TV 2 i akut pengenød – bankerne afvisende

Den økonomiske krise i TV 2 er nu så slem, at bankerne afviser nødvendige lån. I stedet anmoder VK-regeringen om statslige lån på en halv mia. Direktør Merete Eldrup siger til Journalisten.dk: Nye sparerunder er ikke udelukket. (opdateret)

Den økonomiske krise i TV 2 er nu så slem, at bankerne afviser nødvendige lån. I stedet anmoder VK-regeringen om statslige lån på en halv mia. Direktør Merete Eldrup siger til Journalisten.dk: Nye sparerunder er ikke udelukket. (opdateret)

Kassen er smækket i. Det er slut med at låne flere penge af bankerne, og TV 2/Danmark skal ikke regne med nye kreditmuligheder – overhovedet – før mediekoncernen kan fremvise bedring i 2009.

Så alvorlig ser virkeligheden ud for det stærkt gældsatte TV 2, som efter tiggergang til bankerne nu må søge finansiel hjælp hos den danske stat for overhovedet at overleve.

Ud over den betydelige gæld fra tidligere investeringer kæmper TV 2 tillige med at få råd til at holde liv i hovedkanalen, og oveni lurer udfaldet af de sager, der verserer ved EF-Domstolen. Tilsammen en cocktail, som næsten er ved at tage livet af koncernen.

»Det nye er, at vi ikke længere kan få finansieringen ved bankerne. De siger, at med den store gæld, vi har; samt de usikre indtæger og retssagerne hængende over hovedet så har de brug for, at ejerne – det vil sige staten – viser, at de står bag os og dækker en del af det,« fortæller Merete Eldrup til Journalisten.dk.

Hun oplyser, at TV 2/Danmark naturligvis har været forbi bankerne i første omgang for at få akut hjælp, men er blevet afvist. Merete Eldrup forventer dog kun, at der bliver brug for statslig hjælp »det næste halve år«.

»Det her er en midlertidig løsning. Nu får vi et halvt år til at få vores indtægtsgrundlag på plads,« udtaler hun.

TV 2 har allerede i foråret gennemført en omfattende sparerunde på 200 mio. kr., som ventes at bedre økonomien i det kommende år. Men gammel gæld belaster stadig, og dertil kommer for få reklameindtægter, som på ny truer økonomien.

Taler vi om en akut økonomisk krise?

»Jeg vil ikke sætte ord på, men det er ikke nye tal, der i dag er kommet frem. Vi lavede en spareplan, som ser ud til at holde og bringe os fra minus til plus. Men som også kan finansiere alt det, der er sat i gang. Men det er store lån, vi skal have i en usikker tid. I omegnen af en halv mia. kr. Og derfor har bankerne haft brug for at se, at ejeren også står bag os.«

Tillidsrepræsentant på TV 2 Lennart Sten vurderer dog, at det direkte handler om mediekoncernens overlevelse. Til Ritzau siger han blandt andet følgende ifølge Business.dk: »For os, der har siddet med besparelserne, har det i lang tid stået klart, at det handler om overlevelse, og det her kan måske være en øjenåbner for resten af Danmark.«

Merete Eldrup bemærker, at TV 2 er ved at afvikle radioen, som forhåbentlg også skal mindske underskuddet. Dertil kommer, at man så småt er ved at finde ud af, hvordan spareplanen virker.

Men kan der komme nye sparerunder, inden året er omme?

»Det tror jeg ikke, men jeg vil ikke udstikke nye garantier. Den sparerunde, vi lavede i april, tyder dog stadig på, at vi kan få en fornuftig økonomi. Men man skal huske på, at spareplanen først virker i 2009, så der vil være et stort finansieringsbehov i hele 2008,« siger hun.

Du vil altså ikke udstikke garantier. Men hvad skal der til?

»Jeg forventer som sagt ikke, at der kommer en ny sparerunde, men der kan ske noget med vores indtægter, og da vi er meget reklameafhængige, og hvis udviklingen ændrer sig, så er situationen en anden.«

Merete Eldrup tilføjer, at på lang sigt kan TV 2 ikke leve med de lave seertal, som man har haft her i foråret 2008.

»For det er seerne, der skal give os reklameindtægterne. Og der er det nødvendigt, at seertallene kommer op på et højere niveau end i foråret.«

I en pressemeddelelse erklærer kulturminister Brian Mikkelsen (K):

»Det er naturligvis dybt beklageligt, at TV 2/DANMARK står i en situation, hvor man her og nu ikke selv kan skaffe det tilstrækkelige finansieringsgrundlag til at videreføre virksomheden. Som ejer må staten naturligvis medvirke til at løse situationen – i første omgang ved at afhjælpe det akutte likviditetsbehov. Så må vi i løbet af efteråret se nærmere på selskabets forretningsmæssige og finansielle grundlag og på den baggrund vurdere, hvilke tiltag der er nødvendige for at sikre den fremtidige udvikling af TV 2/DANMARK,« udtlaler Brian Mikkelsen med tilføjelsen:

»Grundlæggende er det min opfattelse, at selskabet er sundt, men udviklingen på mediemarkedet er rivende og stiller store krav til løbende tilpasninger af forretningsstrategi og kapitalberedskab. Samtidig viser situationen med al tydelighed, hvordan de verserende statsstøttesager hæmmer TV 2/DANMARK. Jeg håber derfor meget, at de domme, der ventes til efteråret ved Retten i Første Instans, vil være tilstrækkeligt klare til at fjerne de usikkerheder, der måtte være om TV 2/DANMARKs økonomiske grundlag. Det gør jeg først og fremmest af hensyn til selskabets fortsatte udvikling, men også af hensyn til regeringens ønske om at privatisere selskabet.«

Medieprofessor Frands Mortensen fra Århus Universitet kaldte her i eftermiddag støtten til TV 2 for »en falliterklæring for Brian Mikkelsen« i et interview med Borsen.dk.

Læs også: Merete Eldrup afviser talgymnastik.

1 Kommentar

preben nyborg madsen
10. JUNI 2008
Re: TV 2 i akut pengenød - bankerne afvisende

TV2 var en stor fornyelse  af medieverdenen, da de kom på banen.

Men i dag kan vi se, at de gør det for lånte penge.

Hvis da bankerne ellers vil financiere det.

Jeg kan kun se en løsning for TV2: LUK! I giver ikke overskud med det nuværende koncept. LUK, for I bringer jo heller ikke meget alternativt til DR - nåja, "X-faktor" måske, sorry, det var vist en DR-ting. Jamen, hvad bringer TV2 så danske seere? Hm...tomgang? I hvert fald - underskud, år efter år.

 Bankerne har set løsningen: No credit. No TV2. Jeg tror, at Odense-stationen gør klogt i at lukke, inden de går økonomisk helt rabundus.