Onsdag eftermiddag blev Politikens fotograf Martin Lehmann anholdt, mens han til avisen fotograferede de mange flygtninge og migranter, der gik nordpå ad den sønderjyske motorvej.
Pressen var kort forinden blevet bedt om at forlade stedet med den begrundelse, at det ikke er lovligt at opholde sig på motorvejen. Også TV 2 News’ kamerafolk blev truet med anholdelse på stedet. Det fortæller nyhedschef på TV 2 Mikkel Hertz:
»Vi fik at vide, at hvis vi ikke flyttede os fra motorvejen, som var spærret af, og hvor de her flygtninge og migranter gik i stort antal, så ville vi blive anholdt. Vi flyttede os, men jeg synes, det er helt vildt, at vi ikke får lov at dække det her på stedet,« siger han.
»En nyhedshistorie, vi bør kunne dække«
Mikkel Hertz fortæller, at det fra tid til anden sker, at politiet nægter TV 2’s tv-hold adgang til et område.
»Nogle gange kan vi ikke få adgang på grund af for eksempel efterforskning af et gerningssted. Men det var der jo slet ikke tale om her. Jeg synes, at det er et overgreb på informationsfriheden. Politiet har tydeligvis været i vildrede om, hvordan de skulle tackle den her situation,« siger han.
Mikkel Hertz fortæller, at politiets forbud mod, at pressen opholdt sig på motorvejen, ikke fik alvorlige konsekvenser for kanalens dækning på dagen.
»Det fik heldigvis ikke voldsom betydning, fordi det var relativt sent på dagen. Vi havde allerede fulgt dem i en del tid, så seerne blev ikke snydt for billederne,« siger Mikkel Hertz.
Er det ikke fair nok, at I bliver bedt om at forlade vejen, når det er ulovligt at gå på en motorvej?
»Nej, det synes jeg ikke. Der var ingen risiko ved at opholde sig der, fordi vejen var spærret af. Det er en nyhedshistorie, som vi bør kunne dække, og jeg kan ikke se, hvad problemet ved det skulle være,« siger han.
OK med flyforbud
Ud over forbud mod at opholde sig på vejen og motorvejsbroerne indførte Syd- og Sønderjyllands Politi i løbet af dagen også overflyvningsforbud. Begrundelsen lød, at helikoptere kan stresse de tilrejsende.
Det forbud kan Mikkel Hertz til gengæld godt forstå:
»Flyforbuddet har jeg en eller anden forståelse for. Beskeden gik på at undlade at flyve lavt over gruppen. Og set i lyset af, at det er flygtninge fra krigsområder, der går der, kan jeg godt forstå, at de kan få nervøse trækninger ved lyden af lavtgående fly og helikoptere. Vores helikopter kunne trække sig højere op og længere væk,« siger han.
Journalisten har forsøgt og prøver fortsat at få en kommentar fra Syd- og Sønderjyllands Politi.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.