»Twitter er jo en redigeret virkelighed«

Et elitært medie, der byder på smugrygere på Christiansborgs toiletter, medietække og etiske dilemmaer for både journalister og politikere. Twitter var til debat på Social Media Night

»Det hører med i moderne politik, at man også skal være et menneske og dele lidt ud af, hvem man er, men Twitter er jo en redigeret virkelighed.«

Det sagde Stine Brix (Ø) i en paneldebat på Social Media Night i går aftes, hvor dagsordenen var dedikeret til forholdet mellem journalister, politikere og Twitter. Debatten blev sendt live på Radio24syv og via videofeed.

Undervejs stillede værten Helen Hajjaj panelet spørgsmål, der løbende tikkede ind som tweets. Et af dem gik på, om Twitter-relationer leder til kammerateri mellem journalister og politikere, hvilket panelet ikke afviste entydigt.

»Jeg synes i hvert fald, at det er værd at overveje nogle gange. For eksempel hvis jeg det ene minut sidder og joker med en kilde og næste øjeblik skal ringe og sige ”Du lovede sådan og sådan for tre måneder siden!”. Der kan helt klart ligge nogle etiske dilemmaer i det,« sagde Andreas Marckmann Andreassen, journalist og fast freelancer på Journalisten.

Han blev bakket op af Mette Mayli Albæk, politisk journalist for DR.

»Ja, jeg tænker over det, men sikkert ikke nok over det. Man kan sige, at det forhold, jeg har til nogle politikere på Twitter, er det samme, som andre har med dem i rygekabinen på Christiansborg. Forskellen er, at det er meget mere offentligt, når vi gør det på Twitter,« sagde Mette Mayli Albæk.

Kaare Sørensen, politisk journalist på Jyllands-Posten, mente ikke, at Twitter nødvendigvis ændrer på relationerne mellem politikere og journalister.

»Det er jo bare teknik. Det er ligegyldigt, om jeg møder Stine Brix på en gang i Folketinget, og hun siger ”Vær lige opmærksom, regeringen har lovet dét og dét,” når der kommer et nyt forslag, eller om jeg ser det på Twitter eller Facebook,« sagde Kaare Sørensen.

Stine Brix fortalte om en sen aften i Folketinget, hvor det blev tweetet, at nogen fra de Konservative havde chokoladen P-tærter. Derefter gik det hurtigt med at byde ind med, hvem der havde hvad og ville bytte på tværs af politikere og journalister.

Det var lige på kanten af, hvad der var i orden.

»Jeg havde en selvransagelse bagefter, og jeg kan også mærke på jeres journalistkolleger, at de trækker sig nogle gange. Det tror jeg er meget godt,« sagde Stine Brix.

Ud over at være et godt legetøj i ’frikvarterene’ på Christiansborg, så kan Twitter også være et værdifuldt værktøj til at komme i mediestrømmen, hvis man som politiker er klar til at tage konfrontationer i real time.

»Når man tweeter noget, får man en kontant reaktion, men omvendt får man også god respons, hvis man forsvarer det ordentligt,« sagde Kristian Wederkinck Olesen, der er politisk rådgiver for DF's Morten Messerschmidt i Europa-Parlamentet.

»Året før Morten kom på Twitter, havde han 2.400 hits på Infomedia, mens tallet ligger på 4.000, nu hvor han er på. Så det har en synlig effekt det her.«

 

Du kan se debatten her.

 

Vært

Helen Hajjaj, journalist på Radio24syv

Panelet

Stine Brix, folketingsmedlem for Enhedslisten

Andreas Marckmann Andreassen, journalist og fast freelancer på Journalisten

Kaare Sørensen, journalist på Jyllands-Posten

Mette Mayli Albæk, journalist på DR

Via Skype: Kristian Wederkinck Olesen, politisk rådgiver for Morten Messerschmidt (O) i Europa-Parlamentet.

0 Kommentarer