search

Tv, pc og android – simultant

Hvad laver vi, mens vi ser tv? Vi er på pc og på smartphone.

Hvad laver vi, mens vi ser tv? Vi er på pc og på smartphone.

Kender du det? At man sidder og ser fjernsyn, mens man har sin pc, sin iPad, sin adroid i hånden eller på skødet. Hvor gør man så af sin kaffe? Og hunden? Projektleder i NRK, Eirik Solheim, har konstateret, at 45 procent af de norske tv-seere multitasker på denne måde. I USA er tallet 46 procent.

Nu viste Eirik også et par af de programmer, som folk multitasker til. Det er et program, der hedder Bergensbanen, 7,5 timers dokumentar fra en togtur, der kopieres her til sommer med fem dages tv fra Hurtigruten. Og nej, det er ingen joke. Men selvfølgelig multitasker folk også under andre tv-programmer. Men det er da fascinerende tv, det med toget. Jeg ville da gerne have en tur med fx Svendborgbanen.

Hvad laver folk på deres android eller pc, mens de ser tv? De twitter eller facebooker – og gerne med andre, der ser programmet. Fx via getglue.com eller gomiso.com. Og paradoksalt, at begge disse virtuelle sociale medier reklamerer med, at man kan få klistermærker, når man har optjent point nok…

Medierne vil gerne styre de mange diskussioner om programmerne, men der er også fordele ved at lade det foregår uoganiseret. "Troldene", de negative publikummer, kan finde ligesindede i stedet for at spamme den officielle, konrollerede del af debatterne omkring et medieprogram.

Typisk ser man fjernsyn, og så foregår der en mere privat form for kommunikation på pc'en eller androiden. Den kommunikation, som måske er mindre egnet for hele familien. Folk med en iPad multitasker på denne her måde dobbelt så meget som dem med andre bærbare dingenoter…

Det store spørgsmål er, hvordan vi som journalister udvikler nye fortælleformer, der kan bruges i dette multi-meget-medieforbrug. Men det går trægt med det. Forbrugerne er vist heller kke så glade for nye formater, mener Eirik, og medierne er bare… langsomme. Dog kan man finde mange eksempel på, at Twitter integreres i programmer som en form for dialog.

Dette er et referat fra Nordiske Mediedager, der er Norges svar på Fagfestivalen. Måske burde vi kalde vores Skandinaviske Mediedage… For her er primært nordmænd, og jeg forstår ikke helt det med 'nordiske'.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen