TV Festivalen satser på social reality

Årets TV Festival har temaet "Den fantastiske virkelighed", og ligesom sidste år har festivalen fokus på reality. Men det bliver med en helt ny indgangsvinkel, fortæller festivalens programredaktør til Journalisten.dk.

Årets TV Festival har temaet "Den fantastiske virkelighed", og ligesom sidste år har festivalen fokus på reality. Men det bliver med en helt ny indgangsvinkel, fortæller festivalens programredaktør til Journalisten.dk.

Torsdag og fredag er der dækket op til TV Festival i Tivoli Congress Center i København. Igen i år vil tilhørerne blive introduceret til reality-genren, men fokus er skiftet fra konstruerede programmer til dokumentariske.

»Sidste år havde vi stærkt fokus på iscenesat virkelighed – programmer, der opfinder spilleregler og virkelighed, skriver manus og beder folk om at agere inden for det. Men programmer som "Paradise Hotel" og den slags har tabt pusten – vi oplever en seertræthed, for koncepterne er ikke overraskende længere. For tv-folk handler det derfor ikke længere om at opfinde virkeligheden, men at finde den,« siger Kirstine Vinderskov, programredaktør på TV Festivalen, til Journalisten.dk.

TV Festivalen er altså blevet på den samme vej, reality-vejen, men er gået over i den anden grøft. I år har programmet fokus på 'den ægte virkelighed' frem for den konstruerede. Mens for eksempel deltagerne i "Paradise Hotel" bliver sluppet ind i et hermetisk lukket miljø, hvor tilrettelæggerne kontrollerer spillets udvikling, er den nye tendens i genren at følge sine forsøgspersoner i den virkelige verden. Blandt andet Discovery Channel har haft stor succes med programmer som "Deadliest Catch", om fiskere i Stillehavet, og "Dirty Jobs", hvor en studievært besøger folk med jobs, der giver jord og andet skidt under neglene.

»Udviklingen inden for genren går på, at vi skal tilbage som fluen på væggen – tv-holdet skal være usynligt. Vi har i noget tid set tv, der er for konstrueret. Men lige i øjeblikket er tanken, at kan vi komme tættere på den fantastiske virkelighed, bliver det bedre tv,« siger Kirstine Vinderskov og fortæller om en ny retning inden for reality.

»Reality-genren udvikler sig groft sagt i to retninger. Den ene går i retning af den mere ekstreme virkelighed – man kunne kalde det unge, dumme, fulde mennesker. Det nyeste eksempel er programmet "Kongerne af Marienlyst", der sender en flok velcastede unge mennesker i et sommerhus, og så skal de ellers score og drikke alt det, de kan. Programmet er i høj grad inspireret af amerikanske koncepter. Men genren går også en anden vej – mod social reality. Her har vi for eksempel set DR's "Blod, Sved og T-shirts", der er social bevidst reality. Det kommer vi til at se mere af,« fortæller hun.

Selv glæder Kirstine Vinderskov sig blandt andet til at se sessionen "Ældrerådet", hvor festivalen har inviteret tre garvede tv-seere på scenen til en snak om en målgruppe, der tit bliver overset hos producenter og mediebureauer. Men hun glæder sig også til debatten mellem landets kanalchefer, hvor der også skal snakkes reality-tv.

»På DR sagde man for få år siden, at man aldrig ville se reality på kanalen, men det har altså vist sig ikke at holde stik. Hvis nogen tror, reality-genren er død, er det helt forkert.«

Kirstine Vinderskov fortæller, at der er »monster-udsolgt« til eventen TV Prisen, der bliver uddelt fredag aften. Men har man lyst til at se foredrag og deltage i sessions, er der stadig billetter at hente.

0 Kommentarer