Tyrkiet fængsler flest journalister

Tyrkiet er det land i verden, hvor flest journalister sidder fængslet. Den tyrkiske antiterrorlov er blevet en trussel mod pressefriheden, lyder det fra det Internationale Presseinstitut.

Tyrkiet er det land i verden, hvor flest journalister sidder fængslet. Den tyrkiske antiterrorlov er blevet en trussel mod pressefriheden, lyder det fra det Internationale Presseinstitut.

57 reportere, skribenter og forfattere sidder i dag fængslet i Tyrkiet, viser en opgørelse fra OSCE. Dermed topper Tyrkiet listen over lande, hvor journalister er fængslet for deres arbejde. Det skriver Kristeligt Dagblad i dag.

Ud over de 57 fængslede skribenter sidder der i øjeblikket 2000 journalister på en tyrkisk anklagebænk, og yderligere 2000 journalister bliver efterforsket af anklagemyndigheden.

»Begrænsningerne af ikke bare presse-, men ytringsfriheden i almindelighed er et stort problem i Tyrkiet. Vi er vidne til et alarmerende mønster af retssager mod ikkevoldelige udtalelser og skriverier, som normalt er inden for ytringsfrihedens rammer,« siger Emma Sinclair-Webb, koordinator i Tyrkiet for Human Rights Watch, til Kristeligt Dagblad.

Det er især den tyrkiske terrorlov, der giver problemer for landets journalister. Loven giver mulighed for at dømme ord og tale på lige fod med voldelige handlinger. Sidste år blev loven brugt imod redaktøren for Tyrkiets eneste kurdiske dagblad. Han blev idømt 166 års fængsel.

»Alle undersøgende journalister er truet af denne lov. Vi finder det uacceptabelt,« skriver Ferhai Tinc, bestyrelsesmedlem i det Internationale Presseinstitut, ifølge Kristeligt Dagblad.

2 Kommentarer

lillian simonsen
8. APRIL 2011
Re: Tyrkiet fængsler flest journalister
Tak for artiklen. Hver dag i Tyrkiet bliver ytringsfriheden knægtet på en måde, som er nærmest ufattelig for os i DK. Men er det nok at Ferhai Tinc fra Det Internationale Presseinstitut finder det "uacceptabelt"? Det kunne være fantastisk, hvis Journalisten kunne grave lidt dybere i emnet og tale med journalister i Tykiet om deres forhold. Tag blot et par surf på internettet til tyrkiske og kurdiske nyhedssites som fx Dicle News Agency og Firat News Agency - hver dag bringer de nye historier om overgreb, fængslinger og chikane.
Lars Axel Andersen
6. APRIL 2011
Re: Tyrkiet fængsler flest journalister

Og Tyrkiet vil med i EU!?

 Det er kun være pga. landets strategiske beliggenhed, at Tyrkiet stadig er med i NATO...