Typiske typer for e-types

 

 

Den grafiske virksomhed e-Types designer visuelle identiteter, skrifttyper og layout for magasiner, websider, ministerier og indtil videre ét dagblad. e-Types vandt den danske designpris 2003 i tre kategorier. To af dem var for dagbladet DAGENs udseende.

Dage, nætter – og indimellem weekenderne med. Designerne på det grafiske bureau e-Types knoklede, da de skulle lave layout til et nyt dagblad.

»DAGEN var en uhyre lang proces,« som partner og administrerende direktør Søren Skafte Overgaard udtrykker
det.

Folkene på e-Types arbejdede med DAGENs layout, skrifttyper og visuelle udtryk fra januar 2002 til avisens lancering i oktober samme år. De var med under de 40 dage med udgivelser og frem til konkursen i december samme år.

Andre skrifttyper tager det dem kun et døgn at lave. Det sker i baghuset med de knirkende trægulve og ru, hvidmalede vægge på Vesterbro i København.

»Vi kan godt lave en ny skrifttype på en dag, men det er meget hurtigt. Det vil kun være en meget enkel type uden detaljer. Ofte ligger det specielle ved en skrifttype netop i finpudsningen af typen. De enkelte bogstaver er jo de samme, så særpræget ligger i de små detaljer,« fortæller designer Jonas Hecksher.

Skrifttyperne skitserer e-Types' designere som regel i hånden, mens de laver hovedarbejdet og finpudsningen på computer med specielle skriftdesign-programmer.

»Vi sparrer med hinanden her på kontoret, når vi laver skrifttyper. Jeg har også dokumenter med forskellige design liggende på computeren. Her sætter jeg den nye skrift ind for at se, hvor godt den tager sig ud som rubrik, brød og så videre,« fortæller Jonas Hecksher.

Han og flere andre på e-Types har skrifttyper og design af nye typografier som hobby. Jonas Hecksher har da også sine favorittegn.

»Tegnene g, a, s, 8 og & er flotte – a og g er de tegn, der har mest karakter. 8 og s er sværest at lave – & er bare flot,« siger han.

Jonas Hecksher udformede også den specielle DAGEN-skriftfamilie kaldet Press. Den første var rubrikskriften. Senere fulgte brød, mellemrubrik og de andre efter.

»Vi var inspireret af gamle aviser, der var sat med typer skåret i træ. Typerne var skåret lidt skævt, og det kunne ses på skriften i aviserne. Det overførte vi til DAGEN, så alle rubriktyperne principielt var forskellige i størrelse. De måtte heller ikke være ens – for ensartethed og traditioner hørte ikke hjemme i DAGEN,« fortæller Jonas Hecksher. Han lavede selv 36 skriftversioner af Press – kaldet vægte – til DAGEN.

Designet af skrifttypen til det første nye dagblad siden Informations fødsel i 1945 var en balanceakt mellem fornyelse og tradition, mellem nyt og gammelt. Typografien opstod med layout-udgangspunkt i 1930ernes dagblade. E-Types fik også inspiration ved at kigge læserne af Le Monde,
The Guardian og International Herald Tribune over skuldrene.

E-Types' kunder spænder vidt – fra Georg Jensen til Det Danske Filminstitut, fra Handelshøjskolen i Århus til Velux. For også selv at kunne spænde vidt er de 15 ansatte på e-Types en broget forsamling af akademikere, folk fra handelshøjskolen, tøjdesignere og grafiske designere. De sidder tæt, i grupper på fire-fem mand med hver deres computer, i det store, åbne kontor.

»Vi arbejder meget på tværs af vores kompetencer og faggrupper. De forskellige typer er med til at definere stedet og udvikle de ideer, vi tilbyder kunderne,« siger partner og direktør i e-Types, Rasmus Drucker Ibfelt.

Når e-Types laver en ny visuel identitet eller lægger strategi for brandingen af en virksomhed, laver cand.merc.erne forarbejdet med at definere virksomhedens værdier og budskaber, før designerne kommer til. Siden hyrer e-Types fotografer og stylister til at skabe det håndgribelige, visuelle udtryk.

E-Types har lavet en ny visuel identitet for Georg Jensens 'Living'-linje, der består af hverdagsgenstande som knive og tallerkener. Den nye grafiske identitet betyder, at virksomhedsfarverne på blandt andet emballagen og annoncerne er ændret fra temperamentsfuld rød til lyse farver – hvid, sølv og beige.

»Georg Jensen er kendt for rene, lyse og smukt forarbejdede produkter fra Skandinavien, men virksomhedens farve var rød, der ledte tankerne hen på noget dramatik og Spanien – langt fra firmaets identitet. Nu er hovedfarven hvid med forskellige andre lyse farver til at supplere,« fortæller Rasmus Drucker Ibfelt.

For Handelshøjskolen i Århus har e-Types lavet en visuel identitet, der signalerer infrastruktur i videnssamfundet – at skolen er fulgt med ind i det nye årtusinde. Det er der kommet et nyt logo og enkelt lyst design i svage blå og grå nuancer ud af. Handelshøjskolen i Århus bruger blandt andet sin nye grafiske identitet på hjemmeside, brochurer og brevpapir.

Layout-ideerne faldt i dommerkomiteens smag, da Den Danske Designpris 2003 blev uddelt. E-Types løb med prisen i tre kategorier – heraf de to for DAGEN.

»Spurgte folkene fra DAGEN eller andre avisfolk i morgen, om vi var klar på at lave en avis, ville vi gøre det igen. Det var et stort privilegium at arbejde sammen med engagerede mennesker om et spændende projekt,« siger Søren Skafte Overgaard.

Grafiker Leo Scherfig var med til at grundlægge e-Types, men har nu sin egen grafiske virksomhed. De fem grundlæggere kendte hinanden fra Designskolen i København, hvor de lavede flere projekter sammen.

»Da vi havde lavet en del sammen på skolen, kunne vi lige så godt starte vores egen virksomhed. Det gjorde vi på samme måde som dem, der grundlagde tegnestuen Tomato i London. De gjorde det, fordi de følte sig uansættelige. Vi ville gerne i gang – og sætte en dagsorden. Det gør man ikke som ansat,« mener Leo Scherfig.

Det var også på Designskolen, at firmanavnet e-Types blev undfanget.

»Jonas Hecksher havde lavet et nyt system til at kategorisere skrifttyper. De blev blandt andet delt op efter, om de havde fødder eller streger. Navnet er taget fra det system, tilsætningsstoffer i maden er opdelt efter – e-numre,« fortæller Leo Scherfig.

Han mener, at opgaven med DAGENs layout passede godt til hele virksomheden e-Types.

»Havde folkene på e-Types sagt nej tak til den opgave, havde det svaret til, at de havde vendt ryggen til det, de kan. Jeg synes, DAGENs design var super godt – noget af det flotteste, vi har set herhjemme. Nogle mener, at fordi DAGEN kun holdt 40 dage, var designet dårligt. Men det er vel ikke designernes ansvar, at der gik hul på økonomien,« siger han.

Skrifttypen Press var designet som en del af DAGENs særlige dagbladsidentitet. Set i det lys var DAGENs typografi et typisk produkt fra e-Types, der tager udgangspunkt i kundernes værdier og budskaber, når de skal udforme visuelle identiteter, brochurer, magasiner, websider eller noget helt femte, der har behov for en grafisk hånd. Som regel i form af skrifttyper og layout-skabeloner.

»Ofte ved kunderne ikke nøjagtig, hvad det er, de vil have af os. Så må vi spørge ind til virksomhedernes produkter, værdier, strategier og historier for at finde frem til, hvad de rent faktisk vil have os til at lave. Vi skal definere, hvad de kan. Finde deres fokus og identitet for dem – og udtrykke den visuelt. Hvad der passer til hvilken virksomhed – hvilken skrifttype der passede til DAGEN – er en udfordring for os som designere og branding-konsulenter,« fortæller Søren Skafte Overgaard.

Han erkender, at e-Types med DAGEN-layoutet risikerer at falde i den fælde, hvor et firma kopierer et populært produkt – eller dele af det – igen og igen i andre sammenhænge.

»Det har alle designere gjort deres erfaringer med. De har skabt deres egen stil, men stilen skal selvfølgelig tilpasses kundernes behov. Vi skal ikke lave en ny avis nu og her, men vi laver avislignende produkter for vores kunder, og så sker det, at vi låner elementer fra DAGEN – for eksempel en rubriktype. Vi kan ikke undgå en vis genkendelighed, men de to produkter må ikke være som to dråber vand,« mener Søren Skafte Overgaard.

Fakta om E-types

E-Types blev stiftet i 1997 af fem afgangselever fra Danmarks Designskole. I dag er der 15 ansatte i virksomheden – blandt andre tøjdesignere, grafiske designere, cand.merc.er, en statskundskabs-uddannet og én med erhvervs-ph.d.

Søren Skafte Overgaard ønsker ikke at oplyse den eksakte løn på e-Types, men fortæller, at den »ikke er lige så høj som på store grafiske virksomheder«. Til gengæld har medarbejderne frynsegoder såsom betalt mobiltelefon, tilskud til frokostordning og lignende. E-Types har ingen overenskomst.

Dansk Journalistforbund vurderer, at gennemsnitslønnen for grafikere og layoutere ligger på mellem 28.000 og 32.000 kroner plus pension.

Blandt e-Types' kunder er: Georg Jensen, Kulturministeriet, Handelshøjskolen i Århus, Det Danske Filminstitut, Gyldendal, Velux og Psykiatrifonden.

Læs mere om e-Types på www.e-types.com

Tre designpriser til e-Types

E-Types løb med prisen i tre kategorier, da Den Danske Designpris 2003 blev uddelt den 7. november på Dansk Design Center i København.

Skriftdesign:

Typografi til DAGEN
Design: e-Types A/S
Jonas Hecksher, designer
Virksomhed: e-Types A/S

Tryksager:

DAGEN – avis
Design: e-Types A/S
Jonas Hecksher, designer
Jens Kajus, designer
Rasmus Drucker Ibfelt, designer
Virksomhed: DAGEN

 

Visuel identitet & Corporate branding:

e-Types, visuel identitet
Design: Jens Kajus, designer
Jonas Hecksher, designer
Mathias Jespersen, designer
Jens Munk, designer
Thorbjörn Ingason, designer
Stina Nordqvist, designer
Oddbjörn Unset, designer
Virksomhed: e-Types A/S

De prisvindende og de nominerede design er udstillet på Dansk Design Center, HC Andersens Boulevard 27 i København, frem til den 4. januar.

Læs mere om designprisen på www.ddc.dk

 

 

0 Kommentarer