Mange danske medier laver for meget journalistik baseret på politikernes udtalelser på de sociale medier, mener Thomas Noppen, chefredaktør på netudgaven.dk og partner i virksomheden Priam, der udvikler nyhedsrobotter til nyhedstjenester.
Det får ham nu til at tage skridtet fuldt ud med webmediet Nyt fra Folketinget, som består af robot-genererede artikler baseret på tweets fra folketingspolitikere. Nyhedsrobotten er udviklet af Thomas Noppen og hans partner i Priam, Kenneth Larsen.
Et medie, der fungerer som et reelt nyhedssite, men samtidig er en form for kritik rettet mod overfladisk politisk journalistik.
”Nogle politiske nyhedshistorier er præget af ukritisk og rutinepræget journalistik, der bygger på citater fra Twitter. I stedet for at gengive tweets skal journalistik bruges på at behandle politikernes udsagn,” siger Thomas Noppen.
Reaktion på Berlingske-artikel
Det var en helt konkret artikel i Berlingske, der ansporede Noppen og Larsen til at sætte projektet i gang. Avisen skrev en artikel baseret på opslag på de sociale medier fra Uffe Elbæk (Å) og daværende minister Søren Pind (V). Det satte tanker i gang og med økonomisk tilskud fra Mogens Nørgaard, direktør i CIMA Technologies, gik Noppen og Larsen til tasterne og skabte en kunstig intelligent nyhedsrobot, der laver artikler baseret på aktiviteten på folketingspolitikernes Twitter-konti.
Thomas Noppen fortæller, at nyheden bliver skrevet i det øjeblik, at en politiker tweeter om et bestemt emne. Det kan være ’muslimer’, ’terror’ og ’skandale’. Artiklens brødtekst består af oplysninger om den politiske afsender af budskabet, reaktioner på tweetet, og hvordan Twitter-debatten efterfølgende udfolder sig.
”Så behøver journalisterne ikke længere gøre det,” siger han.
Planlagte udvidelser
Nyt fra Folketinget gik i luften i fredags, og sitet er stadig i sine indledende faser, hvor nyhedsrobotten udelukkende scanner og laver artikler på baggrund af opslag på Twitter. Senere er planen, at Noppen og hans partnere vil opgradere robotten, så den også inddrager udsagn fra Facebook, og viser baggrundsoplysninger på de folk, der liker politikernes tweets og opslag.
”Til den tid vil vi så kunne se, hvordan politikerne fører offentlig debat på de sociale medier,” siger Thomas Noppen.
En kommentar til medierne
Med Nyt fra Folketinget spiller Thomas Noppen, Kenneth Larsen og Mogens Nørgaard ind i en generel ærgrelse over niveauet i dansk journalistik, som Noppen tidligere har udtrykt med netudgaven.dk. Nyt fra Folketinget er derfor endnu en mediekritisk kommentar.
”Det er en kommentar til medierne og deres arbejdsmetoder. Jeg synes, at det er problematisk, at medierne fokuserer så meget på nyheder. De burde i stedet gå i dybden med tingene,” siger Noppen.
Nyhedsrobotten på Nyt fra Folketinget vil derfor kunne hjælpe journalister med holde fokus på sagen i stedet for citatet.
”Robotten spytter helt ukritisk en historie ud, hver gang en politiker laver et tweet. Det kan forhåbentlig give journalisterne mere tid til at tænke selv,” siger Thomas Noppen.
Når jeg ser på Nyt fra Folketinget, gengiver I bare tweetet. Der er ingen kontekst. Mener I det her seriøst?
”Journalistisk set har Nyt fra Folketinget ikke meget værdi, men den er en del af en diskussion om, at jeg gerne ser længere, bedre og mere kritisk journalistik om politikerne,” siger Thomas Noppen.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Mediekritik er vel altid velkommen. At man så griber det an på denne måde, er fair nok, selv om der vel findes knap så bombastiske måder at påpege fejl og mangler på. Nu kan man jo finde ud af, om en robot er lige så dygtig som en journalist. Doven er en robot næppe.