TV2 skal stå skoleret for praktikudvalget

TV 2 er ikke alene om at snyde til panikdagen, og endnu flere medier truer med at gøre det samme. Alligevel er der ikke noget, der tyder på, at der vil blive strammet op om reglerne for ansættelse af praktikanter.Panikdag. Hvorfor bryder TV2 Nyhederne konsekvent reglerne, når de ansætter praktikanter?Det spørgsmål vil praktikudvalget gerne have et svar på. Derfor besluttede de på mandagens udvalgsmøde at invitere TV 2 med til deres næste møde.

TV 2 er ikke alene om at snyde til panikdagen, og endnu flere medier truer med at gøre det samme. Alligevel er der ikke noget, der tyder på, at der vil blive strammet op om reglerne for ansættelse af praktikanter.

Panikdag. Hvorfor bryder TV2 Nyhederne konsekvent reglerne, når de ansætter praktikanter?

Det spørgsmål vil praktikudvalget gerne have et svar på. Derfor besluttede de på mandagens udvalgsmøde at invitere TV 2 med til deres næste møde.

Det er en direkte konsekvens af de sager om snyd til den såkaldte panikdag, som tidligere har været omtalt i Journalisten.

På mødet forholdt man sig derimod ikke til, at Jyllands-Posten, Ekstra Bladet og Skandinavisk Film Kompagni også bryder reglerne.

Praktikvejleder på Danmarks Journalisthøjskole (DJH), Pia Færing, siger:

»Vi har valgt at invitere TV 2 med til næste møde, fordi de offentligt går ud og praler med, at de bryder reglerne. De er så store, at vi er bange for, at de kan skabe et skred i systemet.«

Det er hendes ansvar, at panikdagen på DJH forløber planmæssigt.

– Så hvis man som Skandinavisk Film Kompagni ikke er helt så store og ikke retter sin kritik offentligt, så får snyd ingen konsekvenser?

»Det kan man godt sige. Problemet i år er helt klart, at TV 2 åbent går ud og indrømmer, at de snyder.«

– Altså er problemet ikke så meget det, at de snyder, men mere at de indrømmer det?

»Præcis. De tilfælde, der er kommet frem i år, er petitesser i forhold til andre år. Sagerne om Jyllands-Posten og Ekstra Bladet er lige på grænsen til snyd. På hvilken side kan diskuteres. Men når TV 2 går ud og siger, at de synes, reglerne er tåbelige, og at de ikke har tænkt sig at følge dem, så kan det let skabe præcedens. Derfor har vi valgt at invitere dem med til næste møde. Ikke for at give dem en skideballe, men for at høre, hvad der skal til, for at de vil følge reglerne.«

– Kan du forstå dem, som mener, at I er for blødsødne?

»Jamen, problemet er, at vi jo ikke har magt til at gøre noget. Panikdagen er et tilbud. Et tilbud, som vi kan undlade at give, men vi kan ikke forhindre medier i at ansætte praktikanter. Det er et ministerielt krav. Boykotter vi et medie, kan de jo bare sætte et opslag i avisen og afholde jobsamtaler på normal vis. Lur mig, om de så ikke gør det nogle dage før panikdagen. Og så er vi jo lige vidt.«

– Kan du forstå, at de medier, som overholder reglerne, føler sig gevaldigt snydt?

»Ja. Jeg føler mig også snydt.«

– Hvad siger du så til, at flere medier har indikeret, at de selv vil bryde reglerne, hvis I ikke får sat en stopper for snyderiet?

At andre gør det, er ikke noget argument for selv at snyde. Det er ligesom med færdselsloven. Selv om nogen kører for stærkt, er det ikke i orden selv at gøre det. Man må se på helheden. Og så ellers komme med forslag til ændringer, hvis man er utilfreds.«

– Tror du, systemet bliver ændret i den nærmeste fremtid?

Pia Færing præsenterede på udvalgsmødet i september et forslag til et nyt ansættelsessystem. På mandagens møde blev det definitivt taget af bordet.

Næste praktikudvalgsmøde finder sted i februar.

0 Kommentarer