sportskonflikt

”Tynde forklaringer” sender Danske Sportsjournalister på vej væk fra AIPS

I løbet af denne uge vil man melde ud, hvad der skal ske med Danske Sportsjournalisters medlemskab, siger formand Jimmy Bøjgaard

Foreningen Danske Sportsjournalister kan ikke leve videre med det aktuelle forhold til det internationale sportsjournalistforbund AIPS.

Det fortæller formand Jimmy Bøjgaard, der de seneste to uger har lagt øre til omfattende kritik af AIPS fra forskellige medlemmer af Danske Sportsjournalister.

Blandt andet finder mange danske sportsjournalister det yderst kritisabelt, at AIPS i weekenden uddelte en pris til den bedste sportsjournalistik på Khalifa-stadionet i Doha i Qatar.

Stærkt tvivlende om fremtiden

Derudover finder mange det lige så kritisabelt, at tre norske journalister fra avisen VG blev frataget muligheden for at vinde prisen, fordi de nægtede at deltage i en ceremoni på netop det stadion, der er blevet kritiseret massivt for brug af gæstearbejdere, som har arbejdet under kummerlige forhold.

Og sidst men ikke mindst har forklaringerne fra AIPS’ ledelse, blandt andet her i Journalisten, ikke været tilfredsstillende.

”Jeg stiller mig stærkt tvivlende over for vores fremtid i AIPS, og jeg kan ikke se en fremtid, som det er for nuværende,” siger Jimmy Bøjgaard.

Fredag blev det helt konkret, da 22 navngivne journalister fra danske medier gav udtryk for, at de ville have Danske Sportsjournalister til at melde sig ud af AIPS. Siden er der kommet flere tilkendegivelser, siger Jimmy Bøjgaard:

”Vi kommer ikke bare til at sige, at tiden reparerer det her. Om det er udmeldelse eller noget andet, ved jeg ikke, men vi kan ikke leve med at få de tynde forklaringer på vores spørgsmål,” siger Jimmy Bøjgaard med henvisning til AIPS’ ledelse.

Intet sted er uskyldigt

AIPS-præsidenten har både i et interview til Journalisten og i et skriftligt svar til Jimmy Bøjgaard gjort rede for forbundets holdning til at afvikle en ceremoni i Qatar samt kritikken af, at de norske journalister blev frataget muligheden for at vinde.

Her har AIPS-præsident Gianni Merlo givet udtryk for, at han placerede prisoverrækkelsen i Qatar på grund af krigen i Ukraine, og at Covid-19 havde gjort det umuligt at afvikle ceremonien i Firenze i Italien.

”At være langt fra krigen kunne hjælpe på den generelle atmosfære,” lyder det for eksempel fra Gianni Merlo.

Over for både Journalisten og Jimmy Bøjgaard har Gianni Merlo også kritiseret, at Danske Sportsjournalister ikke har været tilstrækkeligt aktive i AIPS de seneste år.

Til kritikken om at vælge Qatar fremhæver Gianni Merlo også, at den danske regering ville sende syriske flygtninge tilbage til Syrien, og at man derfor aldrig kan vælge et ”uskyldigt sted” at afvikle en prisoverrækkelse.

Over for Journalisten sagde Gianni Merlo også, at journalister burde kunne arbejde lige så frit som derhjemme, hvis de tager til Qatar:

”Det tror jeg. Det håber jeg. Men hvad mener du med frit? At man må gå ind på privat grund, hvor de siger, at man ikke må gå hen? Eller gå frit rundt i det hele taget? Jeg har altid gået rundt uden problemer. Og de folk, der skal arbejde her, kommer ikke til at være i fare,” lød det.

Ifølge Qatars styre gik norske journalister ind på privat grund, da de i slutningen af sidste år blev anholdt og tilbageholdt i Qatar.

Graver hullet dybere

Ifølge Jimmy Bøjgaard er forklaringerne fra AIPS-præsidenten tynde:

”Jeg efterlyser, at de ser virkeligheden mere realistisk, og der synes jeg ikke, vi står. Jeg startede med at kalde det tonedøvt, at de lagde prisoverrækkelsen på det stadion, men hver gang vi hører deres forklaringer, graver de hullet dybere,” siger han med henvisning til Gianni Merlos undskyldninger om krigen i Ukraine, Covid-19 og dansk indenrigspolitik.

Han fortæller, at man på få timer kunne have sat en prisoverrækkelse op i København, hvis der var et ønske om det.

”Jeg har endnu ikke hørt gode argumenter for, at de vil sikre pressefrihed og demokrati, som er de værdier, vi har, og som mine medlemmer reagerer på,” fortsætter han.

Lige nu arbejder Danske Sportsjournalister blandt andet på at finde ud af, hvad en eventuel udmelding vil betyde.

I det lavpraktiske udsteder AIPS nemlig også et internationalt pressekort, som rundt regnet 40 medlemmer af Danske Sportsjournalister har. Som udgangspunkt ser det ikke ud til, at en udmelding får konsekvenser, men lige nu arbejder man på at skabe klarhed om det, fortæller Jimmy Bøjgaard.

AIPS holder en kongres i oktober, men ifølge Jimmy Bøjgaard vil der allerede i denne uge blive meldt en beslutning ud i forhold til Danske Sportsjournalisters fremtid i organisationen.

0 Kommentarer