Folketingsvalg

TV 2 satte igen ild i valgkampen med dokumentar: ”Man bliver en politisk aktør”

For anden valgkamp i træk satte en dokumentar fra TV 2 dagsorden. Men hvor går grænsen mellem at lave et veltimet program og blive en politisk aktør?

44 minutter. Så lang tid varede dokumentaren ’Opråb fra Plejehjemmet’, som TV 2 sendte 20. oktober midt under valgkampen. Med dokumentaren satte TV 2 gang i en debat om danske plejehjem, som gav genlyd i flere dage.

Faktisk var TV 2-dokumentaren en af forklaringerne på, at emnet ”sundhed og ældrepleje” satte mediedagsorden, indtil alle partierne i Folketinget var kommet med deres bud på en løsning – og andre af valgkampens emner overtog.

Dermed har TV 2 nu ved to folketingsvalgkampe i træk formået at sætte et tydeligt aftryk på nyhedsdagsordenen med et dokumentarprogram.

I 2019 var minimumsnormeringer nemlig et af de store emner i valgkampen, og medieomtalen toppede, da TV 2 sendte dokumentaren ’Daginstitutioner bag Facaden’ om omsorgssvigt i børnepasningen i Københavns Kommune.

Det viser daglige målinger af medieomtalen af valget i 2019 og 2022 lavet af Center for Nyhedsforskning ved RUC i samarbejde med Infomedia.

Ved valget for tre år siden kritiserede Altinget og Mandag Morgens strategidirektør Lisbeth Knudsen TV 2 for timingen af dokumentaren om daginstitutionerne, fordi den gjorde et lokalt anliggende til et landsdækkende problem.

”På et forventet splitsekund vandrede ansvaret for de dårligt fungerende institutioner i dokumentaren fra Københavns rådhus til Christiansborg og til valgkampen,” skrev Lisbeth Knudsen dengang i Altinget.

Om undersøgelsen: Tallene fra 2019 er baseret på 99 toneangivende danske nyhedsmedier, mens tallene fra 2022 er webmedierne i Infomedia. RUC oplyser, at grafen over udviklingen fra dag til dag i 2019 ikke omfatter artikler fra Berlingske Medias portefølje, fordi Berlingske Media ikke har givet RUC tilladelse til at trække en tidslinje fra dag til dag. Denne artikel havde deadline 31. oktober 2022.

Helt på månen

Det samme skete ifølge Lisbeth Knudsen i den netop overståede valgkamp, fordi et kommunalt problem i Køge blev gjort til en landspolitisk debat.

”Til sidst presser man ældreminister Astrid Krag op i et hjørne og forlanger, at hun skal garantere, at det ikke kommer til at ske igen. Det har hun jo ikke en chance for at garantere. Det er helt på månen. Det er jo ikke noget, hun kan styre fra Social- og Ældreministeriet,” siger Lisbeth Knudsen, som til gengæld mener, at Køge Kommune hurtigt slap af krogen i dokumentaren.

Forløbet giver anledning til, at store medier med mange platforme som TV 2 bør overveje, om de skal fyre sådan en dokumentar af lige op til valget, siger Lisbeth Knudsen.

”Under en valgkamp er der en anden hastighed på reaktionerne og mindre eftertænksomhed, fordi politikerne er bange for at komme for sent med en udtalelse,” siger Lisbeth Knudsen og advarer om, at resultatet bliver en forvredet debat, hvor vælgerne bliver efterladt med et indtryk af, at det står meget værre til med ældreomsorgen, end det rent faktisk gør.

”Vi skal som journalister lave den kritiske journalistik, men vi skal huske balance. Tilfredsheden med ældreplejen er faktisk ret høj.”

Fuld følelsesplade

Kommunikationsrådgiver og tidligere pressechef hos Det Konservative Folkeparti Benny Damsgaard bakker op om Lisbeth Knudsens kritik. Han udtalte under valget i 2019, at TV 2-dokumentaren fra daginstitutionerne fik så stor folkelig gennemslagskraft, fordi den havde et ”følelsesmæssigt bundtræk”, som vælgerne kunne forholde sig til.

Det samme er tilfældet med den seneste dokumentar, ’Opråb fra Plejehjemmet’, siger han.

”Det er fuld følelsesplade, fordi det er noget, der berører folk,” forklarer Benny Damsgaard, der i dag arbejder som lobbyist og politisk kommentator på blandt andet Altinget.

Han forklarer, at ”TV 2 godt ved”, hvilket ekstra tryk det giver at bringe en dokumentar under en valgkamp.

”Når man timer en dokumentar til at blive sendt midt under valget, så bliver man en politisk aktør,” siger han.

Nyhedsdirektør i TV 2 Ulla Pors Nielsen siger, at dokumentaren har været længe undervejs.

”Den var hele tiden planlagt til at skulle udkomme her i efteråret, og da der så blev udskrevet valg, besluttede vi at lægge den der,” forklarer hun.

Hun tilføjer, at hun ikke ved, om det var tilfældigt eller ej, at dokumentaren om daginstitutionerne blev sendt under sidste valgkamp.

Men Ulla Pors Nielsen afviser, at TV 2 blev en politisk aktør ved at sende dokumentaren midt i valgkampen.

”Under et valg er den ene af vores roller at rejse nogle af de emner og problematikker, vi mener er vigtige, men som politikerne ikke nødvendigvis selv har lyst til at sætte på dagsordenen,” siger Ulla Pors Nielsen.

Men gør I ikke et lokalt problem på et plejehjem i Køge til hele landets problem ved at udgive dokumentarerne midt under en valgkamp og kræve landspolitikernes svar?

”Nej, det mener jeg bestemt ikke. Kunsten er jo at se det store i det små, og som eksperterne siger i dokumentaren, så ser de det samme rundt omkring i landet. Det fremgår også i programmet, at der har været indberetninger over hele landet,” siger Ulla Pors Nielsen.

 

0 Kommentarer