Tv2.dk slår alle, når det gælder om at være hurtig på nettet. Skal man tro mediets egne tidsangivelser, så er tv2.dk indimellem i stand til at levere nyheder om begivenheder, før de har fundet sted.
Snyd. 12.52! Ritzaus nyhedsredaktør Terkel Svensson stirrede vantro på TV 2s nyhedstelegram. Pressemødet med Fogh og Blair var fastsat til 12.45 – og så var de to toppolitikere endda et par minutter forsinket.
Terkel Svensson var den 28. november i færd med at forberede efterkritik af bureauets dækning af Tony Blairs besøg hos sin danske kollega. Han ville blandt andet sammenligne webmediernes hurtighed. Ritzau bliver for tiden mødt med skarp konkurrence fra nye konkurrerende nyhedskilder, og derfor ville nyhedsredaktøren vide, om det gamle bureau kunne hamle op med konkurrenterne.
»Vi bliver hele tiden målt og vejet, og derfor er tidsangivelserne på nettet naturligvis et vigtigt konkurrenceparameter,« forklarer Terkel Svensson.
Derfor tjekkede han tv-optagelserne fra Blair og Foghs møde. Han registrerede, at Tony Blair først var færdig med at svare på TV 2s medarbejder Ulla Terkelsen spørgsmål 11 minutter inde i pressemødet – det vil sige cirka 12.56. TV 2 havde tilsyneladende Blairs svar på nettet 12.52 – fire minutter, før det rent faktisk faldt.
Det er en tand bedre end Lucky Luke, der kun formår at overhale sin egen skygge.
Medarbejderne på Ritzaus Bureau har gennem et stykke tid haft mistanke om urent trav i tv2.dks tidsangivelser. Mest ihærdig med at undersøge fænomenet er sportsjournalist Kristian Boye.
»En kollega fra et andet medie fortalte mig først på efteråret om problemet, og jeg holdt derfor øje med TV 2s tidsangivelser, når jeg havde tid og overskud til det. Et typisk eksempel kunne være en Champions League-kamp, der slutter klokken 22.45. Her vil tv2.dks historie typisk ramme nettet 5-15 minutter senere, men historien vil være tidssat til 22.45,« forklarer han.
Da Kristian Boye havde observeret fænomenet flere gange, skrev han 4. september et debatindlæg om emnet på Danske Sportsjournalisters hjemmeside.
»Som menneske og journalist bryder jeg mig ikke om snyd på vægtskålen. Derfor opfordrede jeg dem til at få fejlen rettet,« siger Kristian Boye.
Men der kom ingen respons, og de forkerte tidsangivelser fortsatte. En måned senere skrev han derfor et nyt indlæg. Men lige meget hjalp det.
»Jeg har stadig ikke fået respons, men fænomenet eksisterer endnu,« siger Kristian Boye.
TV 2s portalchef Carsten Folke Møller sukker lettere irriteret, da Journalisten præsenterer ham for problemstillingen.
»Er det en stor sag, du har gang i?«
Dernæst forklarer han, at en række tekniske hensyn i TV 2s system betyder, at journalisterne manuelt skal ændre tidskoder – når der er behov for det. TV 2s artikler tidssættes nemlig ikke, når de uploades – men når de oprettes. Med andre ord kan en journalist oprette en artikel på sin computer flere minutter, inden historien kommer på nettet. Tidspunktet for oprettelse ændres altså kun, hvis journalisten selv retter det. Og det glemmer de nu og da, erkender Carsten Folke Møller.
»Vi er naturligvis interesseret i, at vores tidskoder er korrekte – ellers giver de ingen mening, og vi er indstillet på at stramme op på praksis,« siger han.
– Men I blev gjort opmærksom på problemet for tre måneder siden. Hvordan kan det være, at det stadig forekommer?
»Vi har diskuteret det på sportsredaktionen efterfølgende, og vi er opmærksomme på problemet,« siger Carsten Folke Møller.
Dagen efter interviewet ringer han tilbage og fortæller, at der nu er fundet en teknisk løsning på problemet, så TV 2 må overlade evnen til at agere hurtigere end lysets hastighed til Lucky Luke.
Claus Sølvsteen, formanden for de danske online-journalisters forening DONA, oplyser, at han ikke har hørt om lignende tilfælde med forkerte tidskoder på nyheds-sites.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.