystemet og bruge det til at true journalister og kritiske stemmer til tavshed,” siger Mogens Blicher Bjerregård til EFJ’s hjemmeside.

Også det tyrkiske journalistforbund, som er en del af EFJ, kritiserer udviklingen i sagen. 

”At rapportere fakta, som de er, hedder journalistik, ikke propaganda på vegne af en terror-organisation,” siger det tyrkiske journalistforbund i en udtalelse på EFJ’s hjemmeside

Begge forbund ser anklagerne som politisk motiverede og opfordrer Tyrkiet til at droppe anklagerne. 

Ingen kritik af ISIS-billeder
Alle ni aviser, som bragte billederne, er således at betragte som aviser, der er i opposition til den tyrkiske regering. Tidligere har stort set alle tyrkiske aviser og tv-kanaler vist foto eller optagelser af drab på ISIS-gidsler i Syrien og Irak. Det har imidlertid ikke ført nogen terror-sigtelser med sig.   

“7,5 års fængsel for at trykke et billede af et af DHKP-C gidsel, men intet skete for at sende optagelser af ISIS-gidsler,” skriver en af de anklagede, chefredaktør Can Dündar fra avisen Cumhuriyet, på sin Twitter-profil.

Af etiske hensyn til den dræbte anklagers familie og for ikke at provokere den tyrkiske regering har EFJ ikke selv bragt et af de pågældende billeder på deres hjemmeside. 

0 Kommentarer