TV 2 News fylder 10 år: Den politiske kommentator og journalist fortæller

News bragte et temposkifte med ind i journalistikken, og for de politiske kommentatorer betød det mindre tid til at tale med kilder. »Før snakkede jeg med 5-6-7 kilder, og nu var der ikke engang altid tid til at snakke med en,« siger Kaare R. Skou, som var politisk kommentator og reporter på TV 2, da News startede. (Opdateret 15/12 kl. 16: Video fjernet efter aftale med TV 2

»Temposkiftet står for mig som den væsentligste forandring, News bidrog med. Når der var fremsat et lovforslag, så var det ikke længere et spørgsmål om timer, politikerne havde til at tænke sig om. News stod der med det samme og krævede en politisk holdning.

Vi oplevede, at politikerne stod i kø ude foran vores studie. De vidste godt, at vi ville komme for at få en kommentar, og så kunne de lige så godt selv komme hen til os. Det var interessant at se, at de spillede med på præmissen om, at der skulle være en frisk kommentar med det samme.

I en normal nyhedsudsendelse var det jo partilederne og de politiske ordførere, der optrådte på skærmen. Nu begyndte der at blive plads til fagordførerne også. Det betød, at en relativt ukendt politiker kunne se sin store chance for at slå igennem og få sit ansigt på skærmen.

Før, når jeg skulle i 19-nyhederne og kommentere en politisk begivenhed, så snakkede jeg med fem-syv kilder, og nu var der ikke engang altid tid til at snakke med en. News betød nok, rent journalistisk, at der kom flere historier frem, der burde have været researchet bedre.

For os, der kommenterede og analyserede, betød det, at vi i højere grad måtte stole på vores erfaring og baggrundsviden. Når det så er sagt, så var fordelene ved at have en 24 timers kanal trods alt større end ulemperne.

Politikerne havde heller ikke tid til at gennemtænke en sag, før de skulle i tv med en holdning. Jeg tror aldrig, det er analyseret, men der er selvfølgelig en risiko for, at temposkiftet gik ud over den politiske kvalitet. 

Når politikerne hele tiden skulle forholde sig til en deadline, blev det nødvendigt at have en medarbejder tæt på, der kunne sortere og prioritere i mediehenvendelserne. Den væsentligste reaktion på det nye system var nok, at spindoktorer blev en nødvendighed.

Jeg ved ikke, hvem der vandt mest på, at News kom til, men alle vandt. Befolkningen vandt ved at få et bredere billede af det politiske liv. Politikerne vandt, ved at der kom flere ansigter på det politiske liv.

Journalistikken som fag vandt nok ikke særlig meget ved det, men journalisterne som faggruppe vandt, ved at der kom et betydeligt antal stillinger til på News.

Hvis man endelig skal tale om en taber i det her, så var det det traditionelle telegrambureau. Tit og ofte blev det sådan, at News var hurtigere med nyhederne, end Ritzau var.«

Her viste vi i en begrænset periode et klip fra TV 2 News om Ungdomshuset. Efter aftale med TV 2 måtte videoen kun vises 1 måned, så den er nu fjernet.

Hvad er dit favoritklip?

»Et øjeblik, der for mig står som mindeværdigt i News’ historie, var dengang, hvor vi fandt ud af, at Helle Thorning-Schmidt sad ude i Det Sorte Tårn på Amager og førte sine hemmelige regeringsforhandlinger. Regeringsforhandlingerne havde fundet sted i lang tid, uden at nogen havde vidst hvorhenne. Det var omgærdet af meget mystik, for hvem forhandlede egentlig? Det er den slags øjeblikke, der er store på News. Der, hvor alle går og siger: »Hvad sker der, hvad sker der?«, og vi så lige pludselig breaker det.« 

Kaare R. Skou arbejdede som politisk reporter på TV 2, da News startede.

Videoklippet i denne artikel er en redigeret version af det oprindelige klip efter aftale med TV 2.

Opdateret klokken 16: Videoklippet er fjernet efter aftale med TV 2, da licensperioden på 1 måned er ophørt.

0 Kommentarer