Tv-kæde anklages for misinformation

Med forskellige kilder, men identiske citater, advarede tv-kæden 2Tal i en serie pressemeddelelser om flimmer på skærmen på grund af nyt mobilnet. ”Misinformation”, siger teleselskabernes branchesammenslutning, Teleindustrien

”Mange husstande har efter nytår oplevet, at deres tv er begyndt at flimre. Det er der en naturlig forklaring på,” siger Jørgen Sandt fra 2tal Helsinge i Ugeposten Gribskov.

Nøjagtigt det samme siger Jørgen Rostgaard Johansen, indehaver af Skærbæk Radio & TV til Skærbæk Avis.

Og nøjagtigt det samme siger Karl Erik Jørgensen, indehaver af Vojens Radio til Ugeavisen Midtsyd.

De tre aviser – og flere andre – citerer pressemeddelelser, der er rettet specifikt til dem med citater af lokale forhandlere, men skrevet centralt af tv-kæden 2Tal.

Teleselskabernes branchesammenslutning, Teleindustrien, er gået til modangreb. De kalder pressemeddelelserne for  plat og vildledning.

Det fremgår af den pressemeddelelse, som 2Tal har sendt ud, at det er etableringen af det nye mobilnet G4, der giver flimmer på folks tv. Signalet bliver forstyrret af G4-mobilnettet. Løsningen er at få undersøgt og eventuelt udskiftet sine antenneledninger- og stik. Det kan man som bekendt få en tv-mand til at gøre.

Noget værre plat

Problemet er ifølge direktør Jakob Willer fra teleselskabernes branchesammenslutning, Teleindustrien, at den teknologi, der måske vil kunne skabe flimmer på skærmene – 800 Mhz frekvensbåndet på mobilnettene – slet ikke er taget i brug endnu. Det nye G4-net bliver kun testet i korte perioder få steder i landet.

»Man sætter en historie op om, at der er forstyrrelser på folks fjernsyn på grund af mobilnettet, men det er der ikke. Jeg synes, det er noget værre plat,« siger Teleindustriens Jakob Willer til journalisten.dk.

Jakob Willer har talt med nogle af forhandlerne fra pressemeddelelserne, men de måtte indrømme, at ingen har kunnet registrere flimmer på kundernes tv.

»Det er kritisabelt, at man i så konkret grad siger, at man har konstateret forstyrrelser, når man ikke har.«

Teleindustrien har nu offentliggjort en række af de artikler, der er blevet bragt med identiske citater fra pressemeddelelserne under overskriften ”Misinformation om forstyrrelser fra 4G-mobilnettet".

Ulven kommer

Tv-kæden 2Tal erkender, at det var en fejl at advare om flimmer på fjernsynet i store dele af landet på grund af nyt G4-net. Men kædedirektør i 2Tal John Andersen siger også, at der med stor sandsynlighed kommer flimmer i fjernsynet. Måske i 600.000 husstande.

»Vi siger, at ulven kommer, før den gør det,« forklarer John Andersen til journalisten.dk.

Han vil gerne arbejde tættere sammen med teleselskaberne i sagen, så kunderne får de rigtige oplysninger.

Mener du ikke, det er et problem, at I sender en pressemeddelelse om problemer i områder, hvor det nye mobilnet hverken er blevet indført eller testet?

»Der vil jeg indrømme, at vi nok har overdrevet, fordi pressemeddelelsen blev lavet centralt,« forklarer han.

På 2Tals hjemmeside har man lavet en præcisering, hvor det fremgår, at teleselskaberne kun tester 4G-nettet enkelte steder i landet.

”Vi fik ikke rådført os med samtlige butikker om driftsforstyrrelsernes omfang, inden vi udsendte pressemeddelelsen, og det beklager vi selvfølgelig.”

Journalisten har tidligere skrevet om forskellige kilder, der i pressemeddelelser siger præcis det samme overalt i landet. For eksempel kommunale chefer, der for nylig lovede, at "ingen bliver ladt i stikken", når kommunerne indfører digital selvbetjening.

0 Kommentarer