TV 2 og Ekstra Bladet indgår forlig om forbudte klip

Ekstra Bladet får lov til fortsat at vise klip af demensramte Else, selvom der er forbud mod at TV 2 kan vise dokumentar med de samme klip.

TV 2 og Ekstra Bladet er blevet enige om, at et par omstridte klip af en dement kvinde, Else, på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, fortsat kan ligge på eb.dk.

Det skriver eb.dk, efter de to parter i dag mødtes i Københavns Byret.

”Forliget betyder så også, at TV2 kan sende en regning – det må de meget gerne. Vi anerkende, at vi har brudt ophavsretten, men det gjorde vi i en større sags tjeneste”, siger Poul Madsen til eb.dk.

Klippene stammer fra en dokumentar, som Vestre Landsret i sidste uge forbød TV 2 at vise, fordi Aarhus Kommune bad om at få et nedlagt fogedforbud.

Men forleden valgte Ekstra Bladet at vise nogle af de omstridte klip til stor fortrydelse for TV 2, der trak Ekstra Bladet i fogedretten.

Den omstridte dokumentar er blevet til, efter familien til en 90-årige demenssyg kvinde henvendte sig til TV 2, efter de i en årrække forgæves havde klaget over plejehjemmet.

For at dokumentere de kritisable forhold, som familien oplevede på plejehjemmet, foretog TV 2 efter aftale med familien i 16 dage skjulte optagelser i kvindens lejlighed på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Men i sidste uge stadfæstede Vestre Landsret et fogedforbud, der betyder, at TV 2 ikke må vise optagelserne, der dokumenterer omfattende plejesvigt, nedværdigende tale og sundhedsfarlig hygiejne.

Landsretten mente, at billederne er optaget ulovligt, og at de er så krænkende for kvinden, at en offentliggørelse også vil være ulovlig. Det på trods af, at kvindens familie og værge har samarbejdet med TV 2 og ønsker optagelserne bragt.

Retten lagde vægt på, at kvinden grundet sin demenssygdom ikke er i stand til selv at give et gyldigt samtykke til optagelserne.

 

1 Kommentar

Niels Riis Ebbesen
8. JULI 2020
Ånden er sluppet ud af flasken, og byretsdommeren må erkende, at han ikke kan få den tilbage i flasken igen.