TV2 er blevet kommerciel – for længst

 Fire eksperter udreder virkeligheden i jernindustrien for nye tv-direktører.RUNDBORD. TV 2s status som den eneste landsdækkende reklamefinansierede kanal er begyndt at smuldre og vil blive ophævet i 2009, når det analoge tv-signal endegyldigt lukkes og slukkes.Det stiller stationen fra Kvægtorvet i en helt ny rolle, en rolle med massivt større konkurrence om seerne og dermed også det, det hele handler om: Reklamekronerne.

 
Fire eksperter udreder virkeligheden i jernindustrien for nye tv-direktører.

RUNDBORD. TV 2s status som den eneste landsdækkende reklamefinansierede kanal er begyndt at smuldre og vil blive ophævet i 2009, når det analoge tv-signal endegyldigt lukkes og slukkes.

Det stiller stationen fra Kvægtorvet i en helt ny rolle, en rolle med massivt større konkurrence om seerne og dermed også det, det hele handler om: Reklamekronerne.

Journalisten indbød fire mediekendere fra forskellige grene af branchen til at diskutere udfordringer og realiteter for den nyudnævnte tv-direktør Per Mikael Jensen.

Journalistens eksperter indleder debatten med at tage fat i den nye direktørs udtalelser om, at TV 2 skal blive mere kommerciel.

Den samstemmende vurdering fra de fire garvede medie- og reklamefolk lyder, at stationen nærmest ikke kan gøres mere kommerciel.

»Den proces er gennemført, og det kan næsten ikke gøres bedre, end det er sket,« lyder det fra Henrik Jensen, der er direktør i mediebureauet Carat og dermed storleverandør af de reklamer og kampagner, der finansierer TV 2s drift.

Tidligere generaldirektør i DR Christian Nissen hiver et søjlediagram frem fra sine papirer og begynder at tegne og fortælle helt Jørgen Clevinsk. Nissen har til en kommende bog sammenlignet programfladerne på henholdsvis DR og TV 2. Og der er markante forskelle. Mens nyheder, fakta- og aktualitets-udsendelser på DR udgør godt halvdel-
en af sendefladen, er den på TV 2 nede på 35 procent.

Christian Nissen: »TV 2 har foretaget en markant drejning siden Jørgen Flindt Pedersens tid. Det er sket, uden at nogen rigtig har opdaget det – heller ikke politikerne ovre på Christiansborg. De har satset så meget på det reklameinteressante, at TV 2s public service-funktion i dag er væk.«

Henrik Jensen: »TV 2 har en meget høj kommerciel seerandel sammenlignet med andre lande. Det skyldes, at TV 2 siden årtusindskiftet har lavet det, som danskerne gerne vil have. Lige meget hvor mange programdirektører man ansætter, tror jeg ikke man kan få en højere kommerciel seerandel end den, man har haft de seneste fem år.«

Sådan er virkeligheden altså. Hvad gør man ved den? Og hvilke muligheder har den kommende leder?

Christian Nissen: »Det er et stort problem, at TV 2 ikke er solgt, og at der kan gå lang tid før en afklaring. For TV 2 har både brug for flere platforme og stærke alliancepartnere. Per Mikael har allerede meldt ud, at han vil lede efter samarbejdspartnere, men så længe et salg venter forude, kan de jo kun bevæge sig på dating-markedet. Der kan ikke blive tale om et forpligtende ægteskab.«

Nye kanaler er en måde at tjene flere penge på, når 'moderkanalen' har nået mætningspunktet i kommercialisering og reklameindtægter, siger eksperterne.

Henrik Jensen: »TV 2 er nødt til at være en del af en familie. Og jeg vil ubetinget tilråde, at de etablerer flere nye kanaler.«

Klaus Æ. Mortensen, der forsker i medier og teknik på Institut for Fremtidsforskning:

»Der er i realiteten ingen begrænsninger på, hvor mange der er plads til. Hvis jeg personligt skulle vælge den første, ville jeg starte med en kombineret science fiction- og tegneserie-kanal.«

Medejer af produktionsselskabet B-Film og tidligere redaktør på TV 2 Rikke Bekker:

»Hovedkanalen har ændret sig mod det mere underholdende, samtidig med at de har lavet TV Zulu for drengerøvene og TV Charlie til bedstefar med sutsko. Derudover har de skåret ned på de danske dokumentarudsendelser. Det er forfærdeligt, for der skal indhold på. Vi skal have det fortællende, det historiske og det krævende. Det vil klæde TV 2.«

Christian Nissen: »Hvad jeg siger nu, lyder ikke særlig idealistisk. Men jeg ville overveje at slå mig sammen med kolleger andre steder i Europa og lave smalle kanaler til folk med brændende interesser for et eller andet. Danmark er for lille et marked til de helt små nichekanaler, men hvis man kan få en procent af hele det europæiske marked, ville det kunne finansiere en lystfiskerkanal, en motorkanal eller en jægerkanal. Det handler om at kunne tænke sig ind i en industri.«

Breaks, altså det at udsendelser afbrydes undervejs og bringer reklamer, er en anden af de måder, TV 2 kan øge sine indtægter på. Panelet stikker kniven i den hellige ko.

Rikke Bekker: »Når Politikerne hører ordet 'breaks', reagerer de, som når de hører 'efterløn'.«

Henrik Jensen: »Ja, det er politisk ukorrekt, men jeg ville tilpasse reglerne, så TV 2 kunne have flere breaks. Det ville kunne give en ekstra årlig indtægt på over 100 millioner kroner.«

Rikke Bekker: »Breaks vil ikke skade i underholdningsudsendelser. Men der er også en lang række etiske hensyn -«

Christian Nissen: »Problemet for den nye direktør er, at hans bestyrelsesformand har afvist breaks. Men når det nye digitale jordsendenet er ude i hele landet, vil TV 2 stå dårligere end de andre kommercielle kanaler.«

Radio er et andet område, hvor TV 2 måske kan ekspandere, finde nye indtægtskilder og udnytte mediekonvergensen.

Henrik Jensen: »Jeg ville ikke bruge en øre på en ny radiokanal. Drop det og kast alle pengene i en satsning på nettet i stedet.«

Christian Nissen: »Det er jeg ikke enig i. Men det er helt urealistisk, når staten kræver så meget, som de tog for Sky. Det kan aldrig lade sig gøre. Giv den væk gratis eller meget billigt til den udbyder, der kommer med det mest interessante projekt.«

Rikke Bekker: »Jeg talte før om, at der mangler indhold, og at det er skidt, når TV 2 så stærkt nedprioriterer de danske dokumentarudsendelser. Der er så mange danske historier, som ikke bliver fortalt.«

Henrik Jensen: »Det hele er måske ved at blive lidt for kontrolleret, lidt for funktionær-agtigt. Stationen trænger i høj grad til at genvinde noget af den entreprenør-ånd, der karakteriserede TV 2 tidligere.«

# Læs også i dette nummer af Journalisten: »Værsgo, Per Michael Jensen: En købmandsstrategi for TV 2«, »Jeg ved intet om tv« og lederen »Per og public service«

0 Kommentarer