TV 2 kommer på nyhedsområdet til at køre med mindre bemanding i årets to sidste måneder. Ledelsen har i denne uge opdaget, at der i 2016 er brugt for mange penge. Derfor bliver vagtplanerne barberet.
Samtidig vil alle medarbejdere blive bedt om at afvikle mindst én uges ferie i år.
»Det er desværre gået op for os relativt sent på året, at det forventede forbrug ikke afspejler realiteterne. Der har været større forbrug, end vi troede. Det skal vi gøre, hvad vi kan for at indhente,« fortæller nyhedsdirektør Mikkel Hertz.
Han forklarer, at TV 2 har en fast faktor i budgettet, der skal afspejle udgifterne til blandt andet oplæring af nye medarbejdere, genetillæg, afspadsering, løn under barsel og feriepenge. Men denne faktor har været for lav i 2016.
Samtidig forventer Mikkel Hertz, at TV 2 vil skære i antallet af stillinger på nyhedsområdet i 2017, så der er mere luft i budgettet fremover.
»Vi kommer nok til at rejse mindre«
Bemandingen på nyhedsområdet kommer i november og december til at ligne den vagtplan, TV 2 har brugt i efterårsferieugen. Det er ifølge Mikkel Hertz en mellemting mellem den fulde bemanding og det lave blus, TV 2 har i sommerferie, jul og nytår.
Kan det undgå at få betydning for hvor tæt, I dækker begivenheder?
»Vi skal træffe nogle beslutninger om, hvad vi skal dække og ikke dække, særligt i udlandet. Vi kommer nok til at rejse mindre, end vi plejer. Nogle af de ting, der er ”nice to have”, kommer vi til at vælge fra,« siger Mikkel Hertz.
»Vi har en forpligtelse til at indhente det merforbrug, som vi først nu er gjort opmærksomme på, men også en forpligtelse til at levere en nyhedsdækning, som seere og brugere kan være tilfredse med. Det er den balance, vi forsøger at ramme,« fortsætter han.
Kan ikke sætte tal på
Han kan ikke sætte tal på, hvor meget TV 2 skruer ned for bemandingen.
»Det kan jeg ikke sige. Vi har i omegnen af 500 medarbejdere, så vores vagtplaner er relativt omfattende og komplicerede at gennemskue.«
Hvordan kan det være, at det først er nu, I opdager det merforbrug?
»Vi har brugt samme fremgangsmåde i budgetlægningen som de foregående år. Men der kan komme udslag, det har vi oplevet én gang før for nogle år siden. Det skyldes blandt andet, at vi har haft relativt mange nyansættelser, så den faktor i budgettet, der skal tage højde for oplæring, følvagter og så videre har været for lav. Det har ingen af os været tilstrækkeligt opmærksomme på,« siger Mikkel Hertz.
Er der en særlig udgift, der boner ud?
»Nej, det er en hel række af poster, en million her og en million der. Der er ikke noget, der har stået og blinket i regnskabet,« siger nyhedsdirektøren.
Vil indføre skarpere kontrol
For at undgå den slags overraskelser i fremtiden, indfører TV 2 en skarpere kontrol med forbruget.
»Vi vil indføre en skarpere kontrol med det løbende forbrug på de poster, vi ikke måned for måned overvåger nøje. Alle er interesserede i, at vi ikke får ubehagelige overraskelser så sent på året. Hvis det havde været april, havde det været en lidt nemmere øvelse. Nu har vi relativt kort tid til at indhente det,« siger Mikkel Hertz.
»Nogle medarbejdere ville sikkert gerne have gemt noget ferie til næste år, som de kommer til at afvikle i år. Jeg er tilhænger af, at folk så vidt muligt selv vælger, hvornår de vil holde ferie med familien. Men jeg tror, der er stor forståelse for, at det her er nødvendigt,« fortsætter han.
Man kan forestille sig medarbejdere, som har planlagt at bruge den sidste uges ferie i februar og allerede har købt billetten. Kan der gøres undtagelser, eller er kravet ens for alle?
»Det er klart, at hvis en medarbejder har købt og planlagt sin ferie, så vil vi gøre alt for, at man ikke skal lave om på de planer,« siger Mikkel Hertz.
Kommer I også til at skære på freelance de næste to måneder?
»Det vil jeg ikke udelukke. Men hvis vi kan se i vagtplanen, at nogle af vores freelancere får så få timer, at det bliver mærkbart for dem, så plejer vi at spørge nogle fastansatte medarbejdere, om de vil afvikle ferie eller afspadsering, så vi kan give nogle flere timer til freelancerne. Det håber jeg også, vi kan her.«
Tillidsmand: Alle er ramt af dyb forundring
Tillidsmand Lennart Sten fortæller, at medarbejderne er overraskede over spareplanen.
»Alle er ramt af dyb forundring. Vi har hele tiden fået at vide, at det kører fint, og budgettet holder. Så kommer det her pludselig ud af det blå. Der er en blanding af total overraskelse og vantro,« siger han.
Han ærgrer sig over, at medarbejderne skal bære byrden for merudgiften.
»Nogen har kvajet sig, og så er det dybt frustrerende for medarbejderne, at det rammer os. Det er ikke fedt at holde en uges ferie i regnvejr i november, imens mand eller kone er på arbejde og børnene er i skole, hvis man havde regnet med en uge i Sydeuropa til april,« siger han.
Krav ikke i strid med ferieloven
Men kravet om, at medarbejderne skal afvikle mindst en uges ferie i år, er ikke i strid med reglerne, fortæller Lennart Sten.
»Det er ikke i strid med ferieloven, men ledelsen bøjer den helt til det yderste. Det viser jo også, at situationen er alvorlig. Hvis det her millionbeløb var spredt over hele året, var det peanuts. Men det skal findes på to måneder, og så rammer det hårdt.«
Lennart Sten forventer, at der vil komme et møde mellem ledelse og medarbejdere, hvor man kan tale sig til rette.
»Folk er oprørte. Vi er nødt til at holde et møde mellem medarbejdere og ledelse, så vi får en forståelse af, hvad der foregår.«
Vil skære stillinger i 2017
Som nævnt forventer Mikkel Hertz ud over spareplanen i år, at der skal skæres stillinger i 2017.
»Jeg tror, vi kommer til at trimme bemandingen. En meget stor del af vores udgifter er personaleudgifter. Vi er nødt til at skabe mere luft for at tage højde for situationer som den, der er opstået nu. Vi vil være mere nøjeregnende med, hvornår vi genbesætter ledige stillinger eller forlænger en kontrakt,« siger han.
Kan det ende med fyringer?
»Det er jeg ikke klar over.«
En anden årsag til, at Mikkel Hertz mener, det er nødvendigt at skære bemandingen i 2017, er at budgettet skal have luft til at satse på store uventede nyheder.
»Det er hamrende dyrt at lave fjernsyn. Vi stod også sidste år i en situation, hvor der skete ting sidst på året, som betød store ressourcetræk: Når der er terrorangreb i Europa, så løber pengene altså hurtigt. Vi er nødt til at have lidt på bogen til at finansiere den slags,« siger Mikkel Hertz.
Tror du på, at I kan undgå at nedlægge stillinger i 2017?
»Jeg tror, det vil være dumt af os ikke at se på den samlede bemanding. Jeg vil gerne undgå, at vi havner i en situation som denne igen. Det er ikke sjovt at bede nogen afvikle en uges ferie, som de gerne havde gemt til februar eller april. Det tror jeg heller ikke, medarbejderne synes. Derfor skal vi skabe os lidt mere luft.«
Han kan ikke svare på, hvornår beslutningen om antal stillinger, der nedlægges, forventes at være truffet.
»I næste uge begynder vi at se frem mod 2017, så vi kan håndtere udsving som dem, vi har konstateret nu,« siger han.
Tillidsmand forholder sig afventende
Mikkel Hertz’ ønske om at skære stillinger i 2017 forholder Lennart Sten sig afventende til.
»Nu skal alle lige komme sig over chokket, og det gælder både medarbejdere og ledelse. Ingen har det fulde overblik over, hvad det her ender med at koste. Når vi har fundet ud af det, kan vi se på 2017. Grundlæggende har TV 2 overskud, og der har ikke været nogen krisesnak i TV 2,« siger tillidsmanden.
Han sammenfatter:
»De, der virkelig bliver forskrækkede over det her, er freelancere og medarbejdere på midlertidige kontrakter. Jeg kan godt forstå, hvis de får ondt i maven. Men jeg ved ikke endnu, om de behøver have ondt i maven, for ingen har overblikket.«
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Luk TV2-News - bankernes gratis reklamevindue i dansk tv - eller fyr Mikkel Hertz, som åbenbart ikke bruger tid på at følge virksomhedens økonomi løbende. Eller begge dele...