search

TV2 styrer mod Cavling

TV2's dækning af plejeskandalen er enhver spindoktors skræk. Derfor bør politikerne allerede nu forberede sig på, at historien kommer til at løbe i måneder.

TV2's dækning af plejeskandalen er enhver spindoktors skræk. Derfor bør politikerne allerede nu forberede sig på, at historien kommer til at løbe i måneder.

(Nå ja, og så bør de selvfølgelig også finde en løsning på problemet med massivt snyd i hjemmeplejen.)

Det var med en afmålt forventning, jeg første gang hørte om TV2's afsløringer af forsømmelser i hjemmeplejen. Forventning fordi historien rummer alt det, der skal til for at lave journalistik, der kan forandre samfundet. Men desværre også kun en afmålt forventning fordi den slags historier, hvor hel- og halvpolititiske ledere kommer i skudlinjen, ofte bliver slået ihjel med to klassiske manøvrer:

For det første gælder det om at fyre nogle ansvarlige og sætte en undersøgelse af problemet i gang. Det signalerer handlekraft, og det er en forudsætning for, at offentligheden fortsat kan have tillid til en. Samtidig er det nærmest umuligt for medierne at kontrollere, om der reelt arbejdes på at løse problemet, eller om sagen blot er skudt til hjørne i håb om, at den går væk af sig selv.

Hvis det ikke slår historien ihjel i første hug, gælder det om at finde nogle slemme og ubehagelige syndebukke. Det er vigtigt, at de er slemme, for det vækker vores følelser. Intet er så effektivt som negative følelser om andre, når det gælder om at flytte sigtekornet fra os selv.

Og ganske rigtigt. I dagene efter historien, var de politiske ledere ved at falde over hinanden med standardreaktioner, her frit efter hukommelsen og den følelse de pågældende efterlod mig med:

SF's Ninna Thomsen, som er den ansvarlige omsorgsborgmester i København havde ligefrem politianmeldt nogle af sine medarbejdere. Et synspunkt der må være helt i modstrid med SF's linje om varetage de svages interesser frem for magthavernes. Med okay, der var jo tale om en flok forbrydere af værste skuffe.

Den radikale Manu Sareen fra borgerrepræsentationen mente, at man burde justere softwaren i plejepersonalets såkaldte PDA, så man kunne afsløre og eliminere de brådne kar en gang for alle. Et kort øjeblik fik jeg fornemmelsen af, at det ikke kun var historien, der skulle slås ihjel. Under alle omstændigheder synes Sareens forslag at ligge milevidt fra de radikales synspunkter om at få alle nuancerne med.

FOA's formand Dennis Kristensen mente i stedet, at man skulle holde op med at ansætte bistandsklienter som plejepersonale, for alle ved jo, at mange af dem ikke duer til at have med mennesker at gøre. Dette til trods for, at mange af hans medlemmer netop er tidligere bistandsklienter.

Her ville en spindoktor trods alt nok kunne hjælpe med et råd eller to. F.eks. at Dennis Kristensen kunne invitere kommunerne med i en arbejdsgruppe om optimal ledelse i plejesektoren. Det ville være en fin platform at pleje medlemmernes interesser fra og samtidig give ham lidt forspring til de næste overenskomstforhandlinger.

Frank Jensen, den socialdemokratiske overborgmester over dem alle, kundgjorde at hans håndgangne mænd og kvinder havde udvist rettidig handlekraft, og at han nu ville sætte en undersøgelse i gang. Her var der intet nyt under solen. Bortset fra en tydelig lettelse over, at sagen endnu ikke er nået ind i hans gemakker.

Helt så rolig var den ansvarlige minister ikke. De konservatives Benedikte Kiær kunne ikke sige nok, at det var de kommunale lederes ansvar og at det handlede om dårlig arbejdsmoral. Og det var nok det bedste, hun kunne sige i situationen.

For historien handler endnu ikke om konsekvenserne af, at de offentligt ansatte i den liberalkonservative regeringstid er blevet mandsopdækket af stadig flere kontrolsystemer, der jævnligt kritiseres for at fjerne medarbejdernes fokus fra det væsentlige.

Sådan kunne historien være endt. Men det gjorde den ikke.

TV2 har tilsyneladende – og til denne bloggers store begejstring – valgt at dække historien efter en metode, som oprindeligt er udviklet på Berlingske. Først med Forbrydelsen, som fik en Cavling, og senest med I Lægens Hænder, som har kørt i et helt år og nu lader op til endnu en omgang.

Det er ganske enkelt en metode, der stille og roligt – og ved seernes og læsernes hjælp – bliver ved med at dryppe historier om negative konsekvenser ud i mediebilledet.

Det fuldstændigt frygtindgydende ved metoden er, at historien ikke kan lukkes ved hjælp af et par spindoktorer. Den kan blive ved lige så længe, sagerne bliver ved med at dukke op. Og hver gang en ny historie dukker op, vil der altid være et par sidevinkler, som kan følges op.

Det er en metode, der kan ændre noget i samfundet, og det kan alle vi læsere og seere godt lide.

Det er godt TV, og det er drøngod journalistik.

Fortsat god sommer

Mvh Jens Tovborg

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen