Tv-journalist bliver radiovært

Navn: Eva-Marie Møller, 52 år.Nyt job: 5. januar fra TV 2/NYHEDERNE, København, til radiovært på P1 Debat, journalist i Aktualitet og Videnskab, Danmarks Radio.Uddannelse: Skuespilleruddannet i 1976, uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 1990.Jobforløb: Comedievognen, Bådteatret, Det Lille Teater, Baggårdsteatret, Information ganske kort, Radioavisen, Det fri Aktuelt og TV 2. Desuden bøger og artikler fra Kina, Indien, Vietnam, Burma og Indonesien.Hvorfor har du søgt nyt job?

Navn: Eva-Marie Møller, 52 år.

Nyt job: 5. januar fra TV 2/NYHEDERNE, København, til radiovært på P1 Debat, journalist i Aktualitet og Videnskab, Danmarks Radio.

Uddannelse: Skuespilleruddannet i 1976, uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i 1990.

Jobforløb: Comedievognen, Bådteatret, Det Lille Teater, Baggårdsteatret, Information ganske kort, Radioavisen, Det fri Aktuelt og TV 2. Desuden bøger og artikler fra Kina, Indien, Vietnam, Burma og Indonesien.

Hvorfor har du søgt nyt job?

Når man laver tv-nyheder, der ofte er under to minutter, skal man skære historierne forenklet. Sådan fungerer nyheder, og får man lyst til at arbejde dybere med emnerne, skal man have et andet format. På P1 Debat skal jeg arbejde med dagens debatter og større problemstillinger, og det er en udfordring at være radio-studievært, hvor jeg selv har ansvaret for hele udsendelsen.

Som journalist skal man kunne mange genrer, uden at det går ud over den kritiske tilgang og lysten til at formidle til andre mennesker. For mig er brændstoffet engagement, og opgaverne skal fornyes en gang imellem, for at det kan blive ved med at være levende og friskt.

Det sværeste ved at skifte arbejde?

Det er vanerne! Jeg er vant til arbejde på en nyhedsredaktion. Min vane har været at vågne og tænke på, om jeg havde nogle nyheder. Nu skal jeg skrue mit hoved på på en ny måde. Mine faglige, intellektuelle vaner er anderledes, men forandring er enormt godt, hvis man er et sted i sin udvikling, hvor man har brug for det.

Hvad var afgørende ved jobsamtalen?

Der var to ting, en jobsamtale og en studieprøve. Jeg havde ideer med til samtalen, men frygtede, at de ville nuppe dem, og at jeg ikke fik jobbet. Men jeg kunne mærke, at der var en god kemi, da vi udviklede på ideerne. Senere fik jeg en halv time til at forberede en udsendelse på et kvarter og gå i studiet, og det var bestemt afgørende, næsten som at være til eksamen.

Hvordan er det at skifte job som 52-årig?

Jobskifte har ikke noget med alder at gøre – og alligevel. Jeg har ikke lyst til at blive hjernevasket med, at alle de 45-50-årige ryger ud af arbejdsmarkedet eller ikke kan få nyt job, men det er nærliggende, for alle veninderne taler om det. Da jeg skrev mit cv, overvejede jeg lige kort at slette mit fødselsår, men jeg vil ikke være med på den vogn. Jeg synes, at jeg som 52-årig har mere overblik, end jeg nogensinde har haft. Jeg har en god periode i mit arbejdsliv, er mere rolig og mindre stresset. Jeg ved, hvad der er godt, og hvad der ikke er godt.

Hvorfor skiftede du fra skuespiller til journalist?

Jeg havde lyst at arbejde mere intellektuelt og mindre med følelser, selv om forskellen på de to fag på en del områder ikke er stor. Man skal kunne lide at være på. Som skuespiller holdt jeg meget af at gå på scenen, men jeg synes også, det var vanskeligt at være på evig turné til en lav løn. Jeg var på de små teatre, hvor man heller aldrig ved, om der er penge til næste sæson. Da jeg havde en gammel drøm om at blive journalist, besluttede jeg at prøve den af. Man kan godt kan have to-tre-fire karrierer i sit liv, og man skal afprøve sine drømme. Min tredje karriere bliver måske som leder af et frit pressecenter, når der bliver demokrati i Burma!

 

0 Kommentarer