TV 2-redning kan trække ud i “uendeligheder”

Hvis de verserende EU-sager om ulovlig statsstøtte til TV 2 bliver anket til efteråret, så risikerer kulturminister Brian Mikkelsens forsøg på at redde TV 2 at "trække ud i uendeligheder", melder bestyrelsesformand Lars Liebst.

Hvis de verserende EU-sager om ulovlig statsstøtte til TV 2 bliver anket til efteråret, så risikerer kulturminister Brian Mikkelsens forsøg på at redde TV 2 at "trække ud i uendeligheder", melder bestyrelsesformand Lars Liebst.

I et tv-interview med Borsen.dk siger TV 2s formand, at hele planen om at komme ind i varmen hos bankerne samt sælge kanalen risikerer yderligere forsinkelser.

»Hvis nogle anker afgørelsen, kan det trække ud i uendeligheder,« konstaterer Lars Liebst med henvisning til, at der i øjeblikket verserer fire sager ved EF-Domstolen om ulovlig statsstøtte til TV 2.

Og ankes disse sager eller taber staten, kan de seneste forsøg på at redde TV 2s økonomi risikere at gå fuldstændigt i vasken.

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) gik godt nok i sidste uge til finansudvalget for at sikre et statsligt lån til TV2, efter at bankerne valgte at smække kassen i. Men ministeren har kun seks måneder at løbe på, hvis ikke man skal risikere nye anklager om ulovlig statsstøtte.

Ministeren håber på at få en afklaring om de verserende sager ved EF-Domstolen til efteråret, men dette er langtfra sikkert, ifølge Journalisten.dks oplysninger. Tidligere har det således lydt, at der måske kunne falde en afgørelse i slutningen af 2006, hvilket som bekendt ikke skete. Dernæst hed det 2007, og efterfølgende er det forventede tidspunkt atter blevet udskudt.

Det er derfor i dag mere end tre år siden, at det planlagte salg af TV 2 blev stoppet på grund af de igangværende retssager ved EF-Domstolen, der undersøger, hvorvidt tv-stationen i en årrække har modtaget ulovlig statsstøtte. Oprindeligt var der blot en klage, men den fik siden følgeskab af tre andre klager, så der nu er fire sager ved EF-Domstolen om ulovlig støtte til TV 2.

Den første kom i 2004: Efter klage fra det daværende TV Danmark og flere års granskning erklærede EU-Kommissionen således i midten af maj 2004, at TV 2 har fået for meget statsstøtte fra 1995-2002. I midten af juli 2004 bebuder TV Danmark, at de også går til EF-Domstolen, men ud fra en betragtning om, at TV 2 er sluppet for billigt. I slutningen af juli er det så TV 2s bestyrelses tur til at gå til EF-Domstolen. Bestyrelsen mener, at EU-Kommissionens afgørelse er uholdbar på grund af "væsentlige principielle aspekter", som det hedder, og fordi TV 2 afkræves "for stort" et beløb. Og endelig i begyndelsen af august melder Viasat/TV 3 ud, at de også indbringer sagen for EF-Domstolen. De mener, TV 2 bør bøde hårdere.

Uanset om de fire sager bliver afklaret til efteråret, er der stor sandsynlighed for, at en eller flere af dem bliver anket. Og dermed synes konsekvenserne uoverskuelige for den igangværende redningsaktion af TV 2.

For ankes afgørelserne eller taber staten sagerne ved EF-Domstolen, er bankerne ikke umiddelbart villige til at hjælpe TV 2. Og dermed kommer TV 2 næppe ud af den økonomiske krise inden for fristen på seks måneder.

»Min vurdering er, at vi skal se på situationen på en helt anden måde. Vi skal nu bruge det næste halve år på at diskutere, hvordan vi så kan komme videre,« siger Lars Liebst til Borsen.dk.

Se hele tv-interviewet med Lars Liebst her (varighed: knap 11 minutter).

0 Kommentarer