Tv-kendis vil fortsat sende regninger for instagramfotos

Ifølge DJ må medier gerne embedde billeder fra instagramprofiler. Alligevel vil Christiane Schaumburg-Müller fortsat sende regninger til medier, der embedder hendes billeder uden samtykke. Det forklarer hendes advokat Kim Krarup  

Onsdag skrev Journalisten, at tv-værtinden Christina Schaumburg-Müller har sendt en regning til Metroxpress, fordi avisen på nettet havde bragt billeder fra hendes instagramprofil uden samtykke.

I går fortalte juridisk konsulent i Dansk Journalistforbund Anders Sevel Johnsen, at det faktisk kan være ok at embedde billeder fra Instagram på redaktionelle netmedier.Se her hvornår det ifølge DJ er tilladt og ikke tilladt.

Men sådan ser Christiane Schaumburg-Müllers advokat Kim Krarup ikke på det. Det var ham, der sendte regningen til Metroxpress på vegne af Christiane Schaumburg-Müller.

»Når mine klienter finder private billeder – om de er embeddet eller ej – og ikke har givet tilladelse, så får mediet et krav. Det er grundholdningen hos os,« forklarer han.

Viste gammelt bryllupsbillede

Kim Krarup klagede på vegne af Christiane Schaumburg-Müller, fordi mx.dk havde brugt gamle instagrambilleder fra Christiane Schaumburg-Müller og LOC's bryllup til en historie om deres to års bryllupsdag.

Kim Krarup siger, at der ikke var noget galt med artiklen.

»Men hun havde ikke lyst til, at hendes billeder fremgik af en artikel, hvor de bliver taget ud af en sammenhæng og uden hendes tilladelse. Derfor sendte vi et krav,« siger han.

Medierne skal ifølge Kim Krarup med andre ord ikke bruge gamle billeder fra Instagram til at illustrere aktuelle historier. Faktisk skal de bede om lov, hver gang de ønsker at embedde, mener han.

Mx vil spørge først

Nyhedschef på Metroxpress Pernille Holbøll siger, at udmeldingen fra advokaten viser, at Metroxpress gør ret i at fortsætte med at lave faste aftaler med kunstnere og kendte om brug af deres billeder fra Instagram.

Og mx.dk vil ikke igen tage et billede fra Christiane Schaumburg-Müller uden tilladelse.

»Via den regning, hun sendte, har hun jo tydeligt tilkendegivet, at hun modsat andre i samme situationen ikke ønsker, at vi skal embedde hendes billeder. Vi er jo ikke interesseret i at krænke hendes ophavsret,« siger hun.

Pernille Holbøll kan godt se pointen med, at man skal være varsom med at embedde gamle billeder til at illustrere aktuelle historier.

»I den her situation mente vi, at billederne indgik i en sammenhæng. Men det ser Christiane Schaumburg-Müller åbenbart på en anden måde.«

Onsdag sagde Pernille Holbøll, at der mangler at falde domme om embedding, der kan fastslå, hvordan reglerne skal fortolkes. Kim Krarup er enig.

»Det er et uprøvet territorium, og det kunne være rart at få afprøvet i retten. Indtil da skal de pænt spørge om lov, og det gælder alle mine klienter,« forklarer han.

Præciseret klokken 13.45: Journalisten har præciseret, at det ”kan være” (og ikke ”er”) OK at embedde ifølge Dansk Journalistforbund.

0 Kommentarer