Grønland

TV 2-journalist forlod pressetur i Grønland efter konflikt

En konflikt fra sidste år begrænsede TV 2’s dækning af statsministerbesøg hos Grønlands landsstyreformand. Opdateret 12.44 med svar fra TV 2

En journalist fra TV 2 måtte forlade en pressetur med Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede, onsdag.

Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.AG torsdag.

TV 2-journalisten var på pressetur i Ilulissat for at dække statsminister Mette Frederiksens (S) besøg i Grønland, men journalisten følte sig nødsaget til at trække sig, da hun blandt andet blev udelukket fra et pressemøde.

Det skyldtes en uoverensstemmelse mellem tv-stationen og landsstyreformanden.

Bragte falsk historie

Konflikten går tilbage til den grønlandske valgkamp sidste år, hvor TV 2 bragte en falsk historie om Múte B. Egede.

I artiklen var Múte B. Egede, formand for partiet Inuit Ataqatigiit (IA), beskyldt for at være inhabil i sager, han selv kunne drage økonomisk fordel af.

TV 2 trak efterfølgende historien tilbage, fordi den ikke var sand, og beklagede forløbet.

Journalisten Phillippa Maigaard Filtenborg, der arbejder som freelancer for TV 2, siger til Sermitsiaq.AG, at hun på denne uges pressetur blev frataget retten til at stille spørgsmål til Múte B. Egede.

”Hvis det skal være på den måde, så må de skrive på forhånd, at de ikke ønsker at udtale sig til TV 2, og så må vi bruge de officielle klagemuligheder, vi har som fri presse.”

”Jeg vil ikke stå som privatperson og journalist og tage den konflikt, der ikke har noget med mig som person at gøre,” siger Phillippa Maigaard Filtenborg til Sermitsiaq.AG.

Hun tilføjer, at sagen er fra før hendes tid som freelancer på tv-stationen.

Múte B. Egede oplyser i et skriftligt svar til Sermitsiaq.AG, at uenigheden bunder i konflikten mellem ham og TV 2 under valgkampen.

Han understreger, at konflikten ikke handler om journalisten, men om TV 2. Han har tidligere udtalt, at han mener, at TV 2’s historie var plantet for at påvirke valgets udfald.

TV 2’s nyhedschef Jacob Kwon slår fast i et skriftligt svar til Journalisten, at Phillippa Maigaard Filtenborg tog den rigtige beslutning, da hun forlod presseturen:

“Vi bakker 100% op om vores journalist, som bare forsøgte at passe sit arbejde. Hun gjorde det rigtige i at forlade presseturen,” skriver nyhedschefen, der samtidig er ked af situationen:

“Det er stærkt beklageligt, at landsstyreformanden ikke vil svare på spørgsmål fra TV 2. Vi har lavet en fejl, som vi er utroligt kede af og har undskyldt for, men selvfølgelig skal vi fortsat dække hvad der sker i Grønland.”

Ulla Østergaard fratrådte sin stilling som redaktionschef på TV 2 i forbindelse med sagen.

 

 

0 Kommentarer