TV 2 og DR bruger vagter på Nørrebro

»Er du medieluder eller strissersvin?« Sådan kan spørgsmålet lyde fra uromagere, der ser medierne som en del af magten. Det forklarer TV 2 News reporter Janni Pedersen. TV 2 og DR bruger vagter. TV 2 Lorry afviser. 

»Er du medieluder eller strissersvin?« Sådan kan spørgsmålet lyde fra uromagere, der ser medierne som en del af magten. Det forklarer TV 2 News reporter Janni Pedersen. TV 2 og DR bruger vagter. TV 2 Lorry afviser. 

Mens DR mandag besluttede ikke at sende medarbejdere til Nørrebro uden vagter, så har TV 2 modstræbende i en længere periode brugt vagter, når ledelsen vurderer at situationen kræver det.

Retsreporter og studievært Janni Pedersen ved TV 2 News vurderer, at chikanen mod journalister for alvor tog til efter rydningerne af ungdomshuset marts sidste år. I forbindelse med urolighederne udtalte chefpoliti-inspektør Per Larsen, at man var glad for pressefotograferne, fordi man kunne bruge deres billeder til at sigte folk. Også introduktionen af TV 2 News med intens dækning har trukket flere konfrontationer i sit kølvad, siger hun.

»Vi er blevet gevaldigt udsatte og mange i miljøerne ser os som politiets forlængede arm frem for nogle, der skal rapportere objektivt. Det kan være alt fra at kaste med brosten til truende adfærd. Er du medieluder eller strissersvin, spørger de. Folk i 'journalisttøj' er udsatte,« siger Janni Pedersen.

Hun bor selv på Nørrebro, kan navnene på en del af 'rødderne' og oplever det som en slags beskyttelse. Men Janni Pedersen har alligevel været udsat for ubehageligheder og konkrete trusler.
Efter en rydning af Pusher Street på Christiania filmede hun ved en hashklub på Nørrebro for at fortælle, hvordan hashhandelen havde holdt flyttedag. Optageholdet undlod bevidst at filme kunder på vej ud og ind af klubber. Alligevel kom en meget stor mand truede imod dem.
»Manden sagde til mig, at han udmærket vidste, hvem jeg var, og at han også vidste, at min datter hver dag cyklede forbi på en pink cykel. Min datter går i skole på Guldbergsskole, og ja – vi passerede hashklubben hver morgen og eftermiddag«, forklarer Janni Pedersen.

Hun bad fotografen om at filme mandens ansigt, fordi hun finder, at dokumentation er den bedste beskyttelse mod, at trusler bliver ført ud i livet.
»Jeg sagde til ham, at kameraet kørte under hans trussel, og det klip blev gemt rigtig godt,« forklarer Janni Pedersen.

TV 2's nyhedschef Michael Dyrby mener ifølge Avisen.dk ikke, at vagter er en holdbar løsning.
»Det kan være med til at optrappe situationen, og jeg vil sige, at det i hvert fald ikke er noget, der giver bedre journalistik. Men af hensyn til vores medarbejdere og vores udstyr, så er det altid noget, som vi overvejer i disse situationer«, siger Dyrby.

Senest blev DR angrebet på Indre Nørrebro mandag eftermiddag i denne uge. Ifølge en mail til medarbejderne fra nyhedschef Ulrik Haagerup gik det ud over Trine Heilmann og fotograf Dan Lykke.
»De blev skubbet og fotografen væltet og sparket af unge 2. generations-indvandrerdrenge, der stak af med fotografens kamera. Hverken Tine eller Dan kom heldigvis noget alvorligt fysisk til, men det skyldes kun held. Episoden kommer kun dagen efter, at vores SNG-bil blev angrebet på Nørrebro af en bande unge, der smed brosten ind gennem ruderne på bilen, mens der sad mennesker i den«, skriver Ulrik Haagerup.

Han tilføjer: »At vores medarbejdere bliver overfaldet i dagslys og på et tidspunkt, hvor der ikke er uroligheder, er nyt og viser, at truslen nu er yderligere skærpet over for vores folk i marken. Derfor er instruksen nu, at ingen tager på Indre Nørrebro i den kommende tid uden at have vagt med. (…)
»Kriminalredaktør Claus Buhr og jeg holder så hurtigt som muligt et møde med Københavns Politi for at få talt den nye og alvorlige situation igennem. Vi undlader altså ikke at dække Nørrebro. Den fornøjelse skal voldmændene ikke have, men vi skal udvise den yderste agtpågivenhed og vi skal have vagt med – selv i dagtid. Enhver medarbejder har ret til at sige fra i forhold til opgaver på Nørrebro.«

Også på TV Lorry er budskabet til medarbejderne klart.
»Vi vil ikke acceptere, at medarbejderne bliver udsat for fare. Derfor skal de gå, hvis de føler sig truede eller utilpasse ved situationen. Det er vores klare politik. Vi tror ikke på vagter. Man kan risikere at optrappe situationen«, siger redaktionschef Vigdis Hansen.

0 Kommentarer