TV 2 svigter løfterne om afsløringer

En gravegruppe på 20 mand skulle levere historier, som skulle rydde morgendagens forsider. Men endnu har TV 2s gravegruppe ikke leveret de 'holy shit'-historier, som tidligere direktør Per Mikael Jensen lovede.

En gravegruppe på 20 mand skulle levere historier, som skulle rydde morgendagens forsider. Men endnu har TV 2s gravegruppe ikke leveret de 'holy shit'-historier, som tidligere direktør Per Mikael Jensen lovede.


De skulle have været 20 i gravegruppen. Reelt er der lige nu fire. De skulle have lavet 'holy shit'- historier, som tidligere direktør i TV 2 Per Mikael Jensen kaldte de historier, der bliver husket af alle. De lavede aldrig holy shit, men derimod en masse indslag til nyhederne og det nu lukkede program 'Dags Dato' samt enkelte selvstændige dokumentarprogrammer. Men aldrig noget, der for alvor har sagt spar to. Gravegruppen skulle have haft deres eget program, men fik det aldrig. De skulle have haft deres egen chef. Men de fik ikke udpeget en formel chef hele det første år af gruppens levetid. Ham, der fungerede som uofficiel chef, har for nyligt sagt op.

Gruppen har hørt under souschef på TV 2 Hans Peter Blichers ressortområder. Han erkender, at det endnu ikke er lykkedes gravegruppen at levere 'holy shit'-journalistik.
»Der har ikke været det, som vi alle sammen forstår ved en 'holy shit'-historie. Gruppen har leveret enormt mange minutter til fladen, og de har gjort et utroligt flot stykke arbejde, som man primært har kunnet se i Dags Dato, og der har også været selvstændige historier ude,« siger han.

Ambitionen var, at TV 2 skulle dominere nyhederne. Det var en stolt Per Mikael Jensen, der lovede skarp konkurrence til DR på nyhedsfronten, mens han stadig var direktør for TV 2. Nogle af landets dygtigste journalister blev headhuntet til at sidde i en eksklusiv gravegruppe.
»Vi leder nu efter en chef til den gravegruppe på hele 20 mand, der skal levere 'holy shit'-historier, som bliver husket af alle. De får både deres eget slot og leverer til Nyhederne, TV 2 News og Dags Dato. Gruppen skulle gerne begynde efter 1. januar,« lovede Per Mikael Jensen i Børsen i november 2006.

Gruppen blev dog aldrig større end omkring 10 reportere, da den var størst. Hele det første år var det ikke helt klart for gruppen, hvem der egentlig var deres redaktør. Souschef Hans Peter Blicher bebrejder ikke gruppen, at de endnu ikke har leveret det, der var målsætningen.
»Det kan godt være, at vi som ledelse har givet svingende signaler om, om vi nu skulle satse på Dags Dato eller et brag af en historie til nyhederne. Vi vil også gerne have gennemresearchede historier til nyhederne, men det er måske ikke det, vi forstår som 'holy shit'-historier. Man kan ikke både blæse og have mel i munden. Men det er ikke gruppens skyld. Gruppen har helt klart leveret,« siger Hans Peter Blicher.

Tid og ressourcer er to faktorer, som Hans Peter Blicher mener man også må tage i betragtning, når man vurderer gruppens indsats.
»Vi ved godt, at når vi siger, at vi vil have 'holy shit'-historier, så mener vi ikke den velresearchede historie, men den historie, der knalder forsider ned. I den sammenhæng er et år ingenting. Det ved alle, der har lavet undersøgende journalistik. Men gruppen har heller ikke den størrelse, der lå i kortene, dengang Per Mikael introducerede begrebet. Der var en forventning om mere end det dobbelte (antal journalister, red.),« siger Hans Peter Blicher.
Tre af gravegruppens journalister er for tiden udlånt til et nyt sundhedsprogram på TV 2, der får titlen 'Praxis', en journalist har forladt TV 2 til fordel for produktionsselskabet Bastard, en skriver bog, en har orlov, og de resterende fire sidder stadig tilbage i gruppen.

Direktør i TV 2 Merete Eldrup kender ikke til de oprindelige ambitioner for gravegruppen og de nærmere omstændigheder, men hun kender problemstillingen fra dagbladene.
»Det er nok et eksempel på, at man kan have nogle ambitioner og drømme, og når man så står med de virkelige budgetter, så sker det tit, at man bliver nødt til at bruge ressourcerne til at holde News og TV 2 Nyhederne i luften. Det vil sige, at der nogle gange bliver skåret på dem, der sidder og skal grave og lave det mere langsigtede,« siger Merete Eldrup. Hun synes, at det er positivt, at tre af gruppens medlemmer er udlånt til Praxis.

Et program, som ifølge hende er lige i øjet for TV 2.
»Det skulle gerne være programmer, som går mere end bare overfladisk ind og undersøger, hvad der virker. Det behøver ikke at være dårligt for en gravegruppe at have fået et fokus, hvor man også ved, at det, man laver, bliver brugt, og hvor der er en programmæssig ramme,« siger Eldrup.
Ingen af de ansatte i gruppen har ønsket at bidrage til artiklen.

Journalisten sætter i det kommende nummer fokus på tv-dokumentar.

TV 2s gravehold

Tilbage i gruppen:
Mads Ellesøe
Kristian Frederiksen
Niels Giversen
Nagieb Khaja

Udlånt til nyt sundhedsprogram på TV 2 ('Praxis'):
Christian Degn
Signe Daubjerg
Gitte Riisbjerg Pedersen

Skriver bog:
Kaare Godtfredsen
Michael Elsborg er skiftet til Bastard Film per 1. februar 2008.

Louise With har orlov

Rettelse:

Vi skriver, at Christian Degn er visuel producer for gravegruppen. Han er journalist. Vi skriver også, at Michael Elsborg fungerede som uofficiel chef for gruppen, indtil han skiftede job. Han blev imidlertid officielt udpeget som leder med virkning fra den 15. august 2007.

0 Kommentarer