TV 2 interviewer Lars Løkke under protest – Ritzau nægter

Toppolitikerne stiller i stigende grad krav til hvilke spørgsmål, journalisterne må stille, før de stiller op til interview. Men nu begynder store medier som Ritzau, TV 2 og DR også at sige fra. Altså nogle gange. Eks-spindoktor Michael Kristiansen roser medierne. (opdateret torsdag)

Toppolitikerne stiller i stigende grad krav til hvilke spørgsmål, journalisterne må stille, før de stiller op til interview. Men nu begynder store medier som Ritzau, TV 2 og DR også at sige fra. Altså nogle gange. Eks-spindoktor Michael Kristiansen roser medierne. (opdateret torsdag)

Tirsdag var det Helle Thorning-Schmidt, der kun ville interviewes til tv om sin skattepolitik, hvis hun var garanteret ikke samtidig at få spørgsmål til kritikken af politisk ordfører Henrik Sass Larsen.

Den garanti nægtede både DR Nyheder og TV 2 dog at give hende. Og efterfølgende forklarede DR Nyheders nyhedschef, Ulrik Haagerup, over for dr.dk, at medierne – herunder også DR – naturligvis har et ansvar og forpligtelse til at stille de rigtige og relevante spørgsmål på offentlighedens vegne. Og er det ikke muligt, så skal politikerne ikke have lov til at bestemme betingelserne.

"Derfor må vi desværre i aften undvære en kommentar fra Helle Thorning," udtalte Ulrik Haagerup i går til Dr.dk.

I dag onsdag var det så statsminister Lars Løkke Rasmussen, der forsøgte at stille krav forud for et interview. Han ville kun spørges om klimaet og det igangværende G8-topmøde – intet andet, skriver Ritzau.

Men hvor både DR og TV2 i går afviste Helle Thorning-Schmidt, så takkede begge tv-stationer til gengæld i dag ja til interview med Lars Løkke Rasmussen på netop de betingelser, som statsministeren stillede.

TV 2's politiske redaktør, Henrik Qvortrup, har dog protesteret til Statsministeriets pressechef.

"Vi har meddelt Statsministeriet, at vi gerne vil interviewe statsministeren om hans syn på G8-topmødet. Det er et interview, som vi ikke vil snyde vores seere for. Men jeg har personligt meddelt statsministerens pressechef, at det sker under protest, fordi vi er af den opfattelse, at det er en uskik, at man præsenteres for allehånde betingelser for at kunne lave interviews," lyder det blandt andet fra Qvortrup, der mener de mange forhåndskrav er ved at gribe om sig.

Ritzau ønskede for sin part at stille spørgsmål til statsministeren ud over klimaspørgsmålene og takkede derfor nej, skriver Ritzau.

Efterfølgende har den tidligere spindoktor for Anders Fogh Rasmussen, Michael Kristiansen, rost medierne for at gå uden om krævende politikere. Til Politiken.dk siger han blandt andet:

»Det er klogt, at medierne siger fra. Der er ingen tvivl om, at de er nødt til at reagere over for den iscenesættelse, politikerne opstiller omkring sig selv.«

Michael Kristiansen mener, at hvis politikernes krav gik rent igennem, ville mediernes rolle som kritisk vagthund være helt udspillet.

»Hvis medierne kun taler med politikerne om dét, politikerne vil sige noget om, på de tidspunkter de vil, så er vi tilbage til partipressen og rent mikrofonholderi,« siger Michael Kristiansen til Politiken.dk.  

Læs også: Politikere får mere magt over medierne