TV 2 risikerer nyt krav på 628 mio. kr. i morgen

EF-Domstolen afgør i morgen, om TV 2 fik for meget statsstøtte i årene 1995-2002. Kravet kan blive tilbagebetling af 628 mio. kr. plus renter, siger specialist i EU-ret Peter Vesterdorf og tilføjer: »Men hvor skal de få pengene fra.« (opdateret)

EF-Domstolen afgør i morgen, om TV 2 fik for meget statsstøtte i årene 1995-2002. Kravet kan blive tilbagebetling af 628 mio. kr. plus renter, siger specialist i EU-ret Peter Vesterdorf og tilføjer: »Men hvor skal de få pengene fra.« (opdateret)

Hvis TV 2 står på afgrundens rand i dag, så er det måske ingenting at regne for, hvordan situationen ser ud i morgen.

Efter adskillige års granskning falder EF-Domstolens afgørelse nemlig, og den kan blive katastrofal for TV 2.

Viser det sig, at TV 2 modtog for meget statsstøtte i årene 1995-2002, så skal der nemlig betales tilbage ved kasse et. Og her taler vi ikke om småpenge. Ifølge lic. jur og kontorchef i Håndværksrådet Peter L. Vesterdorf drejer det sig om 628 mio. kr. plus renter.

»I forvejen kæmper de med en gæld på 850 mio. kr. I sommer fik de så et nyt lån af staten. Og hvis EF-Domstolen nu går dem imod, så de også skal betale de her 628 mio. kr., så er det pludselig 1,5 mia kr., de skal betale. Det er meget slemt. Og spørgsmålet er, hvor skal de få pengene fra?,« siger Peter L. Vesterdorf til Journalisten.dk.

Han vurderer, at meget taler for, at TV 2 vil få besked om, at statssttøtten var ulovlig og der derfor ikke er nogen vej udenom.

»Der er rimeligt meget belæg for at sige, at det bliver faktum, at TV 2 skal efterbetale de 628 mio. kr.,« siger han med henvisning til, at EU-Kommissionen allerede i 2004 betegnede statsstøtten som ulovlig.

Den gang blev afgørelsen godt nok anket til EF-Domstolen. Endda hele fire gange af de forkellige parter involveret i sagen. Og derfor har man lige siden ventet på EF-Domstolens afgørelse.

Men EU-Kommissionens melding i maj 2004 var ikke desto mindre meget meget klar og utvetydig: TV 2 havde fået for meget statsstøtte. Ud af 4,3 milliarder kr, som TV 2 modtog fra statskassen i årene 1995-2002, vurderede EU-Kommissionen, at 628 millioner kr. plus renter skulle betales tilbage. I alt en milliard kr og 73 millioner kr.

Og det er altså det enorme krav, som nu kan blive en realitet i morgen.

Ifølge Peter L. Vesterdorf vil sagen kunne ankes endnu en gang, men kun hvis der kan rejses tvivl om juraen.

»Du må ikke komme med den samme sag igen. Appeldomstolen beskæftiger sig ikke med faktum, kun hvis der er tvivl om juraen. Og det kan godt være op ad bakke. Så skal du kunne dokumentere, at domstolen har anvendt juraen forkert.«

Peter L. Vesterdorf forudser derfor en meget vanskelig situation for TV 2:

»Indtil videre, så har de nok driftskapital. Det er først til februar, hvor de skal betale det nye statslån tilbage, de får problemer. Hvis så EF-Domstolen tilmed går dem imod i morgen, så begynder det virkelig at blive hårdt. Jeg har dårligt nok fantasi til at se, hvordan de skal klare det. For hvis der ikke længere er adgang til at give dem mere statsstøtte og de så også skal betale både deres eksisterende gæld på 850 mio. kr. og den måske ulovlige statsstøtte oveni, så bliver det svært,« siger Peter L. Vesterdorf til Journalisten.dk.

Han vurderer, at TV 2 sandsynligvis får lov til at lave en aftale om at betale statsstøtten af over en vis periode eller årrække.

»Mig bekendt sætter man ikke nogen tidsfrist. Men går EF-Domstolen dem imod i i morgen, så har de til gengæld pligt til at betale tilbage. Og der har de et betydeligt problem, fordi de allerede nu har et underskud. Så kan de sandsynligvis hverken gå til banker eller staten i morgen og bede om ny hjælp. Det giver slet ikke nogen mening. De bliver nødt til at finde dem internt. Men hvor skal de så få pengene fra? Det må indgå i det omstruktureringsforløb, de nu skal forklare.«

Peter L. Vesterdorf vurderer, at adm. direktør Merete Eldrup og hele TV 2s bestyrelse står med noget nær en umulig opgave, når de nu skal fremlægge en plan for, hvordan tv-stationen kan blive levedygtig uden ekstra midler, statsstøtte og lån, hvis EF-Domstolsafgørelsen tillige går dem imod.

»Merete Eldrup kan så glæde sig over, at hun ikke er skyld i problemerne. De var der allerede, da hun kom til,« siger han.

Merete Eldrup sagde søndag til Journalisten.dk, at alt nu er i spil på TV 2 – også folks job.

(opdateret)

0 Kommentarer