Det handler ikke nødvendigvis om at få omtale, når man sender en pressemeddelelse ud. Det kan ofte handle om, at man bare gerne vil have et link til sit firmas hjemmeside fra en af de store hjemmesider. Sådan et link sikrer firmaet en højere placering i google-søgninger, og det kan være værdifuldt.
Det har det givetvis været for firmaet iCovers, der torsdag både fik links og omtale, da BT og TV 2 bragte en identisk pressemeddelelse, hvor en ansat i firmaet fortalte om de mest hyppige skader på iPhones. I begge tilfælde blev pressemeddelelsen fremlagt, som om det var redaktionens egen tekst med journalist-byline.
Selv om den slags redaktionel omtale kan være værdifuld, var et af målene egentlig, at BT og TV 2 skulle bringe et link til iCovers. I BT’s artikel fremgår det, at forfatteren er Stine Mynster, der har et PR-firma, og som skriver følgende på sin hjemmeside:
”Artikler med aktive links til din virksomhed kan være meget betydningsfulde. At få links fra medierne kan forbedre virksomhedens placering på Google markant. Hos Mynster PR går vi målrettet efter de onlinemedier, som normalt bringer links til virksomheder.”
Journalisten har også talt med den ansvarlige hos iCover, Jones Rasoulinia, som bekræfter, at et af formålene med pressemeddelelsen – ud over generel omtale – var at få et link på de store hjemmesider.
Disciplinen i at få sit firma til at ligge højt hos Google kaldes søgemaskineoptimering – eller search engine optimization (SEO). Det er en velkendt metode til at få kendskabet om sin forretning bredt ud. Pressemeddelelser er blevet et våben i den kamp:
”I takt med at kvalitetslinks tæller mere og mere, er opfindsomheden i branchen vokset. Links fra de store, landsdækkende medier er guld værd. Antallet af søgemaskineeksperter er eksploderet, og de gør, hvad de kan for at opnå de bedste placeringer for deres kunder. Jeg er igennem de seneste par år stødt på mange artikler omhandlende 'linkbuilding' (disciplinen, der handler om at tiltrække de bedste links), og pressemeddelelser nævnes ofte som en effektiv strategi,” skriver Kasper Bergholt i en mail.
Han arbejder med digital markedsføring og er stifter af firmaet Mediebevægelsen. Jon Lund, der er konsulent, foredragsholder og formand for DONA, foreningen for danske webjournalister, uddyber, hvordan det hænger sammen:
»Hvis der er mange, der linker til et site, så tager Google det som en blåstempling af sitet. Der er også forskel på, hvem der linker. Links fra store etablerede sites som TV 2 og BT er mere værd, fordi Google kender dem som sites, mange andre linker til, og det gør, at de får en højere placering i Google. Derfor er det særligt godt at få links ind her,« siger Jon Lund.
Han fortæller, at det bestemt ikke betyder, at man skal lade være med at linke til hjemmesider, hvis man som journalist vurderer, at historien er relevant, og linket giver læseren merværdi:
»Problemet er, når en journalist planker en pressemeddelelse råt, copy-paster det hele og tager linket med uden at forholde sig til det. Så er man ikke sit job voksent,« siger Jon Lund.
Det er lige præcis, hvad der torsdag skete på både tv2.dk og bt.dk. Den praksis giver Kasper Bergholt heller ikke meget for:
”Set ud fra en journalistisk vinkel er artiklerne jo også ren 'product placement'. Jeg forstår faktisk ikke, hvordan nogen journalist kan få sig selv til at copy-paste den slags "historier",” skriver han til journalisten.dk.
På bt.dk kan man ikke se noget problem i at bringe pressemeddelelsen som en redaktionel tekst. Digital chef Erling Tind Larsen står selv i bylinen på artiklen, og han forklarer, at de fik et tilbud om, at de kunne bringe teksten først:
»Vi er godt klar over, at det er sådan lidt noget for noget. Vi kan få en gratis historie, imod at de får et link. Jeg har ikke tænkt den tanke, at det kan gøre noget ved deres googleranking. Vi linker for eksempel også til Se og Hør, når vi omtaler en af deres artikler,« siger Erling Tind Larsen, der ikke har været inde og læse, hvad der står på Stine Mynsters hjemmeside om søgemaskineoptimering og pressemeddelelser:
»Vi har brugt historier fra Stine Mynster før, og vi ved, hvad iCovers er, så der er intet behov for at bidrage med yderligere. Artiklen er en freelanceartikel, vi får tilbudt, om en ekspert, der fortæller om sine erfaringer. Det er der ingen problemer i. Vi får den gratis, og betalingen er så, at vi linker,« siger Erling Tind Larsen.
Kan du ikke se noget problem i, at I viderebringer en tekst med klare kommercielle interesser uden at bearbejde den redaktionelt og uden at gøre læseren opmærksom på det?
»De kommercielle interesser ændrer ikke på historien. Det er ikke noget, som vi behøver at gøre læseren opmærksom på. Hvis det var en lovprisning af et produkt, ville det være en anden snak, men det er et interview med en fra iCovers. Hvis vi skulle kontrollere den, skulle vi jo selv lave interviewet,« siger Erling Tind Larsen.
Tv2.dk gjorde nøjagtigt det samme, men redaktionschef Dorthe Duvander mener, det var en klar fejl:
»Der er ikke så meget andet at sige, end at vi har nogle helt klare retningslinjer for, hvordan vi håndterer pressemeddelelser. De retningslinjer er ikke blevet fulgt her, og jeg beklager, at der har været nogen på redaktionen, der ikke kunne huske retningslinjerne. Dem vil vi genopfriske nu,« siger Dorthe Duvander, der godt ved, hvilken værdi det har, når tv2.dk bringer et link:
»Vi ved godt, hvad det betyder for linkøkonomien og rankingen hos Google, hvis vi linker til en side. Derfor gør vi det kun, hvis der er klar redaktionel merværdi for brugeren. I den konkrete artikel har det ikke været tilfældet, og det er en fejl, at vi har bragt det link,« siger Dothe Duvander.
Ifølge Kasper Bergholt er det ikke et enestående eksempel, at store medier copy-paster pressemeddelelser, der har til hensigt at optimere firmaers position i googlesøgninger:
”Det er mit indtryk, at det forekommer oftere, end godt er,” skriver han i en mail.
Stine Mynster har skrevet følgende kommentar i en mail:
"For mig handler PR altid om at skabe værdi. Det skal være en win win for både mediet og virksomheden. I dette tilfælde er der f.eks. tale om en informativ artikel, og jeg ser intet galt i, at et medie vælger at linke til et site. Det kan tværtimod være en god læserservice for dem, der vil vide mere."
Journalisten.dk har bevidst valgt at linke til Kasper Bergholt og Jon Lunds hjemmesider, da vi vurderer, at det kan have merværdi for vores læsere, der interesserer sig for dette emne.
Opdateret 17. marts 13.30 med kommentar fra Stine Mynster.
Opdateret 17. marts 14.20: ændring af titel.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
...og så har vi vist også et godt eksempel på, hvordan fremtidens faglige debatter kommer til at udspille sig, når og hvis DJ bliver slået sammen med K&S.
Nogle medlemmer vil tale om journalistisk kvalitet og integritet, mens andre vil tale om at "skabe værdi for kunde".
A sæjer welbekomme!
@Ulrik Baltzer
Jeg kan godt følge dig. Og jeg er helt på linje med dig i, at netmedierne kunne være bedre til at kreditere kilder med links.
Når det er sagt, så er en forklaring om manglende opmærksomhed ikke vægtig nok til at forklare, hvad der er sket & sker hele tiden.
Redaktionelt og kommercielt indhold skal forblive holdt adskilt.
Ellers mister netmedierne deres troværdighed. Og så er de ildestedt.
Alt godt,
Kasper
Der er jo dagligt eksempler på at aviser, netaviser, tv-nyheder osv. Bringer pressemedelelser - uden at gøre opmærksom på hvor de har historien fra. Så det er generel praksis i branchen.
"Det handler ikke nødvendigvis om at få omtale" - uenig. Virkeligheden er lidt mere nuanceret. En pressemeddelelse til et onlinemedie handler om tre ting:
1) Omtale
2) En kortvarig stigning i antallet af besøg til iCover.dk, som forhåbentlig er i stand til at konvertere en promille til kunder i butikken (her og nu-effekt)
3) På længere sigt den SEO-værdi, som et link fra et autoritativt domæne giver
Jeg håber inderligt ikke, at ovenstående artikel afskrækker onlinemedier fra at linke til deres kilder, uanset om kilden så er en virksomhed, et konkurrerende medie, eller hvad har vi. Danske netmedier er i forvejen vanvittigt dårlige til at linke til eksternt indhold. Måske er det et resultat af, at det der med 'læsernes merværdi' bliver tolket lidt for stramt. Jeg forestiller mig, at mange medier undlader at linke, fordi de er bange for at miste læserens opmærksomhed.
Jeg mener, det handler om dovenskab, når artiklen om iCover bliver bragt. Det er efterhånden almen viden blandt PR-folk, at netmedier elsker at blive fodret med redaktionelt indhold, fordi kvantitet (tilsyneladende) er en afgørende faktor i jagten på at tiltrække og fastholde læsere på nettet.
Jeg kan ikke forestille mig, at hverken BT eller TV 2 ville betale for historien, men de tager selvfølgelig imod den, hvis den er "gratis" - og derudover i stand til at passere igennem en eller anden form for redaktionelt filter.
Men så lærte vi også noget nyt i dag. Det er ikke kun magthaverne, der elsker godbidsjournalistik.
Hvis nogen ønsker flere eksempler på, hvor vigtigt det kan være for en iværksætter at få et link fra en avis, kan I fx læse det her blogindlæg blandt mange andre: http://www.v4d5.net/blog/linkbuilding-den-utraditionelle-maade
Med venlig hilsen Ulrik, som selv har skrevet en pressemeddelelse eller to til onlinemedier.