Tv-skuddrama var falsk

Tv-optagelser af en palæstinensisk dreng, der bliver skudt af israelske soldater, var falske. Det bekræfter en fransk dom. Tv-stationen afkræves nu undskyldning for billederne, der førte til flere dødsfald i den arabiske verden.

Tv-optagelser af en palæstinensisk dreng, der bliver skudt af israelske soldater, var falske. Det bekræfter en fransk dom. Tv-stationen afkræves nu undskyldning for billederne, der førte til flere dødsfald i den arabiske verden.

Det var med ryggen mod muren, at Philippe Karsenty indledte sin kamp mod det, han kalder »et stalinistisk medieparti«. Manden, der har sit eget mediekritiske bureau, har nu vundet en retssag over den franske tv-station France 2.

Sagen drejer sig om nogle chokerende tv-billeder, kanalen bragte i 2000. De viser en palæstinensisk far og hans søn, der gemmer sig bag en betonblok, imens de bliver beskudt af israelske soldater. Scenen ender med, at den 12-årige dreng bliver slået ihjel, og faderen såres.

Philippe Karsenty blev ramt af en storm af kritik, da han efterfølgende påstod, at billederne var falske. Det endte med, at France 2 lagde sag an mod ham. Det skriver Jyllands-Posten.

Tv-stationen havde bred støtte i sagen, også fra medierne. Den ansvarlige journalist var den franske stjernekorrespondent Charles Enderlin, der både har statsborgerskab i Israel og Frankrig.

Derudover sendte den daværende franske præsident Jacques Chirac et brev til domstolen, hvori han sagde god for Enderlin.

Sagen endte med, at Karsenty tabte til tv-stationen ved første instans. Men han ankede, og nu har han vundet ved rettens anden instans. Det har øjeblikkeligt resulteret i, at Karsenty har krævet en undskyldning i en af France 2s nyhedsudsendelser.

Undskyldningen skal blandt andet være for den furore, klippet skabte i den arabiske verden.

»Det er på tide, at de folk, der har udsendt denne falske reportage, stilles til ansvar. Den amerikanske journalist Daniel Pearl blev halshugget for at hævne dette falske drab på en palæstinensisk dreng,« siger han og opfordrer samtidig til, at vestlige medier holder op med at manipulere med den arabiske verden.

Men tv-kanalen France 2 har ikke tænkt sig at undskylde. Charles Enderlin har skrevet på sin blog, at tv-kanalen appellerer kendelsen til næste trin i retssystemet.

0 Kommentarer