TV 2 News fylder 10 år: Den særlige rådgiver fortæller

News betød, at de særlige rådgivere skulle være mere opmærksomme på potentielle problemer for ministeren, når hun gik ind på Christiansborg. »Ministeren kunne i princippet blive konfronteret på live-tv hele tiden,« siger Morten Langager, som var særlig rådgiver for Lene Espersen fra 2001-2010. (Opdateret 15/12 kl. 15:57: Video fjernet efter aftale med TV 2

»Det øgede tempo, News bragte med sig, påvirkede politikerne og dermed også de særlige rådgivere og hele embedsapparatet. Tidligere forventede journalisterne måske en kommentar fra ministeren før klokken 17, nu skulle man hele tiden være på tæerne.

Som rådgiver skulle man hele tiden være opmærksom på, hvad der var af issues, når ministeren bevægede sig ind på Christiansborg. News-journalisterne gik rundt på gangene på Christiansborg, og ministeren kunne i princippet blive konfronteret på live-tv hele tiden. Det er alt andet lige anderledes at få stukket et kamera op i hovedet end at udtale noget til citat.

Hvis man skal være lidt grov, så var News i starten et intranet for Christiansborg. Man kunne bruge News til at sende nogle politiske signaler om forhandlinger, og det var en hurtig måde at få spredt et budskab, for alle andre på Christiansborg så jo også News. 

Der gik ikke lang tid, så havde ethvert kontor på Christiansborg med respekt for sig selv et tv med News kørende. Jeg fik installeret et fjernsyn i Justitsministeriet, så vi kunne se News.

News dækker hver en bevægelse i dansk politik, store og små, og de dækker også sager, der før var forbeholdt Ekstra Bladet og BT. Sladderhistorierne, der går bag om kulissen, og som vi alle sammen elsker at læse. News bragte i en vis grad den type journalistik ind i tv, og det har påvirket dækningen af dansk politik generelt. Jeg tror, News har betydet, at der generelt bliver dækket flere personsager i dansk politik. 

News bragte også mere fordybelse ind i tv-dækningen. De lavede længere tv-interviews med politikere på tre-fem minutter, hvor de kunne gå mere i dybden. I dag er de gået mere over til at have kommentatorer til at sidde i studiet.

Men jeg tror, tempoet i journalistikken var kommet uanset hvad. Hvis ikke med News så med noget andet. Jeg synes, tiden har vist, at der er stof nok til en 24 timers nyhedskanal. Den dag i dag er News stadig den kanal, jeg ser mest.« 

Her viste vi i en begrænset periode et klip fra TV 2 News med Lisbeth Bech Poulsen. Efter aftale med TV 2 måtte videoen kun vises 1 måned, så den er nu fjernet.

Hvad er dit favoritklip?

»Med tv kan man virkelig komme tæt på og vise de helt store følelser – især hvis man ikke er forberedt. Jeg kan huske i 2012, da SF’s Lisbeth Bech Poulsen kommer grædende ud af gruppeværelset. Der kan man tydeligt mærke, at hun havde brug for at trække vejret et øjeblik, inden hun skulle på. News kom særdeles tæt på, og hun havde ikke et sekund til at sunde sig. Det var dengang, SF ville stemme for skatteaftalen, men Lisbeth Bech Poulsen ville stemme imod.« 

Morten Langager var særlig rådgiver for Lene Espersen fra 2001 til 2010. I dag er han direktør for kommunikation og marketing i it-virksomheden KMD.

Videoklippet i denne artikel er en redigeret version af det oprindelige klip efter aftale med TV 2.

 

Opdateret klokken 15:57: Videoklippet er fjernet efter aftale med TV 2, da licensperioden på 1 måned er ophørt.

0 Kommentarer