Tv, tivoli og det væsentlige

  »For os seere er det både væsentligt og betryggende, at vore public service-stationer beskæftiger sig med noget, deres redaktioner kan forstå«, skriver Jørgen Lund Christiansen

»For os seere er det både væsentligt og betryggende, at vore public service-stationer beskæftiger sig med noget, deres redaktioner kan forstå«, skriver Jørgen Lund Christiansen

Man skal i tv. Så kommer det væsentlige ud. Det har jeg i hvert fald altid troet. Lige siden elevtiden på Vejle Amts Folkeblad og i Vennelyst for 35 år siden har jeg tænkt på væsentlighed. Hvad betyder det? Ofte har jeg ment, at nu var svaret der. Så har jeg set tv og forstået, at jeg intet har forstået.

I dag véd jeg bedre. Væsentlighed har noget med underholdning at gøre. Jeg vil om lidt dele min erfaring med interesserede. Først lidt forhåndsviden:

Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister fyldte søndag den 5. juni 100 år. Da foreningen er den ældste af sin slags i verden, blev det markeret. Jubilæumsudvalget, som jeg var formand for, udgav en bog, »Journalism in a World of Changing Agriculture«. Forfatterne er Anders Fogh, Helle Thorning-Schmidt, senegaleseren Jacques Diouf, der ergeneraldirektør for FNs Organisation for Ernæring og Landbrug (FAO), Mariann Fischer-Boel, Hans Chr. Schmidt, Peter Gæmelke, en amerikansk landbrugsredaktør, professor Birger Lindberg Møller samt direktør og forsker Kirsten B. Stær.

Bogen blev mandag fulgt af en konference på Landbohøjskolen, hvor de fleste af de nævnte deltog sammen med formanden for Verdenshandelsorganisationen WTOs landbrugsudvalg, Tim Groser fra New Zealand, og den tidligere leder af Det Hvide Hus' landbrugskontor, Gary Blumenthal. Blandt 300 deltagere var 40 udenlandske journalister, som sørgede for omtale i blandt andet Nordamerika, en række europæiske lande og Japan.

TV 2 og DR var inviteret, men blev væk. Ikke engang Deadline udnyttede muligheden. Fint nok! Så fik Per Stig og andre ministre plads til et lille nyttigt topmøde forud for efterårets afgørende WTO-forhandlinger.

Fire dage efter konferencen på Landbohøjskolen flyttede jeg arbejdspladsen til Varde Dyrskue, Erhvervs- & Fritidsmesse, hvor jeg er kommunikationsansvarlig. Vi har altid grisevæddeløb på programmet, hvorfor Tivoli mødte med et studierejsehold, fordi der lørdag og søndag den 20.-21. august skal der være grisevæddeløb på Plænen i Tivoli. Abonninerne skal lokkes væk fra de enarmede for at spille på 30-kilos legesyge grisebørn, som lunter om kap. Det er spændende, og grisene hygger sig.

Tv-folk fik nys om Tivoli-besøget i Varde og fandt det væsentligt. Det gav et fint indslag samme aften i TV AVISEN. TV SYD og TV Glad var der også. Det har de været før, så det havde ikke noget med Tivoli at gøre. TV 2 lavede samme dag en udsendelse til senere brug fra et tilsvarende grisevæddeløb på dyrskuet i Odense, hvor Tivolis studiegruppe også kiggede ind. Formentlig er DR og TV 2 atter på pletten på Plænen om en uges tid.

For os seere er det både væsentligt og betryggende, at vore public service-stationer beskæftiger sig med noget, deres redaktioner kan forstå. Det der med vand, mad og fred i verden, landbrugsstøtteafvikling og ulandes adgang til markederne i Japan, EU og USA løser sig alligevel på en eller anden måde. Eller også gør det ikke. EUs store østudvidelse er sket, så hvorfor beskæftige sig med virkningerne, blot fordi nogle af verdens førende aktører drøfter tingene på Frederiksberg? Hvorfor røre ved de kommende WTO-forhandlinger? De er jo endnu ikke inde i den afgørende fase!

I øvrigt blev konferencen sendt live til kolleger verden over og andre interesserede på www.agrijournalists.dk. Da den blev båndet, kan den stadig ses her. Grisevæddeløbet på Plænen lægges måske også ind på de to public service-kanalers hjemme-sider – og det er fint.

Men hvorfor var det ikke væsentligt at fortælle seerne om vand, mad og fred i verden?

Jørgen Lund Christiansen er 63 år. Uddannet landmand i 1963, uddannet journalist i 1969. Redaktør- og kommunikationsjob i diverse andelsvirksomheder frem til 1998, derefter freelance i JLC Kommunikation ApS. Har skrevet og redigeret flere debatbøger.

0 Kommentarer