20-årige Julie Mørkeberg går på første semester på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus og er den person i mediebranchen, der har tweetet flest gange. Hun kom på Twitter for 4 år og syv måneder siden og har siden skrevet mere end 46.000 tweets til sine followers, som nu er oppe på mere end 1.200.
»På et tidspunkt regnede jeg ud, at det gav et gennemsnit på 27 tweets om dagen. For folk, der ikke er inde i det, ved jeg godt, at det lyder mere sindssygt, end det er,« forklarer hun.
Twitter blev lanceret i marts 2006, men det er først for alvor slået igennem de seneste par år. Lektor Filip Wallberg fra SDU og webjournalist Ernst Poulsen har lavet listen twitterjournalister.dk, der viser mere end 1.400 danske journalister, studieværter, journaliststuderende, redaktører osv. er på Twitter.
På Twitterjournalister kan man for eksempel se, hvem der har tweetet mest det seneste døgn, og hvilket hashtag, der er det mest brugte lige nu.
Ser man på antal følgere, ligger Natholdets vært Anders Breinholt klart nummer et med 98.239 følgere. Det er næsten dobbelt så mange som nummer to – Breinholts gamle makker fra De Sorte Spejdere, Anders Lund Madsen, der bliver fulgt af omkring 50.000. På tredjepladsen ligger Peter Falktoft fra Monte Carlo.
Kom på Twitter i 9. klasse
Men med 46.000 tweets er Julie Mørkeberg på kun 20 år klart den mest kvidrende. Hun kom på Twitter i 2009, da hun gik i 9. klasse.
»Jeg så et indslag i TV Avisen, hvor Twitter blev præsenteret som den nye teknologi. Det ville jeg gerne prøve, så jeg oprettede en profil samme aften.«
Efterhånden som Julie Mørkeberg har lært mediet at kende, er det gået op for hende, at det for eksempel ikke er interessant for andre, at hun nu er på vej på biblioteket.
»De vil hellere høre, om jeg kan anbefale bogen, når jeg havde læst den.«
I 2010 skrev hun en artikel i Fyns Amts Avis om Twitters udbredelse, og om at Twitter-brugerne for eksempel var de første til at breake nødlandingen i Hudsonfloden i New York i 2009.
»Før jeg begyndte på Journalisthøjskolen, var der ikke så mange i min omgangskreds, der interesserede sig for journalistik og kultur. Og så var det fedt at diskutere med andre på Twitter, der var lige så passionerede som mig selv,« siger hun.
Fremtiden ligger på sociale medier
I dag har 347 medier eller redaktioner deres egne Twitter-profiler. På mange medier er bidrag fra Twitter-brugere en integreret del af mediernes debatunivers. P3 har en ugentlig liste med P3-værternes bedste tweets. Og op til kommunalvalget i Syd- og Sønderjylland gik Der Nordschleswiger, Fredericia Dagblad, Vejle Amts Folkeblad, Horsens Folkeblad, de regionale DR-radiokanaler og TV2-regionen TV SYD sammen om at give plads på hjemmesiderne til politiske tweets fra kommunalvalgets kandidater.
På Journalisthøjskolen har Julie Mørkebergs lærer sagt, at eleverne skal have en Twitter-profil.
»Det er nok, fordi læreren mener, at vores fremtid blandt andet ligger på de sociale medier. Det er ikke alle, der kommer til at skrive på en almindelg avis, når vi er færdige om fire år.«
Blandt journalister på Twitter foretrækker Julie Mørkeberg Jyllands-Postens Christiansborg-reporter Kaare Sørensen og Informations kulturjournalist Christian Monggaard, fordi de ikke bare linker til deres egne artikler.
»Jeg kan godt lide, at Christian Monggaard tør skrive, at han er på vej ind til et interview og er lidt nervøs. Det er spændende at følge med i, når man selv drømmer om at lave kulturjournalistik.«
Julie Mørkeberg roser Kaare Sørensen for, at han ikke bare sprøjter nyheder ud.
»Han undrer sig også på skrift og får nogle gange nogle gode svar fra sine followers.«
Hun siger, at det sværeste ved Twitter er, at det bliver vanedannende.
»Jeg har taget mig selv i at tænke i tweets. ”Hvordan kan jeg formidle den her oplevelse lige nu på en sjov og spændende måde og på højst 140 tegn?”«
Nogle veninder bliver sure, når hun deler noget sjovt, de siger. Familien har også protesteret.
»Når jeg besøger mine forældre, og jeg tager mobiltelefonen frem, siger min mor: ”Det her skal du altså ikke dele med dine 1.200 følgere på Twitter.” Nogle gange lytter jeg. Andre gange er det for sjovt – og så må jeg skrive om det,« siger Julie Mørkeberg.
Tweetede fra trafikulykke
Da hun i sommer var involveret i en alvorlig trafikulykke sammen med sine bedsteforældre på motorvejen, tweetede hun, mens hun sad helt stille og ventede på ambulancen.
»Jeg vidste ikke, om jeg havde førligheden i ryggen, og jeg havde hørt, at det var bedst bare at blive siddende stille.«
Den eneste kontakt, hun havde til omverdenen, var telefonen. Efter at hun havde ringet til sine forældre og fortalt, hvad der var sket, tweetede hun:
”Jeg har været med i en bilulykke med mine bedsteforældre. Er OK”
Da ambulancen kom, skrev hun:
”Skal klippes ud af bilen!!”
Mange followers spurgte, hvad der var sket. Var det alvorligt?
”Tak for bekymringerne. Vi er alle OK. Er på Køge Sygehus og har fået taget 1000 prøver og scanninger.”
I dag siger Julie Mørkeberg, at hun ikke kan komme i tanke om andre, der har live-tweetet fra deres egen ulykke.
»Jeg fatter ikke, at jeg havde overskud til at gå på Twitter, men jeg følte nok, at der var noget tryghed forbundet med det. Jeg havde behov for at vide, at jeg ikke var alene, jeg ville gerne dele det med nogen,« siger Julie Mørkeberg, der ligesom sine bedsteforældre slap fra ulykken uden alvorlige mén.
De har kvidret mest
1. Julie Mørkeberg, journaliststuderende, DMJX
2. Camilla Roesen, informationsspecialist, DR
3. Christian Monggaard, kulturjournalist, Information
4. Oliver Okstrøm, kulturjournalist, BT
5. Line Holm Nielsen, journalist, Berlingske
6. Charlotte Persøe, udviklingsredaktør, DR
7. Kaare Sørensen, journalist, Jyllands-Posten
8. Camilla Fuhr, freelancejournalist og fotograf
9. Ayan Mouhoumed, praktikant, HER og NU, stifter af Ethniqa Magazine
10. Mathias Buch Jensen, vært, DR
Opgørelse af journalister på Twitter er lavet af journalistisk lektor på SDU Filip Wallberg og webjournalist Ernst Poulsen for Journalisten. Twitterjournalister kan ikke garantere, at listen er komplet. Blandt andet fordi nogle journalister kan være på Twitter uden at oplyse deres profession, uddannelse, arbejdsplads eller rigtige navn. Desuden kan det være svært at afgrænse betegnelsen "journalist".
Hvis det viser sig, at der findes mediefolk, som ikke optræder på Twitterlisten, skal de henvende sig til Ernst Poulsen via e-mail (ernst@ernstpoulsen.com) eller Twitter (@ernstpoulsen).
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.