Tv-medarbejdere mere værd

 Digitale journalister vil opleve, at deres markedsværdi stiger Tv-journalister, der arbejder digitalt og flerfunktionelt, det vil sige både klipper og redigerer deres egne indslag på digitalt redigeringsudstyr, vil opleve, at de bliver mere værd for arbejdsgiveren. Til gengæld risikerer meget specialiserede tv-teknikere, som ikke formår at omstille sig til mere journalistiske funktioner, at miste deres job og måske ryge helt ud af arbejdsmarkedet.

 

Digitale journalister vil opleve, at deres markedsværdi stiger

 

Tv-journalister, der arbejder digitalt og flerfunktionelt, det vil sige både klipper og redigerer deres egne indslag på digitalt redigeringsudstyr, vil opleve, at de bliver mere værd for arbejdsgiveren. Til gengæld risikerer meget specialiserede tv-teknikere, som ikke formår at omstille sig til mere journalistiske funktioner, at miste deres job og måske ryge helt ud af arbejdsmarkedet.

Det fremgår af en ny rapport, som beskriver et omfattende digitalt uddannelsesprojekt på de to regionale tv-stationer TV/MIDT-VEST og TV 2/Bornholm. Projektet 'Digitalt tv og flerfunktionelle kompetencer' blev gennemført over ni måneder i 2003 og er evalueret af CFJE (Center for Journalistik og Efteruddannelse).

I alt deltog 168 journalister, fotografer, producere/assistenter og supportteknikere. For 80 procents vedkommende lykkedes uddannelsesforløbet på den måde, at de i løbet af otte måneder selv var i stand til at færdigredigere tv-indslag til brug for udsendelse via deres pc i redaktionsmiljøet.

Rapporten bekræfter dermed en tendens, som også er beskrevet i Dansk Journalistforbunds rapport om flerfunktionalitet fra april 2003. I den står der, at énfunktionelle medarbejdere vil være et overstået kapitel om bare få år, og at flerfunktionalitet ikke alene vil være et plus til en ansættelsessamtale, men et absolut kompetencekrav. Navnligt fordi ansatte, der kan bestride flere funktioner, af arbejdsgiveren betragtes som mere fleksible.

Derfor vil flerfunktionelle medarbejdere også opleve deres markedsværdi stige. Som en af dem, der deltog i det digitale uddannelsesforløb, siger i rapporten:

»Jeg tror ikke, at kurserne i sig selv rykker alverden på cv'et, men når man engang kan skrive, at man er rutineret i redigering, så giver det nok et hak opad. Ikke nødvendigvis fordi det gør mig til en bedre journalist, men mere fordi arbejdsgiverne vurderer flerfunktionalitet så højt.«

Omvendt beskriver en tekniker, der deltog, meget præcist dilemmaet for de medarbejdere, der ikke formår at omstille sig til nye jobfunktioner:

»Flere journalister redigerer nu selv deres indslag, og derfor sker det ofte, at jeg 'bliver arbejdsløs'.«

Rapporten anbefaler i lighed med Journalistforbundet, at der gøres en særlig indsats for at udvikle denne gruppes kompetencer da de, ellers risikerer at blive stødt helt ud af arbejdsmarkedet.

Rapporten kan læses på www.cfje.dk

0 Kommentarer