search

TV-premiere med mislyd

Sydafrikritik: Danmarks Radio åbnede VM i fodbold med lovende studietakter og en enkelt falliterklæring.

Sydafrikritik: Danmarks Radio åbnede VM i fodbold med lovende studietakter og en enkelt falliterklæring.

Mens vi er nogle, der på fuldstændig og bedste mandschauvinistiske vis vælger at ignore femi-forsøget på en klunke- og klynkedagsorden fra Anette Dina Sørensen i dette medieblog-forum, som nok skal komme op igen på et senere tidspunkt, er det på sin plads at runde TV-premieren på VM i fodbold.

For blot lige i al stilfærdighed at minde førnævnte Anette om, at chefen for DR Sporten er en kvinde, Tine Bendix, og en kompetent en af slagsen. Hun refererer til en kvinde i DR Byen. Og netop DR lagde kanal og studie til åbningsceremoni og ikke mindst åbningskamp fra Sydafrika.

Og hvordan kom DR så ud over savannen?

Tja, en smule fragmentarisk som en stor del af den fodboldinteresserede danske befolkning oplevede den en fredag eftermiddag midt i arbejdstiden. Selv som hjemmegående forfattter alligevel nok af gøremål med mor på kursus, en af pigerne i sygesofaen og den anden i børnehave. Præmissen for en anmelder, skolelærer, slagteriarbejder… Vi er bare ikke på 24/7.

Så langt fra en Beovision10-tyverimagnet man næsten kan komme og dårlig 4:3-beskæring på den bedagede Philips i kælderen røg jeg mod slutningen af første halvleg mellem Sydafrika og Mexico fra huleboets Fat Boy til skærmen for at ty til Facebook. Kunne også have skreget ud af vinduet:

”DR må ganske enkelt tage konsekvensen. Enten køre den tyske løsning med én kommentator, som Radio Liniger sagtens magter. Eller også bytte Kalborg rundt med Birger. Synd for P3 men tv-flagskibet kan da for faen ikke sejle sin egen sproglige sø…

For mislyden kunne ingenlunde alene tilskrives den enerverende bisværm af konstant akkompagnement og summen fra det lokale fan- og plastikinstrument Vuvuzelaen på lydsiden fra Sydafrika.

Mine ører fik fra første VM-færd ganske enkelt nok af DR-ekspertkommentator Jan Kalborg. DR Sportens hyggelige husekspert, der på umærkelig og fejlcastet vis har sneget sig ind på skærmen om søndagen som fast superligaekspert, er ganske enkelt overmatchet og holder ikke i rollen på en millionsatsning af VM-kaliber. Kalborg er og bliver en entusiastisk medkommentator i Sport på 3’eren, og det er mig en gåde, hvorfor han sidder på stadion til åbningskampen som tv-kommentator.

Er det nu ikke at gå lige lovlig personlig til værks? Næh, det fordrer disciplinen i sig selv. Eksperter, kommentatorer og værter sætter navnet på spil i fuld offentlighed, og alene det kan man som seer forholde sig til. Og dommen falder hårdt hjemme i stuerne. Kalborg har en vis trænerfortid, jovist, også en vis taktisk forståelse. Men han besidder hverken navn eller sproglig akkuratesse til at dissekere international topfodbold. En ekspertkommentators rolle er at understøtte kommentatoren med taktisk opsummerende observationer undervejs. Ej blot at grine med i benovet begejstring over at være med til VM.

På trods af sin retoriske kliche-karakter og lingo, der ofte falder fra den kant i kampens hede, satte Kalborg selv fingeren på min mute-knap, da han et minuts tid efter Sydafrikas føringsmål med seriøs stemmeføring konstaterede:

”Det er jo sådan, at Mexico skal op at lave to scoringer for at vinde den her fodboldkamp, nu.”

Ellers solidt studiearbejde på DR med stor tiltro til, at den akademiske fodboldnørd i skikkelse af Kasper Hjulmand arbejder sig solidt ind i slutrunden med analytisk og sproglig evne til at gøre en forskel for DR. Så langt når vi næppe med den tidligere AGF- og landsholdsback Michael Lumb i studieekspertrollen. Men så længe bolden er rund…

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen