Tv-journalist må ikke interviewe syrienskriger: ”Der er nok ikke mere at gøre”

I over tre år har Ole Juncker forgæves bedt om lov til at lave tv-interview med fængslet syrienskriger. Nu bliver den dømte snart udvist af landet

Journalisten Ole Juncker kommer sandsynligvis ikke til at lave et interview med den dømte syrienskriger Enes Ciftci til en tv-dokumentar om radikalisering.

Det står klart, efter at Folketingets Ombudsmand Niels Fenger i sidste uge gav Kriminalforsorgen medhold i, at syrienskrigeren ikke må interviewes om sin forbrydelse, og at der måtte ikke laves optagelser fra interviewet.

I sin klage til Ombudsmanden påpegede Ole Juncker og Dansk Journalistforbund, at andre indsatte tidligere har haft mulighed for at give interviews fra fængslet. Men Ombudsmanden bemærker, at ingen af dem var dømt for terrorisme eller terrorrelaterede handlinger.

Forbundets jurister er nu i gang med at undersøge, om der er flere ankemuligheder tilbage.

”Men min bedste vurdering er, at der er nok ikke mere at gøre,” siger Ole Juncker.

Ole Juncker beklager, at Ombudsmanden støtter Kriminalforsorgens vurdering af, at det vil være en krænkelse af retsfølelsen at bringe interviewet – og at den krænkede part er den danske stat.

”Det giver ikke mening i mit hoved. Den danske stat må kunne tåle en del og ikke blive støt på manchetterne,” mener Ole Juncker.

Bliver snart løsladt

Enes Ciftci blev idømt seks års fængsel for at have ladet sig hverve til terror, for at sende penge til Islamisk Stat og for at hylde gerningsmanden bag terrorangrebet i København i 2015.

Ole Juncker har i 3,5 år forsøgt at få Kriminalforsorgens tilladelse til at lave interviewet.

Der er nu gået så lang tid, at syrienskrigeren har udstået sin straf og skal udleveres til Tyrkiet.

“Det eneste problem, som jeg forstår det, er, at det på grund af corona er svært at rejse. Men det arbejder man på at få løst,” siger Enes Ciftcis advokat, André Rouvillain.

Ole Juncker er bange for, at Enes Ciftci bliver svær at finde, når han bliver udvist af Danmark.

”Han står til udvisning, og derfor er det ikke sikkert, at det er muligt at interviewe ham, når han kommer ud.”

Hvorfor ikke bare lave et interview uden at optage det – og så lade en skuespiller gentage det i udsendelsen?

“Man kan tænke i alle muligt løsninger, men min hensigt har hele tiden været at få historien fra ham selv, da andre dokumentarer om syrienskriger blot har haft folk rundt om personen til at udtale sig, og derfor vil jeg også gerne have mulighed for at filme ham, så man kan se det, vi frygter, i øjnene,” siger Ole Juncker.

Det Danske Filminstitut og DR har støttet udviklingen af dokumentarfilmen.

0 Kommentarer