Berlingske, TV 2 og Radio24syv havde tænkt sig at ansætte tre praktikanter i et utraditionelt job med et halvt år hos hver. Men kun én studerende har søgt. »Vi er nødt til at kigge indad. Vi troede, vi havde et tilbud, der var attraktivt,« siger chefredaktør Jens Grund.
Det var noget af en nyskabelse, da stillingen blev slået op. Et praktikophold, der blander tre vidt forskellige medier: Et halvt år hos Radio24syv, et halvt år på Berlingske Nyhedsbureau, og et halvt år hos TV2 News.
De tre medier ville ansætte tre praktikanter i den utraditionelle kombi-stilling, når Store Matchdag (den såkaldte Panikdag) løber af stablen på torsdag.
Men kun én studerende har valgt at søge praktikpladsen. Det viser statistikken for praktiksøgning, der bliver offentliggjort senere i dag.
Det er en skuffelse for Berlingskes chefredaktør Jens Grund, der er idemand bag den tværmedielle praktikplads.
»Ja, det er jeg meget overrasket over. Jeg synes, det er en rigtig attraktiv stilling. Men jeg må erkende, at det synes de kommende praktikanter ikke, for så ville de have søgt den. Det er svært for mig at gisne om, hvad det kan skyldes,« siger Jens Grund til journalisten.dk.
Han tror dog, at nogle studerende kan være blevet skræmt væk.
»Jeg stod selv til vores Åbent Hus og sagde, at det var en spændende stilling, men også meget krævende. Jeg tror måske, det har fået nogle ansøgere til at holde sig tilbage. Du skal på halvandet år lære tre vidt forskellige medier at kende og tre mediehuse med forskellige kulturer. Jeg tror, det har været med til at gøre udslaget,« siger Jens Grund.
Da der er tale om en praktikstilling på halvandet år, har det reelt kun været studerende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der kunne søge jobbet. Hverken RUC eller SDU har praktik på halvandet år.
Men de studerende kan netop være blevet skræmt af, at de skal runde tre forskellige medier i praktiktiden, vurderer Jens Grund.
»Jeg har talt med Pia Færing (praktikvejleder, red.), og hun nævnte, at det også kan være en årsag, at skolen advarer mod at tage tre praktikophold på halvandet år. De mener generelt, at man skal passe på med at tage tre forskellige praktiksteder i sin praktiktid.«
Praktikvejleder Pia Færing peger også på, at de tre medier bag stillingen ikke har fået "solgt den".
»Jeg skrev ud på Facebook i går og spurgte de studerende, hvorfor tre så attraktive steder ikke har fået flere ansøgere til en fælles stilling. Nogle mener, det er noget hurlumhej at skifte tre gange. Men jeg tænker også, at de ikke har fået den solgt godt nok,« siger hun til journalisten.dk.
Jens Grund vil ikke afvise, at det kan være årsagen.
»Det kan godt være, men det er svært at sige. Vi er nødt til at kigge indad. Vi troede, vi havde et tilbud, der var attraktivt. Når de studerende så ikke synes det, så kan det være, fordi vi ikke har været gode nok til at sælge det. Men det kan også være, at de bare ikke synes, at tre forskellige medier på halvandet år er noget, de har lyst til,« siger han.
Kan I finde på at afskaffe stillingen på grund af det her?
»Det kan godt være, vi gør det. Hvis der ikke er interesse blandt de studerende, så gør vi det. Men jeg vil også sige, at vi har én ansøger på Store Matchdag. Den ansøger skal have en ordentlig behandling. Hvis vi synes, vedkommende er kvalificeret, så vil vi gerne tilbyde den stilling til ham eller hende. Men det kan også være, vi vælger at trække de tre stillinger tilbage og skruer det sammen på en anden måde,« siger Jens Grund.
8 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Ming
Nu er det ikke SDU og RUC, der har blokeret for dette. Det er overenskomsten for praktikanterne mellem DMA og Journalistforbundet, der forhindrer, at studerende kan blive forlænget ud over deres nomerede studietid. Så det er fagforeningen og arbejdsgiverne i fællesskab. SDU og RUC har bare rådgivet om dette, så de studerende ikke skulle komme i klemme.
Det er i øvrigt en meget fornuftig ordning, hvis du spørger mig. I dag bliver rigtigt mange praktikpladser aldrig udbudt på panikdagen, fordi nogle praktiksteder og praktikanter har valgt at forlænge en eksisterende praktikant i stedet for at ansætte en ny. Det er i mine øjne ærgerligt og underminerer praktiksystemet.
Bedste hilsner,
Rasmus MP
Jeg kan supplere Karen Sass med, at Radio24syv også har en praktikaftale, hvor vores ledelse ikke må forlænge praktikanterne ud over deres normerede studietid. Selvom vi er en radio, så er vi under DMAs praktikaftale, så her er det også forbudt.
Bedste hilsner,
Rasmus MP
Tillidsmand, Radio24syv
Det er da utroligt, hvordan SDU og RUC har blokeret for en ellers glimrende ordning, hvor man giver de studerende en god all-round praktik. Specielt nu, hvor uddannede journalister gerne skal kunne begå sig på både radio, tv og skrift, virker det uigennemtænkt, at der ikke er givet en dispensation til dette praktikopslag.
Tillad mig at præcisere omkring SDU og praktiklængder. Vores BA-studerende kan i princippet kun søge 12 måneders praktik og cand. public B studerende seks måneder. Derfor vil stillingen ikke kunne søges af vores studerende. Når jeg skriver i princippet, er det fordi tv-branchen i modsætning til aviserne ikke har forpligtet sig til at repektere de forskellige praktiklængder overfor DJ og hinanden. Derfor kommer vores studerende også i 18 måneders praktik på elektroniske medier, selv om vi helst ser dem tilbage på studiet efter 12. Men da den kombinerede stilling involverer en avis vil den ikke være en mulighed for vores studerende. Men så søger de jo bare nogle andre gode pladser.
Dette er en attraktiv stilling - især for en TV- og Medietilrettelægger.
Jeg kommer fra TVM uddannelsen - derfor vil jeg også lige tilføje til debatten, at stillingen slet ikke var opslået til TVM'er, vi kunne derfor IKKE søge den ellers attraktive plads.
Flere