TV 2 og produktionsselskab slås om aflyst millionsatsning

»Det blev enormt distancerende og indimellem lidt klaustrofobisk,« forklarer Anne Engdal Stig Christensen, TV 2 om aflyst dokumentarsatsning til 58 millioner kroner. Produktionsselskab afviser: »Det skulle være fremtidens tv«  

Ligner det billedsproget fra en reklamefilm? Eller er det fremtidens tv, der kan tage kampen op med Netflix og de udenlandske streaming-tjenester?

TV 2 og produktionsselskabet Selskabet.tv har mildest talt forskellige opfattelser af, hvilke mærkater man skal sætte på dokumentarserien ’De 7 bryllupper’.

Men fakta er, at TV 2 har besluttet at droppe serien, som er en af danmarkshistoriens største tv-dokumentarsatsninger med et samlet budget på 58 millioner kroner.

Første sæson optaget

Idéen med serien var at følge syv nygifte ægtepar i syv år for at finde bud på, hvorfor så mange bliver skilt. Første sæson er optaget, men bliver ikke sendt, selv om den var programsat til at køre hen over sommeren.

TV 2's programdirektør, Anne Engdal Stig Christensen, siger, at optagelserne til ’De 7 Bryllupper’ filmisk var flot lavet.

»Jeg synes, det er prisværdigt, at de forsøger med noget nyt, men det blev enormt distancerende og indimellem lidt klaustrofobisk. Som seer må du ikke blive i tvivl om, at de her menneskers sorger og glæder er virkelige,« siger hun.

Billedsproget var flot og elegant, men ledte tankerne hen på reklame- og spillefilm, mener hun:

»Man blev i tvivl om, om det var iscenesat. Man føler, at man er vidne til et filmisk set up,« siger Anne Engdal Stig Christensen.

Fremtidens tv

Medejer af produktionsselskabet Selskabet.tv Lisa Klit er lodret uenig.

Hun siger, at idéen med ’De 7 Bryllupper’ netop var at lave en filmisk dokumentar.

Og det er det, TV 2 aftalte, at Selskabet.tv skulle levere, siger hun:

»Flow-tv er presset af streaming-tjenester og kabel-tv. I stedet for billige rystede optagelser ønskede vi at hæve det filmiske niveau. Det skulle være fremtidens tv,« siger hun.

Det filmiske ambitionsniveau har betydet, at ’De 7 Bryllupper’ er lavet af filmfotografer, alt er filmet på stativ, dolleys eller filmkraner. Der er også brugt droner i serien, som følger 10 selvvalgte dogmeregler.

Anmelderros af prolog

Lisa Klit fortæller, at Selskabet.tv har været i gang med projektet siden 2006. Først var DR interesseret, men kunne ikke rejse pengene. I 2012 pitchede selskabet med held idéen for TV 2, og i 2013 gik produktionen af den første af i alt syv sæsoner i gang.

Efter ønske fra TV 2 blev der i efteråret 2013 sendt to prologer for serien, der blev rost i blandt andet Politiken og kaldt ”et tankevækkende generationsportræt”. I prologerne præsenteres seerne for alle de medvirkende ægtepar.

Efterkritikken fra TV 2's ledelse var til gengæld hård. Den var for hurtigt klippet, og der var for mange mennesker.

»Vi troede, at vi gjorde det godt. Men vi fik så meget skældud,« siger Lisa Klit.

Lisa Klit fik dog ikke andre tilbagemeldinger end, at der fortsat var helhjertet opbakning til serien, siger hun. Arbejdet fortsatte.

Vendepunktet var et møde med TV 2's ledelse i oktober 2014, hvor beskeden var, at serien manglende nærhed og identifikation.

Kritikken kom ud af det blå, siger Lisa Klit.
»Jeg fik et kæmpe chok. Jeg har aldrig været igennem noget lignende,« siger hun.

TV 2: Masser af kommunikation

Anne Engdal Stig Christensen siger, at det var masser af kommunikation, hvor TV 2 fremlagde sine ønsker om at dreje serien i den ønskede retning.

Det afviser Lisa Klit.

»Vi har ikke hørt andet end, at idéen med serien var god og fed. Alle programmerne var godkendt. Der var aldrig nogen advarsler,« lyder hendes udlægning.

Medvirkende vil ikke være med

Det blev aftalen at nedskalere projektet og kun sende en enkelt sæson hen over sommeren 2015. De planer er nu også skrinlagt. De medvirkende ønskede ikke at være med i en serie, der slutter i konflikter, der ikke bliver fulgt op på.

»Juridisk kunne vi godt vise det. Men vi har stoppet første sæson af hensyn til de medvirkende, der har sagt ja til at invitere os indenfor,« siger Anne Engdal Stig Christensen.

Lisa Klit er ked af, at serien slet ikke bliver vist. Men hun forstår de medvirkendes indsigelser.

»Uden en opfølgende sæson ville serien stå som et monument over nogle uforløste konflikter,« siger hun.

TV 2: Vi har ikke gjort noget forkert

Lige nu strides Selskabet.tv repræsenteret ved Producentforeningen og TV 2 om, hvor mange penge produktionsselskabet har til gode.
Anne Engdal Stig Christensen mener ikke, TV 2 har gjort noget forkert.

»Vi mener ikke, at der er noget at komme efter,« siger hun.

Anne Engdal Stig Christensen, der blev ansat som programdirektør i juni 2013, siger, at projektet har vandret over forskellige personer, der ikke er ansat på TV 2 mere.

»Det har ikke gjort det nemmere. Men vi var mange, der havde samme bekymring på indholdssiden. Vi ville gerne gå nye veje, men som seer var du i tvivl om autenticiteten,« forklarer hun.

Projektets størrelse gjorde bekymringen større.

»Når man har et projekt, der skal køre i syv år, binder man en masse penge i noget, man frygter ikke bliver en succes,« fortæller Anne Engdal Stig Christensen.

Har mistet firmaet

Lisa Klit siger, at forløbet har fået hende til at spørge sig selv, om hun ønsker at lave mere tv. Projektet har betydet, at hun og hendes mand har mistet firmaet.

»Hvis de havde et problem med genren, skulle de have reageret meget tidligere, så vi ikke havde mistet firmaet,« siger hun.

Hun håber på succes i USA, hvor der er taget option på serien.

»’De 7 bryllupper’ bliver nu pitchet for alle de store netværks i USA; CBS, NBS og ABC samt HBO, hvor man modsat tror på, at gode fortællinger med høj produktionsværdi er vejen frem,« siger Lisa Klit.

Du kan se en trailer for serien her

1 Kommentar

Lisa Klit
13. JUNI 2015
Det tankevækkende er, at Anne
Det tankevækkende er, at Anne Engdal Stig Christensen aldrig har set serien, før kanalchef Lotte Lindegaard ene og alene lagde serien ned - ud fra hendes subjektive vurdering, der ikke var til diskussion. Hun havde i øvrigt heller ikke set serien igennem, før hun trak stikket til de 7 bryllupper, der havde været i gang i to et halvt år. Så man kan noget med krystalkugler på TV2. Lægge serier, produktionsselskaber og stillinger ned - uden så meget som at have set serien igennem... ! Og så spinne sig frem til en anden virkelighed i pressen. Glæder mig til at kunne fortælle den virkelige historie en dag, men er indtil videre bundet af sagen og erstatningskravet, der er på vej til TV2.

Lisa Klit
Kreativ producer
Selskabet.tv