Twitterskolen

Twitter er mediet, der har samlet folket til opgøret i Egypten, men det er også de kendtes egen markedsføringskanal, hvor de slipper for pressens indblanding. Spring på her.

Twitter er mediet, der har samlet folket til opgøret i Egypten, men det er også de kendtes egen markedsføringskanal, hvor de slipper for pressens indblanding. Spring på her.

DET KAN DU BRUGE TWITTER TIL

Netværk og dialog:
Indgå i en faglig eller personlig dialog med andre Twitter-brugere. Del tanker, ideer, henvisninger, billeder og videoer.

Nyhedsovervågning:
Overvåg udvalgte medier og enkeltpersoner. Sky News (@skynews) skrev på Twitter, at Julian Assange var blevet anholdt, før tv-stationen skrev det på sin hjemmeside.

Kendte kilder:
En række kendte kilder, som er uden for normal rækkevidde for danske journalister, er på Twitter og opdaterer flittigt.

1: SÅDAN KOMMER DU I GANG

 • Gå ind på hjemmesiden www.twitter.com med Internet Explorer, Chrome eller Firefox. Klik på den store gule knap 'Sign up'.
 • Vælg som det første et enkelt og kort brugernavn. Udfyld derefter resten af formularen. Klik på 'Create my account'.
 • Du kan nu søge efter Twitter-brugere, som du ønsker at følge. For eksempel 'Obama'. Klik derefter på 'Back to: Interests' og 'Next Step: Friends'.
 • Nu kan du importere eksisterende kontakter fra for eksempel Linked-In og Gmail. Når du har importeret kontakter, er du oprettet som bruger på Twitter.
 • Husk at klikke på det link, som Twitter har sendt dig i en e-mail. På den måde bekræfter du, at det er dig, der har oprettet kontoen.

2: SÅDAN BRUGER DU TWITTER

 • Når du har oprettet en konto, kan du begynde at skrive tweets (offentlige beskeder) på Twitter. Det gør du i det store hvide felt øverst til venstre. Tryk på 'enter', når du har skrevet beskeden.
 • I den højre side vil du kunne se, hvem der følger dig, og hvem du følger. Twitter har desuden forslag til, hvad du nu skal gøre for at udbygge din profil.
 • Hvis du ønsker at svare på et tweet, klikker du på linket
 • 'Reply', der kommer frem, når du holder musen over beskeden. Du kan nu skrive et offentligt svar.
 • Hvis du synes, at andre skal have glæde af et tweet fra en anden Twitter-bruger, holder du musen over beskeden og klikker på 'Retweet'.

HER KAN DU BRUGE TWITTER

 • Twitter er især relevant for journalister, fotografer og kommunikatører med internationalt udsyn. Det kunne for eksempel være en nyhedsreporter på en landsdækkende avis eller en kommunikatør, der arbejder i en international virksomhed.
 • Twitter er også relevant for journalister og kommunikatører, der interesserer sig for de digitale muligheder.
  Ligesom Facebook kan du også tage Twitter med på farten. Du kan via forskellige apps sende tweets direkte fra din mobiltelefon.
 • Ligesom Facebook tager Twitter tid. Derfor skal du vurdere, om du får et så stort udbytte af at være på Twitter, at det opvejer den tid, som du bruger på det.

 

Brugerne
Der er 175 millioner registrerede brugere på verdensplan, der skriver 95 millioner beskeder om dagen. Ifølge Overskrift.dk er der 26.000 Twitter-brugere i Danmark. Kun halvdelen af dem er aktive.

Historien
Den 29-årige @jack åbnede i juli 2006 Twitter sammen med Evan Williams og Biz Stone. @jack
blev først direktør og senere bestyrelsesformand for Twitter. I dag er @dickc direktør for Twitter, der har omkring 350 ansatte.

Forretningsmodellen
Til trods for Twitters popularitet, især i USA og Japan, har Twitter ikke en holdbar forretningsmodel. Selv om Twitter tjente 270 millioner kroner på reklamer i 2010, måtte investorer fortsat skyde million efter million ind i firmaet.

ORDBOG

 • Tweet:
  En tweet er en besked bestående af maksimalt 140 tegn. Beskeden er i udgangs-punktet offentlig for alle, uanset om de følger dig eller ej.
 • @brugernavn:
  @ efterfulgt af et navn er et brugernavn på Twitter. Mit brugernavn er for eksempel @fiwa. Hvis du skriver et brugernavn i et tweet, vil personen med brugernavnet kunne se, at du har skrevet om eller til vedkommende.
 • Reply:
  Offentligt svar på et tweet, som alle kan læse. Den oprindelige afsender vil kunne se, at du svarer, hvis personens brugernavn er med i svaret. En offentlig samtale begynder oftest, når en person svarer på et tweet.
 • Retweet:
  Hvis en anden bruger på Twitter har skrevet et tweet, som du ønsker at fremhæve, kan du sende den videre til dem, der følger dig på Twitter. Den oprindelige Twitter-skribent vil stå som afsender.
  Mentions: Når en anden bruger på Twitter skriver dit brugernavn i et tweet, kan du se det på en særlig oversigt. På den måde kan du hurtigt se, om andre Twitter-brugere skriver til dig eller om dig og eventuelt svare dem.
 • #Hashtag:
  Handler beskeden om et særligt emne, kan du sætte et hashtag ind i din tweet. Hvis du for eksempel skriver et tweet om Super Bowl, kan du tilføje #sb45 til dit tweet. Der skal # foran et emne, hvis det skal fungere som et hashtag.
 • Direct Message (DM):
  En privat besked, du kan sende til andre brugere af Twitter. Modtager og afsender skal følge hinanden, før du kan sende. Så vi skal følge hinanden, hvis du ønsker at sende en direkte besked til mig.
 • Follower:
  En, der følger en anden Twitter-bruger. De brugere, som du vælger at følge, får besked via e-mail og kan se en oversigt over 'followers' på Twitters hjemmeside. @ladygaga er den Twitter-bruger, som har flest 'followers'.


FEMTEM AT FOLLOWE

TRE DANSKERE PÅ TWITTER

@dortetoft
Dorte Toft
Journalist og it-blogger   

@lasserimmer
Lasse Rimmer
Komiker på fuldtid   

@kaaresorensen Kaare Sørensen
Journalist hos
Jyllands-Posten

TRE SPORTSSTJERNER PÅ TWITTER

@the_real_shaq
Shaquille O’Neal
Basketspiller for Boston
Celtics   

@jensonbutton
Jenson Button
Formel 1-kører for McLaren   

@carowozniacki Caroline Wozniacki
Højrehåndet dansk tennisspiller

TRE POLITIKERE PÅ TWITTER

@idaauken
Ida Auken
Miljøordfører for SF   

@kristian_jensen
Kristian Jensen
Gruppeformand
for Venstre   

@vestager
Margrethe Vestager
Gruppeformand for De Radikale 

TRE KENDISSER PÅ TWITTER

@britneyspears 
Britney Spears
Popsangerinde og en magnet for skandaler   

@justinbieber
Justin Bieber
Ung og særdeles omtalt amerikansk popsanger   

@ladygaga
Lady Gaga
Komponist, sangskriver og ikke mindst popsangerinde

 TRE FOTOGRAFER PÅ TWITTER

@hillerphoto
Geoffrey Hiller
Amerikansk fotograf
med næse for talent   

@mccurrystudio 
Steve McCurry
Legendarisk Magnum-fotograf   

@dasburo
Das Büro
Danske fotografer

LÆS OM TWITTER

"Twitterbogen"
Forlaget Libris
2009

"Journalistens digitale værktøjskasse"
Forlaget Ajour
2010

0 Kommentarer