TV 2 Nyhederne er bedre til politisk journalistik end konkurrenten DR Nyheder. DR Nyheder vinder kun på et enkelt parameter. Det fremgår af en ny undersøgelse.
Det er ph.d. og lektor i dansk politik Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, der har undersøgt seernes vurdering af de to public service-udbydere TV 2 Nyhederne og DR Nyhederne. I alt mener 42 procent, at TV 2 Nyhederne giver de bedste nyheder om dansk politik, mens 29 procent peger på DR. 16 procent mener, at to stationer er lige gode.
Undersøgelsen indgår i bogen 'Public service – i praksis og i fremtiden', der netop er udkommet på Forlaget AJOUR. Ifølge seerne leverer TV2 Nyhederne de mest lettilgængelige, forståelige, upartiske og mangfoldige nyheder om danske politik. Desuden har TV 2 de bedste værter.
DR Nyheder vinder kun på et enkelt parameter – nemlig som den mest saglige nyhedsleverandør.
Til Mediawatch, siger Roger Buch, at TV 2 har formået at stå som leverandøren af klassiske public service dyder om upartiskhed og alsidighed – samtidig med at man er lettilgængelige og lette at forstå.
»TV 2 er så klar en vinder, at der ikke er tvivl om, at det er DR, der har mest grund til eftertanke," siger Roger Buch.
Nyhedsdirektør i DR Ulrik Haagerup kalder undersøgelsen en popularitetsmåling, der ikke tager højde for, at TV 2 for eksempel er begunstiget af de mange hundrede journalister på TV 2s regionalstationer.
»Hvis DRs radiokanal P4 for eksempel var med, ville billedet se anderledes ud.«
Ifølge Ulrik Haagerup er en af udfordringerne for DR Nyheder, at man bliver opfattet som klog – men også kedelig og verdensfjern
»Vores opgave er ikke at være de mest populære, men at gøre det væsentlige relevant for danskere«.
Men det er jo netop det, der lykkes for TV2 Nyhederne?
»Vi vil selvfølgelig gerne være – og blive opfattet som – upartiske. Men vi har haft den udfordring, at der har været nogle fordomme omkring DR Nyheder om, at vi var mere venstreorienterede. Undersøgelser har vist, at det ikke er tilfældet. Derudover bliver vi opfatter som mere orienterede mod København – modsat TV2, der sender fra Odense og kan trække på indslag fra hele Danmark,« siger Ulrik Haagerup, der forklarer at TV Avisen i "den nærmeste fremtid" bliver relanceret – også når det gælder den internationale og indenrigspolitiske dækning.
Hos TV 2 glæder nyhedsdirektør Michael Dyrby sig især over, at seerne synes, at TV 2 Nyhederne er bedst til både de lokale og internationale.
»Det er især glædeligt, at seerne anerkender vores dækning af dansk politik, Internationalt stof samtidig med at seerne mener, at vi er dygtige til at beskrive danskernes liv. Vi skal nemlig begge dele: det nære og det perspektivrige,« siger han til TV2.dk.
Han understreger, at man på TV 2 er meget dedikerede på at levere den bedst mulige og mest forståelige nyhedsformidling hver dag.
»Det er vores opfattelse af public service,« siger Michael Dyrby.
'Public service – i praksis og fremtiden' rummer essensen af syv forskningsprojekter om public service, som regeringen afsatte penge til i 2005. Smugkig i bogens indholdsfortegnelse på Forlaget AJOURs hjemmeside.
9 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Luci,
Jeg synes den fotoelektriske effekt er både poppet og ukritisk.
Jeg har talt med flere pædagoger og SOSU´er der ligesom mig har lagt mærke til at Einstein nok ikke har lavet den alene. Deraf har vi sluttet at den må være lækket til ham.
Dette må være bevis for at den nobelpris han modtog for sit arbejde nok ikke var berettiget.
Mvh
Thomas
Til Jørgen Larsen,
SVT 1 og SVT 2 og Sveriges Radio har hele tiden kørt som en enhed, hvor redaktionerne afløste og supplerede hinanden. De skal ikke konkurrere på seertal; man kan f.eks skifte en udsendelse fra den ene kanal til den anden under dækning af f.eks. OL. Det er også det samme firma, der byder ind på fodbold og sport. Nyhedsdækningen er samlet og derved opnår man synergi ved at kunne bruge mange flere redaktioner fra radio, tv og regionerne.
Bl.a. synes jeg, at SVT er hurtige til udenlandske nyheder, som vi ikke hører om i Danmark og de har også energi til at dække EU og FN på en anden og mere kritisk måde. Jeg er interesseret i, at nyhedsjournalistiken bliver bedre til at hjælpe folk med at følge med i EU og FN- for at vi kan komme til at påvirke andet end mærkesager- og ikke bare referere hvad der sker efter tingene er sket.
Jeg mener at det har betydning for public service medier at de kan virke uafhængigt af reklamefinansering.
Med venlig hilsener,
Luci Smith
Det er min forståelse at de i Sverige har SVT1 og SVT2 som minder om DR1 og DR2 samt TV4 som brygget på samme the som TV 2 i Danmark. Altså et sammenlignligt public service set-up. Jeg kan ikke forstå hvordan yderligere statsfinanciering skulle sikre øget uafhængighed.
Kære Jes Dorph,
Det var ikke min hensigt at fornærme dig eller dine kolleger.
Jeg har iagttaget noget, som jeg har en mening om. Jeg skrev da også, at jeg mente, at vi i Danmark ville kunne have en bedre og mere sammenhængende nyhedsformidling hvis vi havde valgt en model magen til Sveriges Tv med to sammenhængende public service kanaler og radio -uden reklamer.
Jeg har ikke sagt, at Fogh regeringen plantede historier hos TV2.
Med venlig hilsener fra
Luci Smith
Kære Luci Smith.
Tak for dit svar. Jeg beklager, at jeg har stødt dig og din person med mit tonefald.. men du støder altså mig (og vel et par hundrede af mine kolleger), når du uden dokumentation hævder, vi er i lommen på regeringen/samarbejder med samme og i det hele taget er dårlige og lidt borgerlig-dumme. Jeg synes, du generaliserer og beklikker vores arbejde - og jeg accepterer ikke din efterfølgende forklaring, som siger at din anklage er så veldokumenteret, at du ikke behøver bevise den. Eller rettere: Når man som du kritiserer andre så hårdt og firkantet - og i mine øjne groft generaliserende - må man vel forvente at der ikke svares kun med søde ord !
Det holder sgu da ikke at du nu - som svar - skriver, at du har fået din påstand bekræftet under samtaler med børnehavepædagoger og pensionister - og at man ikke behøver at være journalist eller medieforsker for at vide, at Fogh's regering plantede historier hos TV2. Det er da et argument-overspring, der vil noget.
"Jeg ved det bare, så jeg har intet at bevise" svaret er ikke nok, når du faktisk beklikker ikke kun regeringens komunikationsarbejde - men også TV 2's. Og det siger jeg ikke, fordi jeg (modsat dine fordomme) har noget dejligt kørende med regeringen -men fordi den slags påstande nødvendigvis skal dokumenteres med stærkere sager end referater fra samtaler med pædagoger og pensionister. Især i en faglig debat mellem journalister, der jo ikke må løbe med halve vinde.
Stor hilsen/dorph-
PS: hvorfor kommer Roger Buch, der dog har givet sig tid til lidt teoretisk analyse, så til sin i dine øjne forkerte konklusion? Er han osse suget ideologisk ind af den dumme regering?
Flere