TV 2’s mand i Gaza: Umuligt at følge israelske krav

For tv-folk er det næsten umuligt at leve op til Israels sikkerhedsadvarsler om at holde sig væk fra Hamas' stillinger, fortæller TV 2's Uffe Dreesen. »Som tv-journalister er vi jo nødt til at bevæge os rundt«

For tv-folk er det næsten umuligt at leve op til Israels sikkerhedsadvarsler om at holde sig væk fra Hamas' stillinger, fortæller TV 2's Uffe Dreesen. »Som tv-journalister er vi jo nødt til at bevæge os rundt«
"For din egen sikkerheds skyld beder vi dig om at følge vores instrukser og undgå positioner opstillet af Hamas."

Sådan lyder den israelske hærs sikkerhedsadvarsel til udenlandske journalister, der opholder sig i Gaza for at dække den væbnede konflikt mellem Israel og Hamas.

For mediefolk er problemet, at det næsten er umuligt at dække konflikten uden at udsætte sig for fare, siger TV 2's Uffe Dreesen, der er i Gaza for at dække konflikten.

»Den israelske hær har lavet en lang liste over steder, hvor journalister ikke må befinde sig. Jeg tror, de har lavet listen, fordi de vil undgå, at journalister bliver ramt. Men det er svært at leve op til. Som tv-journalister er vi jo nødt til at bevæge os rundt,« forklarer han journalisten.dk via mobiltelefon på vej på reportage.

"For deres egen sikkerheds skyld"

For tre dage siden blev seks – måske ni – palæstinensiske journalister såret, da de befandt sig i en bygning, hvor der ifølge den israelske hær også var Hamas-folk. Angrebet har mødt international kritik, blandt andre fra det Internationale Journalistforbund og Journalister uden Grænser.

Efter angrebet sagde den israelske hærs talsmand, Avital Leibovich:
»Vi vidste selvfølgelig, at der var journalister i bygningen, så vi angreb kun anden etage. Men mit råd til journalister, der besøger Gaza, er at holde sig væk fra enhver Hamas-position, sted eller placering – for deres egen sikkerheds skyld.«

Den israelske hær oplyser på sin officielle blog, at Hamas-folk forklæder sig som journalister. I går blev en højtstående Hamas-leder ramt, da han kørte i en bil forklædt som journalist.

Ved at gøre det risikerer Hamas livet for alle journalister på Gazastriben, og Hamas tvinger hæren til at angribe det, der umiddelbart kan ligne civile mål, fremgår det af hærens pressemeddelelse.

Kører ikke om natten

Uffe Dreesen siger, at det øger usikkerheden, at den israelske hær "strækker begreberne for, hvad der er legitime mål".

»Senest bombede de en Hamas-bank. Jeg ved det ikke – men det kunne jo godt være, at det
faktisk var et sted, hvor folk bare kom for at hæve penge.«

Når han skal interviewe Hamas, stiller han som krav, at det skal foregå på et neutralt sted, og han ønsker ikke at køre i samme bil som Hamas-folk. Han kører slet ikke i bil efter mørkets frembrud.

Hvis Hamas for eksempel affyrer raketter, skal man også skynde sig at komme væk.
»Den israelske hær overvåger nemlig Gaza med droner, og de kan reagere på raketangreb i løbet af få sekunder,« fortæller han.

Uffe Dreesen er tidligere korrespondent for TV 2 i Rusland. Han er i Gaza for første gang sammen med tv-fotograf Thomas Hass. Han siger, at Gazakonflikten har stået på i så mange år, at der har udviklet sig et vidtforgrenet netværk af professionelle fixere, der hjælper udenlandske journalister med kilder og sikkerhed.

»Hvis man holder sig til dem, er man i gode hænder, men man er selvfølgelig ikke helt sikker. Vi kører rundt med skudsikre veste, fordi vi føler, at det giver os en form for sikkerhed, men hvis vi bliver ramt af en raket, yder det ikke meget beskyttelse.«

0 Kommentarer