Tv-freelancere tør ikke sig nej til jobtilbud

Tv-freelancere er bange for at stå uden job, hvis de siger nej til opgaver. Derfor siger de ja til for meget og risikerer at gå ned med stress. »Pludselig en morgen vågner folk med hjertebanken og føler, at de ikke kan noget som helst,« siger TV Gruppens formand

Mens mange freelancere i medie- og kommunikationsbranchen kæmper for at få opgaver nok, forholder det sig på mange måder omvendt for freelancere i tv-produktionsselskaberne. Her er jobmulighederne så gode og spændende, at mange freelancere har svært ved at sige nej til jobtilbud. Men hvis man producerer tv i årevis uden at holde fri og ferie, risikerer man at få stress.

Det fortæller tv-tilrettelæggeren Jan Bacher Dirchsen og formanden for TV Gruppen i DJ, Nicolai Würtz. De har lavet et samarbejde, hvor Jan Bacher Dirchsen besøger de otte største produktionsselskaber for at tale med medarbejderne om job, trivsel – og om at sige nej.

»Når man får tilbudt et job, tør man ikke sige nej – for hvem får så opgaven i stedet for? Vil arbejdsgiveren ringe en anden gang – og synes de, jeg er arrogant, hvis jeg ikke siger ja? Der skal meget lidt til, for at der opstår fantasimonstre,« siger Jan Bacher Dirchsen, der selv har været tv-tilrettelægger gennem 15 år.

Han siger, at man ikke bare skal sige ukritisk ja til hvad som helst.

»Og slet ikke nu, hvor der er mangel på folk,« forklarer han.

Formand for TV Gruppen Nicolai Würtz siger, at folk er pligtopfyldende og engagerede i deres projekter.

»Det kreative ejerskab betyder, at man bare siger »ja og ja og ja«, og så glemmer man at holde ferie og lave andet end at arbejde. Og pludselig bliver man udbrændt,« forklarer Nicolai Würtz.

Graver sig ned i et hul

Nicolai Würtz siger, at de stresssygemeldinger, som bestyrelsen i TV Gruppen hører om, for eksempel handler om kolleger, hvor klappen pludselig gik ned.

»Det er ikke en lang blød opbremsning. Pludselig en morgen vågner folk med hjertebanken og føler, at de ikke kan noget som helst,« forklarer Nicolai Würtz.

Han tilføjer, at mange tv-freelancere ser jobbet som en del af deres identitet. Derfor er det svært at sige nej.

»For det er også et nej til et program og nogle deltagere, man er glad for. Det kan føre til, at man graver sig ned i et hul, hvor man ikke kan mere,« siger han.

TV Gruppen opfordrer medlemmerne til at sige fra i tide og give tydelige signaler – også over for hinanden.

»Hvis man kan mærke, at det er ved at blive for meget, skal man bare sige: »Nu bliver det lidt for voldsomt, nu skal jeg have lidt hjælp,« forklarer Nicolai Würtz.

»Jeg øver mig i at sige nej«

Jan Bacher Dirchsen peger på, at tv-branchen på mange måder er en angststyret branche med et utroligt pres, fordi ansættelserne er så korte og kravene høje. Man kan højst planlægge et par tv-sæsoner frem.

»Man kan gå rundt og føle sig eftertragtet og alligevel have en stor usikkerhed, og så bliver man grebet af, at man ikke tør sige nej til opgaver.«

Ifølge Jan Bacher Dirchsen er den gode måde at afslå et jobtilbud at give en ærlig begrundelse.

»Hvis man er nødt til at sige nej, skal folk have ret lille empati for ikke at kunne forstå det. Jeg øver mig i at sige nej, og jeg er aldrig blevet mødt med undren. Men hvis man siger nej til alt, holder de selvfølgelig op med at ringe,« forklarer han.

Jan Bacher Dirchsen siger, at tv-branchens freelancere plejer at sige, at man ikke er bedre end sin seneste produktion.

»Men man kunne også sige, at man ikke er bedre end sit helbred. Heldigvis er der kommet en forståelse for, at man ikke kan være i produktion hele tiden uden at holde pause,« fortæller Jan Bacher Dirchsen.

0 Kommentarer