TV Avisen til tops som mest troværdige medie

TV Avisen har i år overhalet Radioavisen som landets mest troværdige medie. Det viser den årlige medieundersøgelse fra Burson-Marsteller. Se her listen med topscorer og bundskrabere i 2012.

TV Avisen har i år overhalet Radioavisen som landets mest troværdige medie. Det viser den årlige medieundersøgelse fra Burson-Marsteller. Se her listen med topscorer og bundskrabere i 2012.

Danskerne har ikke meget tiltro til de oplysninger, som landets medier bringer. Næsten halvdelen af danskerne stoler ikke på, at medierne er objektive og dækker alle sider af en sag, og kun 24 pct. siger, at de generelt har tillid til medierne.

Det fremgår af dette års medieundersøgelse fra Burson-Marsteller.

Og hvis tilliden var ringe sidste år, så er den endnu ringere i år. Samlet er tilliden til medierne faldet med tre procentpoint i forhold til 2011 

Det er konklusionen i medieundersøgelsen, som kommunikationsbureauet Burson-Marsteller sammen med YouGov har gennemført for andet år i træk. Undersøgelsen viser samtidig, at 66 procent af danskerne mener, at medierne fokuserer for meget på konflikt- og sensationsstof. 

"Resultaterne viser, at der er tale om en alvorlig krise i forholdet mellem medierne og danskerne, og måske burde medierne overveje, om modsvaret på denne krisetilstand er øget fokus på konflikt, personsager og skarpere vinkler, som umiddelbart er den opskrift medierne følger. De faldende oplag for mange af de traditionelle medier tyder på, at danskerne mener det modsatte," siger Kim Larsen, adm. direktør i Burson-Marsteller.

Han mener udviklingen både er et problem for mediernes egen forretning og et demokratisk problem.

"Demokratiet er afhængigt af, at vi har en kritisk, men også troværdig presse. Stoler danskerne ikke på de informationer, de får via medierne, er der risiko for, at flere bliver ligeglade, og at den offentlige debat bliver for de få," siger han.

Årets mest troværdige medie er TV Avisen. 67 pct. af danskerne tilkendegiver, at de har stor eller meget stor tillid til tv-nyhederne fra DR. Og dermed overhaler TV Avisen topscoreren fra sidste år, Radioavisen, der i år ligger på 2. pladsen – 64 pct.

Nummer tre på listen er Ritzaus Bureau med 57 pct.

Ligesom i målingen fra 2011 indtager Ekstra Bladet og B.T. igen bundplaceringer, idet kun henholdsvis fire og otte procent siger, at de har tillid til disse medier.

"Naturligvis skal man være forsigtig med at konkludere for meget på baggrund af enkelte tal, men det er interessant at bemærke, at B.T. og Ekstra Bladet, som slår sig op som demokratiets fornemste vogtere, opleves som nogle af de mest utroværdige medier. Tabloidavisernes konstante jagt på sensationer og konflikter ser snarere ud til at afskrække end at tiltrække danskerne, og man kan derfor sætte spørgsmålstegn ved fornuften i, at andre medier i stigende grad synes at kopiere deres metoder," siger Kim Larsen i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen viser i øvrigt, at yngre danskere generelt har mere tillid til medierne end ældre. 27 procent af de 18-34-årige har således stor eller meget stor tillid til medierne mod 20 procent blandt de 55-74-årige.

Her undersøgelsens hovedresultater:

  • 23 procent har stor eller meget tillid til medierne.
  • 66 procent mener, at medierne har for meget fokus på sensationer og konflikter
  • 45 procent har ikke tillid til, at medierne er objektive og dækker alle sider af en sag.
  • 30 procent mener, at man kan regne med det, der står i medierne.
  • TV-Avisen (67 pct.), Radioavisen (66 pct.) og Ritzaus Bureau (57 pct.) er de tre medier, danskerne har mest tillid til.
  • Kun fire og otte procent har tillid til hhv. Ekstra Bladet og B.T.
  • I 2011 var Radioavisen (66 pct.), TV Avisen (64 pct.) og TV2 Nyhederne (56 pct.) de tre medier, der scorede højst, mens syv pct. svarede, at de har stor eller meget stor tillid til Ekstra Bladet og B.T.

 Her mere om sidste års undersøgelse.

17 Kommentarer

Nels Sørensen
19. MARTS 2012
Re: TV Avisen til tops som mest troværdige medie
Hvad jeg bygger det på? Aflytning af nyhederne på de to kanaler, såmænd. Jeg kan anbefale dig at gøre det samme, hvis du savner yderligere bevis.

Og hvad er det lige ved mit "de samme vinkler", der får dig til at skrive "vinkler dem forskelligt", hmmm?
Lars jensen
19. MARTS 2012
Re: TV Avisen til tops som mest troværdige medie
Du tager grueligt fejl. Og hvad bygger du det på?  Radioavisen på P1 sammenlignet med P3 Nyheder. Påstår du, at de bringer de samme nyheder? Og bare vinkler dem forskelligt?
Per Meinertsen
18. MARTS 2012
Re: TV Avisen til tops som mest troværdige medie

Hvis vi nu leger at undersøgelsen er troværdig, kunne en forklaring være, at den ”kværnende rytme” også kværner troværdigheden.

Gert K Nielsen
18. MARTS 2012
Re: TV Avisen til tops som mest troværdige medie

Rigtig sjovt ville det blive, hvis danskerne (de 1009, der er blevet spurgt) også ville fortælle om deres tillid til PR-bureauer og putte dem ind på troværdighedsskalaen. Mon så ikke den selvudnævnte demokrati- og medie-ekspert, Kim Larsen, ville stå met et alvorligt forklaringsproblem?

I øvrigt er det for tyndt at Journalisten.dk viderebringer sådan en pressemeddelelse med alvorlig kritik af netop medierne i stort set oprindelig udgave - direkte fra pr-bureauets egen hånd. Sammenlign selv på http://burson-marsteller.dk/2012/03/danskerne-stoler-mest-pa-tv-avisen/ som Hanne Holdkjær linkede til ovenover.

Nels Sørensen
18. MARTS 2012
Re: TV Avisen til tops som mest troværdige medie
Radioavisen (64%) og P3 Nyhederne (41%) bringer stort set de samme nyheder: De samme historier, de samme vinkler, de samme nyhedstelegrammer, de samme lydklip med ekspertudtalelser og/eller "almindelige" danskere. Der prioriteres blot forskelligt på de to kanaler så indslagene kommer i forskellig rækkefølge.

Derudover er oplæsningen på P3 mere ung og kæk, og med en kværnende "rytme" lagt under. Men indholdet er stort set det samme.

Hvordan troværdigheden for de to kanaler så kan bedømmes så forskelligt, skal jeg ikke gøre mig klog på, men det er vel blot bevis på, at man simpelthen ikke kan lave troværdige(sic!) troværdighedsundersøgelser.

Flere