TV2-station: 50.000 for at dække vælgermøde

TV 2 Østjylland kræver "produktionstilskud" fra kommunerne for 75 minutters direkte dækning af vælgermøde. Det er klart i strid med reglerne for sponsorering, siger mediejurist.

TV 2 Østjylland kræver "produktionstilskud" fra kommunerne for 75 minutters direkte dækning af vælgermøde. Det er klart i strid med reglerne for sponsorering, siger mediejurist.

UAFHÆNGIGHED. I forbindelse med kommunalvalget til efteråret tilbyder TV 2 Østjylland at sende direkte fra festligt pyntede valgmødelokaler, hvor spejderne sælger mad og drikke, og partierne deler valgmaterialer ud.
I alt vil tv-stationen sende 75 minutters tv i den bedste sendetid fra mødet og genudsende det i uddrag dagen efter. Pris per kommune: 50.000 kroner.
"Jeg forestiller mig, at vi kan gøre det til en super-begivenhed, men det kræver, at vi, også økonomisk går sammen om opgaven. Men bare rolig det er ikke et stort beløb, vi snakker om," lyder det i et brev fra tv-stationens direktør Peter Kramer, til de ni kommuner, som stationen dækker.
Favrskov Kommune har 46.000 beboere, og borgmester Anders G. Christensen er begejstret for den nye mulighed for at nå ud til vælgerne.
»Med tv-udsendelsen vil vi sandsynligvis nå ud til 15-18.000 vælgere, og vi må erkende, at uanset hvor mange traditionelle vælgermøder vi holder, så når vi aldrig tilnærmelsesvis det tal. Vi vil gerne vise vælgerne, hvilke partier de kan stemme på, og med denne metode kan vi gøre det meget bedre,« siger Anders G. Christensen.
Problemet er imidlertid, at Lov om radio- og fjernsynsvirksomhed lægger sig i vejen.
»Hvis en kommune betaler 50.000 kroner for dækning af et vælgermøde, er der tale om et sponsorat, og i fjernsyn må nyheds- og aktualitetsprogrammer ikke sponsoreres. Et vælgermøde er et aktualitetsprogram, og derfor er det helt klart i strid med loven,« siger Oluf Jørgensen, afdelingsforstander og mediejurist på Journalisthøjskolen.
Tv-direktør Peter Kramer mener imidlertid ikke, at de 50.000 kroner er sponsorering.
»Det her er et rent produktionstilskud, som giver os mulighed for at lave en god demokratisk gennemgribende debat ude i den enkelte kommune. Det er efter min bedste overbevisning ikke et sponsorat.«
Så må du forklare, hvad forskellen er på et sponsorat og et produktionstilskud?
»Nej, det vil jeg ikke. Det er da ikke spor interessant,« siger Peter Kramer.
Fagbladet Journalisten har talt med fire østjyske kommuner. Af dem er det kun Favrskov, der indtil videre stiller sig positiv over for tv-stationens tilbud. Hverken Skanderborg, Århus eller Syddjurs Kommune vil bruge skatteborgenes penge på vælgermøder.
»Århus Kommune anser det ikke for en kommunal opgave at drive valgkamp, så tv-stationen må i stedet henvende sig til de politiske partier,« siger pressechef i Århus Kommune Niels Buch Johannsen.
Samme holdning har borgmester Vilfred Friborg Hansen i Syddjurs.
»Det er partiernes anliggende, og dér skal man så finde en nøgle til, hvordan udgiften skal fordeles mellem dem,« siger Vilfred Friborg Hansen, der kalder tv-stationens initiativ højest usædvanligt.
Skanderborg Kommune har også sagt nej tak. Journalist og SF-byrådsmedlem Claus Leick ryster på hovedet:
»Siden jeg hørte om henvendelsen, har mit syn på TV 2 Østjyllands udsendelser ændret sig. Nu kan jeg ikke lade være med at tænke, om virksomheder, der medvirker i udsendelserne, også er blevet bedt om at yde et produktionstilskud. Jeg synes, tv-stationen mister troværdighed, så der må være tale om en dum og uigennemtænkt idé,« siger han.
Direktør Peter Kramer ønsker ikke at give et bud på, hvordan den differentierede valgdækning vil tage sig ud på TV 2 Østjylland, hvis nogle kommuner betaler for førsteklassesdækning, mens andre må nøjes med den skrabede licens-
finansierede dækning.
»Så langt er vi slet ikke kommet. Jeg tager stilling, når der er et grundlag at tage stilling på,« siger Peter Kramer.
Seerne betaler over licensen for at se TV 2 Østjylland. Betyder det nye initiativ, at de skal til at betale en form for ekstra licens over skatten for at se vælgermøder?
»Ved du hvad – hvis folk synes, det er en dårlig idé, så bliver det ikke til noget,« siger Peter Kramer. •

0 Kommentarer