Tv i døgndrift

1. december begynder tv-kanalen TV2 News at sende nyheder 24 timer i døgnet. Det sker som en cyklus af 15-minutters nyhedsudsendelser, der løbende opdateres. Kanalen har omkring 100 ansatte og har til huse på Støberigade i Sydhavnen, København. Ifølge planen flytter man næste år til TV 2s nye mediehus, få hundrede meter derfra. I ugerne op til premieren har man løbende øvet sig med dummy-produktioner. Tirsdag den 14. november producerede man for første gang et helt 24 timers forløb.

1. december begynder tv-kanalen TV2 News at sende nyheder 24 timer i døgnet. Det sker som en cyklus af 15-minutters nyhedsudsendelser, der løbende opdateres. Kanalen har omkring 100 ansatte og har til huse på Støberigade i Sydhavnen, København. Ifølge planen flytter man næste år til TV 2s nye mediehus, få hundrede meter derfra. I ugerne op til premieren har man løbende øvet sig med dummy-produktioner. Tirsdag den 14. november producerede man for første gang et helt 24 timers forløb. Journalisten var med og samlede indtryk af en nyhedskanal i støbeskeen.
 

7.48. Solen står op over Islands Brygge og havebyen Nokken, der ligger på den anden side af havneløbet som en skov i efterårsfarver. I få minutter bades de nøgne betonvægge i mørkegult lys. Ved vinduerne til højre for studiet står tre sækkestole, og herfra er morgenudsigten intet mindre end smuk. Sækkestolene står som regel tomme. Det store lokale bliver langsomt befolket. En redaktør planlægger udsendelsen fra kl. 11 med en journalist og en vært. De læser morgenaviser.

9.34. I Irak har bevæbnede mænd kidnappet et antal medarbejdere i et ministerium. Efter en kort overvejelse bliver telegrammet sendt ind til værterne, og 12 minutter efter bureauets offentliggørelse kan Natascha Crone fortælle nyheden i kanalens første 'breaking news'. Sejrsstemning. Redaktøren strækker hænderne triumferende i vejret. De har gjort det, de blev sat i verden for: De var hurtige, de var først!

11.26. Kristian Ring-Hansen Holt læner sig tilbage, mens sminkøren går i gang med at fjerne pudder fra hans ansigt. Det foregår bag en skillevæg banket op i et hjørne af redaktionen. Sminkerum hører fremtiden til.

»Jeg læste engang om en mand, der red Sydamerika rundt og rent faktisk fik læder i røven. Sådan føler jeg det nu.«

Han er kommet ud af studiet efter fire timer uden pause. Siden kl. 7 har han fire gange i timen fortalt om strejkende gymnasieelever og Blairs forslag om ny Irak-strategi. Første møde med en helt almindelig arbejdsdag for den debuterende nyhedsvært.

»Det er som at løbe et maratonløb hver dag. Eller som at komme hjem efter en stor valgaften. Jeg er træt. Jeg har lyst til øl. Jeg har lyst til at snakke.«

På den anden side tjener skillevæggen som ryglæn for hans medvært Natascha Crone, der har fundet et par minutters fordybelse i sin bærbare pc. Hun er, som man kender hende, fattet.

»Fire timer, det kan man sagtens. Vi er jo to,« siger hun og refererer til de sekunders pause, der opstår, når medværten har ordet.

Hun er tilbage fra glimmer og showbizz, der hvor hun gerne vil være. Og hvem skulle være nyhedsvært, hvis ikke hende?

13.13. På redaktør-pladsen sidder en kvinde med grå hættetrøje på tredje time. En kollega spørger, hvordan det går. Spørgsmålet er relevant. Det kunne have gået bedre.

»Det har edderbankeme været hårdt. Jeg ved godt, at vi er nye, men …«

Hun vender sig ind over bordet.

»Gunilla, du er på om 2.30 – er du klar igen lidt over halv? Super!«

10.39. »Jeg bliver nødt til at have en pause, kan nogen tage over?«

Eno Krogh er output-reporter og har ansvaret for at styre tiden, droppe indslag og holde værterne orienterede. Han sidder på fjerde time, koncentrationen begynder at halte.

»Jeg kan ikke sidde mere end tre timer. Det bliver ikke seriøst.«

Han bliver afløst.

'Outputteren' er en særlig opfindelse, der skal gøre det smidigt at ændre programforløbet under udsendelsen. Eno er til dagligt almindelig reporter, og det er meningen, at output-funktionen skal køre i turnus mellem journalisterne.

14.30. Afviklingsområdet – også kaldet 'galleriet' – er indrettet med studiet på venstre side og på endevæggen en lysende mosaik af skærme; i midten TV2 News og i en krans udenom dens amerikanske, arabiske og britiske kusiner.

Foran skærmvæggen er der tre rækker af borde, der samtidig symboliserer fødekæden til tv-billedet. Forrest sidder produceren, der fjernstyrer kameraerne i studiet, skifter billederne og kommunikerer med værterne. I anden bølge sidder output-reporteren, der holder styr på tiden, rækkefølgen, om live-reporterne er klar osv.

Bagerst sidder redaktøren, der har planlagt sendetiden frem til kl. 16. Han hedder Henrik Madsen. En tynd mand med kronraget isse og venlige øjne. Ikke særlig gammel, men heller ikke særlig ung. Han skriver aggressivt op- og nedlæg til historierne med to fingre. På computerskærmen ses 'afviklings-køen' af elementer i hvert nyheds-kvarter.

»Det største problem er at lære det nye system at kende, og supporterne kommer først om et par dage,« siger han.

Henrik bander meget, ofte med god grund. Lydforbindelsen til værterne forsvinder, helikopteren – nyhedskanalens stolthed – kan ikke sende billeder på grund af vejrforholdene, den ene afviklingskø forveksles med den anden.

Men selv om Henrik formår at indflette en besværgelse i omtrent hver anden sætning, bliver det aldrig ubehageligt. Det er, som om der efter hvert udbrud ligger en uudtalt parentes: (Nå, men sådan er det jo lige nu, det skal vi nok få styr på).

For hvert nederlag kommer to sejre.

»Det er faneme i orden det dér, outputter,« udbryder Henrik spontant, nærmest som en reaktion på, at tingene i flere minutter har forløbet smertefrit.

En ung journalist, Casper Tribler, nærmer sig. Henrik vil gerne have ham til at afprøve en af TV2 News' nyskabelser: En live-videotransmission via mobiltelefonen. Der er sket en togulykke i Herlev, og det kan tage tid at få et SNG-hold derud. I stedet vil en journalist på stedet kunne filme live med sin mobiltelefon og samtidig speake billederne gennem sit headset på bedste 'Ørnen'-maner. Eneste problem nu er, at Casper er i Sydhavnen og ikke i Herlev, men det får være.

»Skal jeg stille mig ved skinnerne dernede?«

»For eksempel,« siger Henrik.

»Og skal jeg bare lade, som om det ligger foran mig?«

»Præcis!«

Casper kigger lidt forlegent på sin telefon inden debuten som Danmarks første tv-telefonreporter. Den disciplin stod ikke på skoleskemaet.

»Det er noget med, at man ikke skal dreje den for hurtigt, for så kan kameraet ikke følge med,« siger han.

Lidt efter toner nogle ekstremt dårlige billeder op på fladskærmene. Et lavpixeleret ansigt bekræfter fra Støberigade, at der ikke er nogen tilskadekomne ved togulykken i Herlev.

»De her ting er stadig på eksperiment-stadiet,« forklarer Henrik lidt udglattende.

16.55. En stemme kalder på ro.

Afviklingsområdet er samtidig passagen mellem redaktionen og kantinen samt de øvrige TV 2-kontorer. Mange passerer forbi, mange stopper og kigger, og deres mumlen blander sig med kommandoer, dessiner og spørgsmål fra de arbejdende. Appellen om at dæmpe støjen er næsten en rituelt tilbagevendende ting, men den kan tage forskellige former: Lige fra den joviale tyssen, der indforstået hæver sig, mens de øvrige stemmer falder ned, til den desperate og højlydte erkendelse af, at produktionen lige så godt kan standse, hvis der ikke bliver stille.

Men varmen lader sig ikke dæmpe. Tusinder og atter tusinder af watt forvandles her til lys og varme, og det slår som i en tropisk lufthavn, når man nærmer sig 'galleriet'. Kun en enkelt blæser skaber turbulens i den iltfattige luft. Kend din TV2 News-ansatte på de bare strømpesokker og Pinar-vandflasken i den højre hånd.

02.01. Støberigade 12, 2. sal er et tomt skrivebordslandskab befolket med fladskærme. Kun udsugningens hvislen høres under betonloftet. TV2 News sender døgnet rundt, men ikke altid live. For to timer siden lavede man et kvarters nyhedsudsendelse, den kører nu som båndsløjfe.

24-timers kanalen er dog ikke helt forladt. Tre vagtposter er udstationeret: En vært, en redaktør og en producer. Opgaven er at overvåge nyhedsstrømmen, og skulle der ske noget vigtigt, kan man sende værten i studiet og lave et indslag, der klippes ind i båndsløjfen.

Det er første nattevagt, og pionerånden hersker, i hvert fald så meget som tidspunktet tillader det. Værten – Ida Wohlert – ringer for at få råd hos TV 2s morgennyheder: »Det er sjældent, at der kommer store danske historier om natten, ikke?« Spørger hun.

Jo, det er sjældent. Der kan komme krimistof, men det er mest søndag nat. Den lille nat-junta er enige om, at blusset kan holdes lavt, i hvert fald til kl. 4.

»De der businessfolk, vi gerne vil have fat i, de står op kl. 6. Der skal vi være opdaterede.«

0.50. Fire personer sidder i redaktionens fjerneste hjørne. En redaktør, en vært, projektlederen for hele afdelingen og så en redaktionschef fra Odense, der kom over for at evaluere en del af produktionen. Udenfor flyder det sorte vand gennem havneløbet. Himlen er overskyet, kun enkelte lys skimtes fra Nokken på den anden side. Evalueringen er overstået. Masser af problemer og så de forløsende konklusioner af, hvor meget bedre det går, hvor hurtigt det går fremad, og til sidst den underspillede triumf: »Der ender sgu med at komme fjernsyn ud af det.« Nogle skulle lige til at klappe, men tog sig i det. Heldigvis. Er der noget, der kan ødelægge et øjeblik som forlegenheden efter en halvhjertet klapsalve?

Nu sidder de fire og fejrer det nye døgn med dåseøl og cigaretter.

»Der var da meget skriveri efter vores pressemøde. I Berlingske fik vi forsiden af magasinet,« siger værten.

»Bare vent til den første udsendelse, så bliver vi slagtet,« siger projektlederen.

Han hedder Roald Hald Andersen, og han er ældre end de andre. En teknokrat med begge ben på jorden, gråt hår og en aura af ro. Hans lakoniske bemærkning vækker bifald.

»Ja, det gør vi,« stemmer de andre i, og Roald fortsætter:

»Så siger kollegerne: Kommer du fra News? Pffff!«

Han trækker åbningen af endnu en Tuborg Classic, og de andre smiler indforstået til hinanden. 15. november starter med en god følelse af holdånd.

Sådan sender TV2 News

Grundformen er et såkaldt timehjul med ny udsendelse hvert kvarter. Kvarter 1 og 3 er traditionelle nyhedsudsendelser. I kvarter 2 og 4 fokuseres der efter følgende mønster:

Morgen: Vejr, finans, overblik over dagens begivenheder

Formiddag: Finans og politik

Eftermiddag: Kultur, livsstil, teknologi

Aften: Perspektiv, interview, analyse

Weekend: Sport og magasiner

Kl. 19 samsendes med TV2 Nyhederne. Herefter sendes programmet S.U. – et debatprogram med Mette Vibe Utzon og Poul Erik Skammelsen.

Alt dette kan ændres øjeblikkeligt ved 'breaking news'.

0 Kommentarer