TV 2 kaldte Cepos uafhængig

TV 2 Nyhederne omtalte en positiv bog om Schweiz, skrevet af »uafhængige forfattere«, selv om hovedforfatteren til bogen er forskningschef i Cepos. Kommentator Lars Olsen kritiserer TV 2 for at viderebringe »liberalistisk propaganda« (opdateret med kommentar fra TV 2)

Schweiz fungerer meget bedre end Danmark, og det skyldes i høj grad lav skat. Sådan lød hovedbudskabet i et indslag, som TV 2 Nyhederne bragte mandag i sidste uge »for at få lidt inspiration udefra« til forhandlingerne om vækstplanen.

Indslagets konklusioner om høje lønninger, lav skat og et yderst velfungerende samfund bygger blandt andet på bogen 'The Good Society', som er skrevet af flere forskere, der i indslaget bliver præsenteret som »uafhængige«. Hovedforfatteren til bogen er dog forskningschef i den liberale tænketank Cepos, og den manglende varemærkebetegnelse bliver kritiseret af forfatter og samfundsdebattør Lars Olsen i en klumme på 3F’s hjemmeside.

»Jeg synes, man ukritisk viderebringer noget, der i virkeligheden er lidt liberalistisk propaganda. Afsenderne bliver ikke præsenteret tydeligt og med den politiske agenda, de har, og grundene til, at forholdene i Schweiz er, som de er, bliver ikke diskuteret seriøst,« siger Lars Olsen til Journalisten.

Han påpeger også, at den bosiddende dansker i Schweiz, finansmanden Lars Tvede, der ligeledes roser landet til skyerne i indslaget, er en liberal debattør og forfatter. Indslaget nævner blandt andet, at kriminaliteten er lavere, lønnen er højere, og sygehusvæsnet fungerer bedre end i Danmark, og succesen kan i høj grad tilskrives privatisering, decentralt styre og lav skat:

»Man siger ikke noget om, at man eksempelvis har en meget stor finanssektor, som gør, at mange tjener godt, og arbejdsmarkedet derfor ser anderledes ud end i Danmark,« siger Lars Olsen.

Journalisten bag indslaget, Karsten Lund, påpeger, at de andre forfattere til bogen er uafhængige:

»Og i øvrigt behøver det ikke være forkert, bare fordi han er fra Cepos. Jeg mindes ikke, at der er nogen, der har taget Cepos i en faktuel fejl nogensinde,« siger Karsten Lund, der mener, at Cepos til en vis grad er uafhængig omkring det emne, indslaget beskriver:

»Jeg går da ud fra, at de er uafhængige i den sammenhæng, at de skal sammenligne Danmark med Schweiz,« siger Karsten Lund, der mener, at kritikken fra Lars Olsen »retter skytset forkert«.

»Han skal komme med noget mere konkret, som er forkert. Jeg blev selv efterfølgende opmærksom på, at der er nogle meget dyre ting i Schweiz, som ikke er nævnt i rapporten. Eksempelvis daginstitutioner og ældrepleje. Det var der nogle kloge seere, der gjorde mig opmærksom på,« siger Karsten Lund, der afviser, at det skulle være et problem at vælge Lars Tvede som case:

»Det er da klart, at vi fortæller den historie, som Lars Tvede fortæller. Det gør vi, fordi vi synes, den er interessant. Men vi har altså interview med Bjarne Corydon bagefter, som er finansminister og socialdemokrat,« siger Karsten Lund.

Redaktionschef på TV 2 Nyhederne, Hans Peter Blicher, har efter artiklens publicering skrevet en kommentar i en email. Han påpeger, at indslaget fra Schweiz var et delelement i et interview med finansminister Bjarne Corydon, og det skal ses som et ”udvidet spørgsmål”, som finansministeren fik tre minutter til at svare på.

Omkring brugen af Lars Tvede som case afviser Hans Peter Blicher, at han fremstår som tilfældig udvalgt:

”Herefter introduceres Lars Tvede med ordene ”Der en udmærket udsigt fra Lars Tvedes dagligstue” mens man ser fra en palæ-lignende villa ud over et eksklusivt alpelandskab. Seerne er således ikke i tvivl om, at der bestemt ikke er tale om nogen ”tilfældig udlandsdansker”. Lars Tvede er velhavende. Meget velhavende. Og det er med det perspektiv, seerne introduceres for hans synspunkter og observationer,” skriver Hans Peter Blicher.

Han svarer i mailen ikke på, om TV 2 mener, at CEPOS kan betegnes som uafhængig i denne sammenhæng.

Opdateret 25. juni 14.25: kommentar fra Redaktionschef på TV 2

7 Kommentarer

Leny Malacinski
26. JUNI 2014
Selvfølgelig er Cepos ikke
Selvfølgelig er Cepos ikke uafhængig. Det er en tænketank med et erklæret mål, og det skal TV2 selvfølgelig ikke holde tilbage for sine seere.
Karsten Lund
26. JUNI 2014
Et langt liv i journalistik
Et langt liv i journalistik har lært mig at man ikke skal være sart med overskrifter, men det er jo nok at stramme den lidt rigeligt at sige at "TV2 kaldte Cepos uafhængig". Der var fem forfattere, den ene var fra Cepos og de fire andre fra gode universiteter i ind- og udland. Jeg går da ud fra at Cepos-manden ikke har voldført de andre.
Daniel Griffith
24. JUNI 2014
At TV2, samt Berlingske,
At TV2, samt Berlingske, viderebringer "rapporter", udsagn og info fra blogs skrevet af CEPOS folk helt ukritisk er da ingen Nyhed, der har været standarden fra den dag CEPOS blev etableret. Alene Karsten Lund's tilgang til den kritik der er rejst siger jo en del om den redaktionelle linje hos TV2, det er altid i den Foghske "det er intet at komme efter" tone.

- »Og i øvrigt behøver det ikke være forkert, bare fordi han er fra Cepos. Jeg mindes ikke, at der er nogen, der har taget Cepos i en faktuel fejl nogensinde,« siger Karsten Lund (wow, den lader vi lige stå på skærmen!)

Overstående citat siger alt om hans tilgang til kildekritik overfor CEPOS/lobyist folk, der kan anvises flere faktuelle fejl, men som en anden FOX News reporter er det ikke en fejl hvis journalisten, Karsten Lund, deler holdningerne eller er tilhænger af konklusionen.

»Det er da klart, at vi fortæller den historie, som Lars Tvede fortæller. Det gør vi, fordi vi synes, den er interessant." fortsætter han, måske en historie skulle bringes fordi den er korrekt og kan underbygges faktuelt, frem for den noget flyvske kriterie "interessant" som jo tager udgangspunkt i personlige holdninger og ikke journalistisk grundprincipper - ja ja... det kræver naturligvis uafhængig research og sådan noget koster penge, så er det jo altid nemmere at ukritisk viderebringe lobbyisters holdninger som fakta uden at tjekke det først.

"Jeg blev selv efterfølgende opmærksom på, at der er nogle meget dyre ting i Schweiz, som ikke er nævnt i rapporten. Eksempelvis daginstitutioner og ældrepleje. Det var der nogle kloge seere, der gjorde mig opmærksom på,« siger Karsten Lund - for gus skyld det siger jo ALT! Det er dit job at undersøge sagen så du kan belyse den fra flere sider i stedet for ukritisk viderebringelse, det er DIT job at informere TV2's seere, ikke omvendt.
Lasse Henriksen
24. JUNI 2014
Hvor ofte har DR/POLITIKEN/JP
Hvor ofte har DR/POLITIKEN/JP/TV2 m.fl. ikke undladt at omtale AE's politiske slagside?

Hvor ofte er dette problematiseret af JOURNALISTEN?
Henrik Christoffersen
24. JUNI 2014
Som anklaget ikke-journalist
Som anklaget ikke-journalist tillader jeg mig alligevel en kommentar her i mediet. Lars Olsen må med begrebet "uafhængig" mene offentligt ansat. Jeg har været offentlig ansat forskningschef i 25 år i et offentligt uafhængigt sektorforskningsinstitut. Den ansættelse ophørte, da jeg modtog en skriftlig tjenstlig ordre fra den uafhængige ledelse med følgende ordlyd: "Vi tror gerne, at der ikke er "uler" i mosen nu. Men samtidigt forudser vi, at projektet sagtens kan komme til at producere umiddelbare "uskyldige resultater" som vil skabe irritation i Kommunernes Landsforening eller det der kan være værre. Derfor forestiller vi os, at du ...". Jeg afleverede på stedet min opsigelse, og siden har jeg så ikke været uafhængig i Lars Olsens optik. Til gengæld har jeg skrevet en bog, som er udgivet af et af verdens mest respekterede videnskabelige forlag med en af verdens strengeste videnskabelige efterprøvelse og kontrol. Og jeg har skrevet bogen sammen med en række af Europas stærkeste offentligt ansatte samfundsforskere. Hvad bilder Lars Olsen sig ind at anfægte min integritet. Han er slet og ret uvederhæftig.

Flere