search

TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser

TV 2's dækning af sagen om hemmelige koder på Herlev Hospital mangler nuance, mener SDU-underviser Anne Lea Landsted. »Du ved ikke, hvad du snakker om,« svarer TV 2-journalist Lasse Ravnø.

TV 2's dækning af sagen om hemmelige koder på Herlev Hospital mangler nuance, mener SDU-underviser Anne Lea Landsted. »Du ved ikke, hvad du snakker om,« svarer TV 2-journalist Lasse Ravnø.

TV 2 Nyhederne har i en række udsendelser sat fokus på hemmelige koder i sygejournaler på Herlev Hospital. Koderne er afgørende for, hvilken behandling, patienten får.

I går kritiserede lektor på Syddansk Universitet, Anne Lea Landsted, TV 2 Nyhederne for at mangle nuancer i deres dækning af sagen.

»Nu er virkeligheden ofte mere nuanceret, og man kunne ønske sig, at journalisterne fra TV 2's afslørende team havde foretaget et 'kan det virkelig passe'-tjek og spurgt sig selv, inden de bragte afsløringen: Hvorfor mon lægerne på lungeafdelingen har sådan et særligt kodesprog som 'Minus ITA' og 'Minus 2222'? Det gjorde journalisterne ikke,« skrev Anne Lea Landsted.

I dag svarer TV 2 på kritikken. Journalist på TV 2 Nyhederne, Lasse Ravnø, mener simpelthen ikke, Anne Lea Landsted har forstand på det, hun udtaler sig om.

»Det er altid en god ting at diskutere journalistiske metoder, uanset hvor misforstået kritikken er. Det er mig, der sammen med min kollega Kaare Gotfredsen, har produceret historierne fra Herlev Hospital. Og jeg har et overordnet problem i forhold til din kritik: Du ved ikke, hvad du snakker om,« indleder han sit svar, der kan læses på politiken.dk.

At TV 2 ikke har lavet et 'kan det virkelig passe'-tjek giver Lasse Ravnø ikke meget for.

»Du kritiserer, at TV 2 ikke har foretaget et 'kan det virkelig passe'-tjek, inden vi bragte historien om lægernes brug af hemmelige koder på Herlev Hospital. Men selvfølgelig har vi det. Vi har brugt timelange seancer på at tale med læger på Herlev Hospital om koderne. Det er jeg sikker på, at Herlev Hospital gerne vil bekræfte,« skriver han.

Anne Lea Landsted henviser til, at hun selv har læst medicin, og at hemmelige koder er normal praksis og har været det længe.

»Koderne var der for at forhindre, at en læge, der ikke kendte patienten, gik i gang med en udsigtsløs og måske endda uhyre smertefuld eller unødigt ydmygende livsforlængende behandling af en uhelbredeligt syg patient. Og, kan jeg godt afsløre, ofte blev patienten – præcis som på Herlev Sygehus – ikke orienteret,« skrev hun i sit kritiske indlæg i går.

Men Lasse Ravnø mener ikke desto mindre, at TV 2 blotter et etisk problem omkring koderne.

»Vi har dokumenteret, at læger på Herlev Hospital ikke fortæller deres patienter, at de er udelukket fra genoplivning og intensiv behandling,« skriver han og fortsætter:

»For at fortælle om praksis vedrørende koderne, som udelukker patienterne, er vi først nødt til at fortælle, at koderne eksisterer. Og det faktum, at koderne er kendt i sundhedsvæsenet, og at de har eksisteret i forskellige former i årevis, betyder ikke, at det er kendt stof for hele Danmarks befolkning.«

Kommentarer
10
Lasse Bloch
21.01.11 14:19
Re: TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser

Men, Lasse Ravnø, I nøjes jo ikke med at fortælle "at koderne eksisterer". I gør det til et element i jeres historier, at de er hemmelige - og tilfører jo dermed noget fordækt og skjult til historien.

 Jeg synes det er en glimrende historie, at de pårørende ikke bliver spurgt. Det er jo essensen. Alligevel støder man igen og igen i TV2's dækning på begrebet "hemmelige koder". I havde sågar en liste online, der viste "hvilke hospitaler som benytter sig af hemmelige koder". Blandt hospitalerne var Esbjerg, som har fortalt at de bruger den enormt hemmelige kode "minus CPR". Det er muligt, at der er patienter, som ikke ved, hvad det betyder - men hemmeligt er det sgu ikke.

Det samme gælder koden ITA på Herlev, som er den helt almidelige betegnelse for intensivafdelingen og kendt blandt tusinder af mennesker. Det svarer jo til at kalde "spib", "spab", "vtr" eller "vo" for hemmelige koder.

Så kald det da "uforståelige forkortelser" eller noget lignende. Men det lyder selvfølgelig ikke helt så godt ...

Fremhævet af Journalisten
Elisabeth Schwarz
21.01.11 17:30
Re: TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser

@Lasse Bloch. Du har helt ret - studsede også over den der ITA hemmelige kode. Lidt ligesom at sige, at KOL er en hemmelig kode. Selvfølgelig skal lægerne oplyse de pårørende, ingen tvivl om det, men synes, at historien er strammet en tant for hårdt. Men samtidig kan det være, at de seere, der ikke stiller spørgsmålet: kan det virkelig være rigtigt (altså, læger tager jo et lægeløfte, så det er jo ikke, fordi de lige pludselig går uden for procedurene og myrder løs), har måske brug for at se et indslag som dette, så de kan være kritiske i deres eget eller de pårørendes forløb.

Men hemmelige koder, aaaah... ikke rigtigt. Måske man snarere skulle tage en diskussion om, at lægerne bør tale dansk med patienterne i stedet for latin - der har jeg da selv oplevet at måtte tage ordbogen frem fra tid til anden. 

Det handler som kommunikation, det billige skidt.

 /Elisabeth 

Fremhævet af Journalisten
Kaare Meier
21.01.11 19:00
Re: TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser

Jeg kan varmt anbefale interesserede at læse lektor Anne Lea Landsteds oprindelige indlæg i Politiken, hvor hun mener, Lasse Ravnø burde have foretaget et virkelighedstjek inden udsendelse af det omtalte program (link i teksten ovenfor).

LR beder i kommentarfeltet til indlægget om spalteplads til at [citat:] "diskutere min journalistik og mine metoder med dig", resultatet kan findes under overskriften ”Du ved ikke, hvad du snakker om”.
Essensen af LRs definition på journalistisk diskussion ses glimrende sammenfattet i hans afskedssalut [citat:] "Hvad du synes, må du egentlig selv om. Så længe du lader være med at kritisere mig for mit arbejde, når du ikke aner noget om det."
Og jo, det står der sørme.

Jeg vil gerne vide, om vi læger med kontakt til intensivpatienter kan bruge samme argument over for kritiske journalister? Når I ikke ved noget om vores arbejde, så bland jer uden om? Hm?
Jeg har mine tvivl.

Og noget helt andet er: Vi ønsker da heller ikke, at I blander jer udenom.
Sundhedsvæsenet vedrører os alle (vi i kitlerne er, ud over arbejdsstyrken, også selv både patienter, pårørende og skatteborgere), og selvfølgelig skal det diskuteres - også kritisk.

Problemet opstår, når de, der skal være samfundets samvittighed, ikke er deres store ansvar voksent. I den aktuelle debat er der virkeligt, virkeligt vanskelige etiske og juridiske problemstillinger, og de fortjener ikke at blive ofret for at man kan trække store overskrifter. 

Selvfølgelig er det et problem, hvis læger handler uetisk eller direkte ulovligt, og det er en journalistisk pligt at gøre opmærksom på det.
Men området omkring genoplivning og intensiv terapi er så usandsynlig komplekst og så fyldt med svære moralske og faglige dilemmaer, at det i dén grad kalder på en saglig, kvalificeret debat mellem sagkundskab, lovgivere og patienter, hvor pressen kunne og skulle agere katalysator og mediator.

I stedet får vi - fordi man vælger at benytte sig af groft manipulerende metoder - oversigter over hospitaler med ”hemmelige koder”, TV-indslag med efterladte, der tror, deres kræftsyge pårørende døde af halvokkulte koder og ikke af en sygdom, angste patienter der ikke tør fortælle at de bruger rollator, og DF-politikere der som altid lugter blod og overskrifter.

Kom nu, venner, I kan jo godt. Mellem de tåkrummende sjuskede ”skandaler”, der bliver skabt i og af pressen, er der jo massevis af kvalificerede, begavede journalister, der i relativ ubemærkethed yder en indsats for at gøre vores alle sammen sundhedsvæsen bedre.

Fremhævet af Journalisten
Henrik Lind Jørgensen
22.01.11 05:48
Re: TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser

Det er altid irriterende, når der sættes fokus på noget, man selv beskæftiger sig med eller interesserer sig for. De kritiske historier findes altid et andet sted.

"Find dog noget fornuftigt at skrive om," som nogle kilder siger.

Det er altid hos naboen, ikke?

Læger og læsere kan imidlertid glæde sig over, at der i fremtiden vil blive længere mellem journalister, der skriver historier, der burde være skrevet hos naboen. Vi genudsender da bare et afsnit af "Landsbyhospitalet".

Væk med ironien: Kan vi ikke blive enig om, at debat er godt, også selv om folk, der måske har læst medicin engang synes, at tingene er ih så åbenlyse?

Fremhævet af Journalisten
Mikkel Hansen
22.01.11 14:02
Re: TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser

'Groft manipulerende metoder'...

Fedt at komme med sådan en voldsom anklage uden at underbygge den.

Fremhævet af Journalisten
Søren Rohde
22.01.11 19:21
Re: TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser

TV 2's overgreb og ulovlige metoder på Herlev Hospital

Lasse Ravnø skriver, at han er sikker på, at Herlev Hospital gerne vil bekræfte, at TV 2 har brugt "timelange seancer på at tale med læger på Herlev Hospital". En læge blev kontaktet af TV 2 og lokket til at stille op til interview om etiske problemstillinger. Hospitalsledelsen hørte herom og fik aflyst aftalen. TV 2 forlangte herefter, at hospitalets ledelse stillede op, men da vi ikke kunne få oplyst, hvad sagen drejede sig om, afslog vi at stille op. I flere dage fik vi at vide at vi "obstruerede TV 2's arbejde" - det lød værre end landsforræderi. Til sidst truede TV 2 med at afspille en telefonsamtale med vores sagesløse læge - optaget uden dennes vidende. 

Da vi stillede op, blev det hurtigt klart, at TV 2's egentlige ærinde var at mistænkeliggøre Herlev Hospital og specielt lægerne på baggrund af de to omtalte tilfælde, hvor patienten eller de pårørende ikke var orienteret om, at den lægelige beslutning har været ikke at give hjertestopbehandling og ikke at overføre til intensiv afsnit ved en forværring af patientens tilstand. Hospitalet overholdt dermed ikke sin informationspligt. Det er blevet beklaget, og det er blevet indskærpet overfor lægerne, at det skal man.

At TV 2 konsekvent har talt om "hemmelige koder", skønt alle ved, at der tale om forkortelser, der fortæller sundhedspersonalet præcist, hvordan de skal handle, taler for sig selv.

TV 2's historie er blevet til via en muldvarp på hospitalet, og der er undervejs blevet begået flere ulovligheder. TV 2 havde således uden hospitalets accept og vidende skaffet sig adgang til Ruth Martens sengestue, medbringende patientens journal. TV 2 må enten have stjålet journalen eller fået den udleveret af muldvarpen. Begge dele er ulovligt. Tilsvarende gælder de patientoversigter TV 2 har vist på skærmen.

I den båndede telefonsamtale, som blev afspillet flere gange på TV 2,  om overførsel til intensiv afsnit er den ene læge muldvarpen. Vi ved, hvornår samtalen fandt sted, og hvem der havde ansvaret for patienten i stamafdelingen på daværende tidspunkt. Ingen af dem førte samtalen. Så opkaldet blev foretaget af en person, som ikke havde ansvar for patienten. Efter mine begreber er det grov manipulation.

Herlev Hospital står nu tilbage med nogle gevaldige skrammer efter TV 2's raid mod hospitalet, og det er en stor opgave at få stemningen op igen.

Men "de timelange seancer" Lasse Ravø mener, at Herlev Hospital gerne vil bekræfte, må vist have fundet sted med Herlevs muldvarp, der naturligvis er for fej til at stå frem.

Når man studerer de senest offentliggjorte tal for dødeligheden for indlagte patienter, vil man se, at Herlev Hospital udmærker sig ved at være det hospital i Danmark, hvor der dør færrest patienter i forhold til det forventede...

Fremhævet af Journalisten
Henrik Lind Jørgensen
22.01.11 19:30
Re: TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser

I øvrigt - muldvarpe længe leve. Det var tankevækkende forleden, da en eller anden læge sagde, at det måtte opklares, hvem der havde lækket informationer, men at det var en fin debat.

Rigtig mange institutioner ønsker ikke debat, og rigtig mange institutioner undgår debat, fordi folk hæver deres løn og er glade - i hvert fald for det.

Der er af og til nogle, der siger nogle, og så bliver de ellers banket på plads af deres bosser.

Hurra for demokratiet. Politikerne aner ikke, hvad der foregår, og hvis det står til embeds-apparatet, skal journalisterne da også bare erkende, at det bare er åbenlyse forkortelser og intet er fejet ind under gulvtæppet.

Hvorfor er vi så forbandet bange for alt, der kan forstyrre den rosenrøde idyl?

Fremhævet af Journalisten
Mikkel Hansen
22.01.11 21:35
Re: TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser

Søren Rohde, jeg ved, at du skal forsvare dig med næb og klør. Du skal påstå, at det er grov manipulation. Du skal stå frem og råbe, at journalisterne lyver og lyver. Du skal fortælle, at journalisterne bryder loven.

Men hånden på hjertet - helt ærligt - er du ikke bare en lille smule tilfreds med, at sagerne er kommet frem i lyset? At de patienter, som ikke vidste, at de ikke skulle blive genoplivet, har fået sandheden at vide? At de læger, som har begået fejl, kan lære af deres fejl.

Nu kan du som ansvarlig ledelse gøre noget ved problemet.

Og en sidste ting. Vær sød ik' at fortæl mig, at det er vigtigere for dig at jagte 'den feje whistleblower' - ham der fortalte om problemet - end at gøre noget ved problemet?

Fremhævet af Journalisten
Jakob Andresen
22.01.11 21:42
Re: TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser

Et interessant indlæg. Det er umuligt for udenforstående at vide, hvad der er op og ned, men hvis Herlev Hospital føler sig manipuleret, og hvis der er begået ulovligheder, som ikke kan retfærdiggøres, så bør hospitalet anmelde tingene til Pressenævnet og politiet. Der må det så vurderes, om der er grundlag for kritik og/eller tiltale mod journalister og muldvarp.

Det er vigtigt at afsløre ulovligheder og uacceptable forhold - og det gælder både for sundhedssektoren og pressen.

Fremhævet af Journalisten
Michael Bjørnbak Martensen
23.01.11 07:47
Re: TV 2-journalist svarer på kritik fra SDU-underviser
Håber du får svar fra TV2. Din krtik synes fair.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen