»Vi har været i alarmberedskab hele tiden, og det er tit reptilhjernen, der kører,« siger chefredaktør Suzanne Moll. Radio24syv fejrede i dag sit første år efter en lang, smertefuld og lærerig fødsel. Journalisten.dk var med.
»Her er Danmarks nye radio, 24syv. Du lytter til programmet "Nattevagten" i en særudgave, i og med at vi sender første gang. Jeg er Mikael Bertelsen, og her ved min side er Mads Brügger.«
Sådan blev Radio24syv født klokken fem minutter over midnat for ét år siden. De første ord blev spillet igen i morges klokken lidt i otte. Her havde Radio24syvs morgenværter viet nogle minutter til at fejre kanalens fødselsdag. I studiet var virksomhedens bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen.
Det er jo ikke supergodt vejr i dag. Det må betyde, at der også har været noget, vi ikke har gjort godt nok. Hvordan synes du egentlig, vi har klaret os?
"Der er mange børnelærdomme, man skal gøre sig. Der er en masse teknik, man skal have styr på. Der er også noget med flowet, som vi skal tage fat på. Der er mange nye ting i støbeskeen i 2013," svarer Lisbeth Knudsen.
"Lidt traurig affære med alt det bashing"
Umiddelbart efter bliver bestyrelsesformanden eskorteret til et overdådigt morgenbord med brød, kage og bjerge af frugt på 2. sal i hovedsædet i København.
Direktør Jørgen Ramskov kommer ilende forbi med to mandhøje flagstænger i favnen.
Kollegerne kommer dryssende – nogle er lige mødt ind, andre har allerede travlt med at lave nyheder. Humøret er højt, og snakken falder på alt fra BBC-skandalen over kanalens lyttertal til stavekontrol på iPhone. Den falder naturligvis også på fødselsdagen.
I går havde Politiken en etårs-anmeldelse af Radio24syv. Her skrev Henrik Palle blandt andet en række kritiske bemærkninger om flere af kanalens programmer. Men over morgenbrødet kredser snakken mere om en anden Politiken-anmeldelse – der gav hele 5 hjerter til Radio24syvs indretning.
"Det kan ikke være en fastansat på Politiken, der har skrevet det," griner en medarbejder.
"Det er da også ved at være en lidt traurig affære med alt det bashing," siger en anden.
Diskussionen emmer af, at medarbejderne er trætte af den heftige kritik, kanalen har fået.
Løbehold, fredagsbar og spontane fester
Det er cheferne vist også. Efter morgenmaden giver Suzanne Moll sit syn på Radio24syvs første år fra hjørnekontoret. Moll er chefredaktør og boss i den klassisk-journalistiske silo. I den anden silo er Mads Brügger og Mikael Bertelsen chefer for magasinfladen.
I Molls nyhedsafdeling er ansat cirka 35 journalistiske medarbejdere.
Hvad har været den største positive overraskelse for dig, siden I startede det her for ét år siden?
»Min største glæde er faktisk, at det virker som om, medarbejderne her i afdelingen har det rigtig godt sammen. De har både løbehold, fredagsbar og spontane fester. Vi har bragt 35 mennesker sammen, og det er jo aldrig sikkert, at de kan sammen. Men det er gået overraskende godt,« siger Suzanne Moll.
Mangler 200.000 lyttere
Kanalen har nu omtrent 300.000 lyttere om ugen. Målet, som direktør Jørgen Ramskov har meldt ud, var 500.000 lyttere. Dermed er kanalen slet ikke i mål endnu. Der skal også vindes priser. For at de store ambitioner kan lykkes vil kanalen gennemgå en række forandringer i 2013.
Men Suzanne Moll mener alligevel, medarbejderne har nået utrolig meget.
»Det har glædet mig, hvor meget vi faktisk har nået. Det er jo helt utroligt, at vi har nået så højt et niveau på bare ét år. Husk på, at langt de fleste her på stedet trådte ind ad døren 1. oktober, og radioen gik i luften 1. november.«
"Nogle gange har de været sure – også på mig"
Hun erkender ærligt, at det ikke har været en hverken let eller smertefri fødsel.
»Det har ikke været skidelet, det tror jeg heller ikke nogen af medarbejderne ville sige, hvis du mødtes med dem over en øl. Der har også været konflikter, og nogle gange har de været sure – også på mig. Vi har været i situationer, hvor vi har været meget pressede, både chefer og medarbejdere. Vi har prøvet nærmest alt, både professionelt og personligt. Jeg ville ønske, at jeg havde skrevet dagbog, for det har været helt vildt,« siger Suzanne Moll.
Hun ønsker ikke at komme nærmere ind på de vilde personlige episoder, der har været internt på Radio24syv, men siger, at det har været både "højdepunkter og personligt pres".
»Men jeg er helt sikker på, at ingen medarbejderes CV er blevet dårligere af at have været med til at starte en helt ny radio. Vi har alle sammen lært så uendeligt meget, både om journalistik, teknik og organisation. Da vi startede, vidste vi jo ikke engang, hvor kaffemaskinen skulle stå.«
Moll: TV 2 Radio var det rene vand ved siden af
Suzanne Moll var også med til at starte TV 2 Radio i sin tid – et andet forsøg på at bryde DR's stærke position på det danske radiomarked. På TV 2 Radio var der alskens problemer – både tekniske, personlige og økonomiske.
Du kan læse en beretning om hele projektet fra Journalisten her: Halløj i æteren
Men Radio24syv har været en langt sværere skude at sætte i søen.
»TV 2 Radio var det rene vand ved siden af!« siger Suzanne Moll og griner:
»Hov, der fik du vist din rubrik.«
Men hun mener det.
»På TV 2 Radio havde vi jo en organisation allerede. Tag for eksempel international lyd, hvor vi henter Obamas taler og den slags. Vi har først landet en aftale med Reuters nu. På TV 2 Radio skulle vi bare smide et stik i væggen, så var der international lyd. Overenskomster og lokalaftaler var på plads på TV 2 Radio. Og hvis vi ikke vidste, hvad vi skulle sige, så kunne vi bare sætte en plade på.«
Keep calm, and carry on
Radio24syv har lige siden kanalens første dag været udsat for både positiv og (måske mest) negativ kritik – også her på journalisten.dk. Du kan for eksempel læse henholdsvis P1-journalist Bille Sterl og Radio100-chef Jim Receveurs syn på kanalen, da den stadig var helt spæd.
Læs: »Folk vil ikke have syre om morgenen«
Læs: Konkurrent: »Radio24syv har fået en flyvende start«
Arbejdsvilkårene på kanalen har også fået kritik. I september i år var det en tidligere studievært, der stod frem med skarp kritik af vilkårene her på journalisten.dk.
Og før det er Radio24syvs økonomi også blevet gransket: For skaber kanalen et overskud?
De mange kritiske kommentarer har tæret på medarbejderne, især i starten, fortæller Suzanne Moll. Derfor har hun også hængt en stor plakat op i redaktionen, som hun har købt i London.
"Keep calm, and carry on," står der.
»Det er blevet redaktionens motto,« siger Moll og griner.
"Journalister er så konservative"
»Det har slået mig, at journalister er så konservative. I samme øjeblik, vi gik i luften, blev vi målt i forhold til P1, der har 60 års erfaring. Det er selvfølgelig fair nok, men det er som om journalister har det meget svært med, at der sker noget nyt,« siger hun og fortsætter:
»Jeg var selv på DR, da vi lancerede DR2. Mange var skidesure og sagde "hvad skal vi med DR2"? Men i dag er der jo ingen tvivl om DR2's plads i mediebilledet. Det samme gælder TV 2 News. Jeg tror, at det samme kommer til at ske med Radio24syv.«
Da journalisten.dk for et år siden var på besøg i Suzanne Molls hjørnekontor, talte vi også om den særegne konstruktion med to "siloer": En nyhedsafdeling med journalister og en magasinafdeling med markante værter.
Hvordan har samspillet været mellem de to siloer?
»Jeg ville ønske, at vi havde mere tid til at drøfte det samspil og tale om, hvordan vi udnytter hinandens styrker og svagheder, inden vi gik i luften. Det er vi først for alvor kommet i gang med nu. Det kunne være gjort kønnere.«
Kan du komme med et eksempel?
»Vi skal være bedre til at fortælle hinanden, hvad vi går og laver. For eksempel stod der en dag en minister lige herude, fordi han skulle i Cordua og Steno (magasinprogram, red.). Der sagde vi "hov, kan vi ikke også bruge ham til noget herovre? Er der en aktuel sag?"«
Der er også et forsøg i gang, hvor én journalist i nyhedsafdelingen får tip, når der er journalistiske nyheder gemt i magasinfladen.
En lille smule traumatiserende
Hvad med cheferne? I er jo også meget forskellige og sat sammen med kort varsel uden at have meget tid til at lære hinanden at kende…
»Ja, vi kommer fra helt forskellige verdener. En af mine ældste kolleger sagde til mig: "At starte det her projekt så hurtigt er en lille smule traumatiserende". Det tror jeg er rigtigt. Vi har været i alarmberedskab hele tiden, og det er tit reptilhjernen, der kører. Derfor har vi også haft nogle diskussioner i ledelsen, som vi måtte tage fat på. Vi er jo temperamenter alle sammen, fordi vi er så ambitiøse,« siger Suzanne Moll.
Hun ønsker ikke at komme med konkrete eksempler.
Nu har du fortalt om den største positive overraskelse. Hvad har været den største negative overraskelse for dig?
Suzanne Moll tænker.
»Det har nok været vores udfordringer på tekniksiden, som vi måske har håndteret forkert eller ikke forudset. Det ryster jo folk, der burde koncentrere sig om indhold, at de skal bruge tid på teknikken. Det har overrasket mig og det er noget, vi arbejder på at forbedre.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.