TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser

TV 2's dækning af sagen om hemmelige koder på Herlev Hospital mangler nuance, mener SDU-underviser Anne Lea Landsted. »Du ved ikke, hvad du snakker om,« svarer TV 2-journalist Lasse Ravnø.

TV 2's dækning af sagen om hemmelige koder på Herlev Hospital mangler nuance, mener SDU-underviser Anne Lea Landsted. »Du ved ikke, hvad du snakker om,« svarer TV 2-journalist Lasse Ravnø.

TV 2 Nyhederne har i en række udsendelser sat fokus på hemmelige koder i sygejournaler på Herlev Hospital. Koderne er afgørende for, hvilken behandling, patienten får.

I går kritiserede lektor på Syddansk Universitet, Anne Lea Landsted, TV 2 Nyhederne for at mangle nuancer i deres dækning af sagen.

»Nu er virkeligheden ofte mere nuanceret, og man kunne ønske sig, at journalisterne fra TV 2's afslørende team havde foretaget et 'kan det virkelig passe'-tjek og spurgt sig selv, inden de bragte afsløringen: Hvorfor mon lægerne på lungeafdelingen har sådan et særligt kodesprog som 'Minus ITA' og 'Minus 2222'? Det gjorde journalisterne ikke,« skrev Anne Lea Landsted.

I dag svarer TV 2 på kritikken. Journalist på TV 2 Nyhederne, Lasse Ravnø, mener simpelthen ikke, Anne Lea Landsted har forstand på det, hun udtaler sig om.

»Det er altid en god ting at diskutere journalistiske metoder, uanset hvor misforstået kritikken er. Det er mig, der sammen med min kollega Kaare Gotfredsen, har produceret historierne fra Herlev Hospital. Og jeg har et overordnet problem i forhold til din kritik: Du ved ikke, hvad du snakker om,« indleder han sit svar, der kan læses på politiken.dk.

At TV 2 ikke har lavet et 'kan det virkelig passe'-tjek giver Lasse Ravnø ikke meget for.

»Du kritiserer, at TV 2 ikke har foretaget et 'kan det virkelig passe'-tjek, inden vi bragte historien om lægernes brug af hemmelige koder på Herlev Hospital. Men selvfølgelig har vi det. Vi har brugt timelange seancer på at tale med læger på Herlev Hospital om koderne. Det er jeg sikker på, at Herlev Hospital gerne vil bekræfte,« skriver han.

Anne Lea Landsted henviser til, at hun selv har læst medicin, og at hemmelige koder er normal praksis og har været det længe.

»Koderne var der for at forhindre, at en læge, der ikke kendte patienten, gik i gang med en udsigtsløs og måske endda uhyre smertefuld eller unødigt ydmygende livsforlængende behandling af en uhelbredeligt syg patient. Og, kan jeg godt afsløre, ofte blev patienten – præcis som på Herlev Sygehus – ikke orienteret,« skrev hun i sit kritiske indlæg i går.

Men Lasse Ravnø mener ikke desto mindre, at TV 2 blotter et etisk problem omkring koderne.

»Vi har dokumenteret, at læger på Herlev Hospital ikke fortæller deres patienter, at de er udelukket fra genoplivning og intensiv behandling,« skriver han og fortsætter:

»For at fortælle om praksis vedrørende koderne, som udelukker patienterne, er vi først nødt til at fortælle, at koderne eksisterer. Og det faktum, at koderne er kendt i sundhedsvæsenet, og at de har eksisteret i forskellige former i årevis, betyder ikke, at det er kendt stof for hele Danmarks befolkning.«

10 Kommentarer

Michael Bjørnbak Martensen
23. JANUAR 2011
Re: TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser
Håber du får svar fra TV2. Din krtik synes fair.
Jakob Andresen
22. JANUAR 2011
Re: TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser

Et interessant indlæg. Det er umuligt for udenforstående at vide, hvad der er op og ned, men hvis Herlev Hospital føler sig manipuleret, og hvis der er begået ulovligheder, som ikke kan retfærdiggøres, så bør hospitalet anmelde tingene til Pressenævnet og politiet. Der må det så vurderes, om der er grundlag for kritik og/eller tiltale mod journalister og muldvarp.

Det er vigtigt at afsløre ulovligheder og uacceptable forhold - og det gælder både for sundhedssektoren og pressen.

Mikkel Hansen
22. JANUAR 2011
Re: TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser

Søren Rohde, jeg ved, at du skal forsvare dig med næb og klør. Du skal påstå, at det er grov manipulation. Du skal stå frem og råbe, at journalisterne lyver og lyver. Du skal fortælle, at journalisterne bryder loven.

Men hånden på hjertet - helt ærligt - er du ikke bare en lille smule tilfreds med, at sagerne er kommet frem i lyset? At de patienter, som ikke vidste, at de ikke skulle blive genoplivet, har fået sandheden at vide? At de læger, som har begået fejl, kan lære af deres fejl.

Nu kan du som ansvarlig ledelse gøre noget ved problemet.

Og en sidste ting. Vær sød ik' at fortæl mig, at det er vigtigere for dig at jagte 'den feje whistleblower' - ham der fortalte om problemet - end at gøre noget ved problemet?

Henrik Lind Jørgensen
22. JANUAR 2011
Re: TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser

I øvrigt - muldvarpe længe leve. Det var tankevækkende forleden, da en eller anden læge sagde, at det måtte opklares, hvem der havde lækket informationer, men at det var en fin debat.

Rigtig mange institutioner ønsker ikke debat, og rigtig mange institutioner undgår debat, fordi folk hæver deres løn og er glade - i hvert fald for det.

Der er af og til nogle, der siger nogle, og så bliver de ellers banket på plads af deres bosser.

Hurra for demokratiet. Politikerne aner ikke, hvad der foregår, og hvis det står til embeds-apparatet, skal journalisterne da også bare erkende, at det bare er åbenlyse forkortelser og intet er fejet ind under gulvtæppet.

Hvorfor er vi så forbandet bange for alt, der kan forstyrre den rosenrøde idyl?

Søren Rohde
22. JANUAR 2011
Re: TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser

TV 2's overgreb og ulovlige metoder på Herlev Hospital

Lasse Ravnø skriver, at han er sikker på, at Herlev Hospital gerne vil bekræfte, at TV 2 har brugt "timelange seancer på at tale med læger på Herlev Hospital". En læge blev kontaktet af TV 2 og lokket til at stille op til interview om etiske problemstillinger. Hospitalsledelsen hørte herom og fik aflyst aftalen. TV 2 forlangte herefter, at hospitalets ledelse stillede op, men da vi ikke kunne få oplyst, hvad sagen drejede sig om, afslog vi at stille op. I flere dage fik vi at vide at vi "obstruerede TV 2's arbejde" - det lød værre end landsforræderi. Til sidst truede TV 2 med at afspille en telefonsamtale med vores sagesløse læge - optaget uden dennes vidende. 

Da vi stillede op, blev det hurtigt klart, at TV 2's egentlige ærinde var at mistænkeliggøre Herlev Hospital og specielt lægerne på baggrund af de to omtalte tilfælde, hvor patienten eller de pårørende ikke var orienteret om, at den lægelige beslutning har været ikke at give hjertestopbehandling og ikke at overføre til intensiv afsnit ved en forværring af patientens tilstand. Hospitalet overholdt dermed ikke sin informationspligt. Det er blevet beklaget, og det er blevet indskærpet overfor lægerne, at det skal man.

At TV 2 konsekvent har talt om "hemmelige koder", skønt alle ved, at der tale om forkortelser, der fortæller sundhedspersonalet præcist, hvordan de skal handle, taler for sig selv.

TV 2's historie er blevet til via en muldvarp på hospitalet, og der er undervejs blevet begået flere ulovligheder. TV 2 havde således uden hospitalets accept og vidende skaffet sig adgang til Ruth Martens sengestue, medbringende patientens journal. TV 2 må enten have stjålet journalen eller fået den udleveret af muldvarpen. Begge dele er ulovligt. Tilsvarende gælder de patientoversigter TV 2 har vist på skærmen.

I den båndede telefonsamtale, som blev afspillet flere gange på TV 2,  om overførsel til intensiv afsnit er den ene læge muldvarpen. Vi ved, hvornår samtalen fandt sted, og hvem der havde ansvaret for patienten i stamafdelingen på daværende tidspunkt. Ingen af dem førte samtalen. Så opkaldet blev foretaget af en person, som ikke havde ansvar for patienten. Efter mine begreber er det grov manipulation.

Herlev Hospital står nu tilbage med nogle gevaldige skrammer efter TV 2's raid mod hospitalet, og det er en stor opgave at få stemningen op igen.

Men "de timelange seancer" Lasse Ravø mener, at Herlev Hospital gerne vil bekræfte, må vist have fundet sted med Herlevs muldvarp, der naturligvis er for fej til at stå frem.

Når man studerer de senest offentliggjorte tal for dødeligheden for indlagte patienter, vil man se, at Herlev Hospital udmærker sig ved at være det hospital i Danmark, hvor der dør færrest patienter i forhold til det forventede...

Flere